Odbory prerušili štrajk, učitelia sú sklamaní, boli odhodlaní vydržať

Štrajk školských zamestnancov sa v stredu o 18.00 h prerušil. Rozhodol o tom štrajkový výbor. Dôvodom prerušenia celozväzového štrajku je, že predstavitelia vlády začali v utorok rokovať so štrajkovým výborom o dôvodoch a cieľoch štrajku, zdôvodnil líder školských odborárov Pavel Ondek.

28.11.2012 10:06 , aktualizované: 18:01
protest, učitelia Foto:
Protestné zhromaždenie pedagógov a pracovníkov Gymnázia Ladislava Sáru v Bratislave v stredu 28. novembra. Učitelia nesúhliasia s rozhodnutím odborov a žiadajú pokračovať v štrajku.
debata (315)

„Dôvodom je, že v utorok sa začali rokovania s predstaviteľmi vlády o cieľoch a dôvodoch štrajku za účelom skvalitnenia nášho školstva a prílevu viac finančných prostriedkov hlavne na kvalitu a vzdelávanie,“ povedal po rokovaní šéf školských odborárov Pavel Ondek. Nič bližšie o návrhoch zatiaľ nie je známe. Dokedy bude štrajk prerušený, bude závisieť od ďalšieho vývoja situácie.

O ďalšom postupe rozhodne mimoriadna rada zväzu, ktorá zasadne zrejme vo štvrtok. Odborári chcú aj naďalej rokovať s vládou, kedy sa uskutoční ďalšie stretnutie, zatiaľ nie je známe. „O termíne, do kedy bude prerušený štrajk, sa momentálne hovoriť nedá. Budeme vychádzať z aktuálnej situácie a vývoja, ktorý nás bude čakať,“ doplnil Ondek s tým, že vo štvrtok by na školách malo začať riadne vyučovanie.

Vláda víta prerušenie štrajku

Vláda víta rozhodnutie školských odborov prerušiť štrajk, uviedol premiér Robert Fico. Obsah navrhovaného memoranda však odmietol konkretizovať. Nepáči sa mu však ako sa opozícia pokúsila zneužiť štrajk učiteľov.

Rozhodnutie školských odborov podľa premiéra znamená, že návrhy, ktoré im predložili, majú pravdepodobne „nejaké rácio“ a odbory potrebujú čas, aby ich zvážili. Dali si ho do budúcej stredy. Premiér zopakoval, že sú pripravení s odborármi rokovať kedykoľvek a v ktorúkoľvek dennú alebo nočnú hodinu. „To, čo chceme urobiť a čo navrhujeme školským odborom, je niečo, čo nám mimoriadne komplikuje situáciu vo verejných financiách, pretože utorňajšie prognózy naznačili naozaj mimoriadne negatívny vývoj nielen na Slovensku, ale v celej Európe,“ dodal Fico.

Na nočných rokovaniach s vedením odborov hovorili o tom, aké sú možnosti do budúcnosti z pohľadu štátneho rozpočtu, o rezervách vo vnútri školstva, o postavení súkromného školstva a o rôznych variantoch. Na základe toho vznikol návrh memoranda. „O tomto memorande budú odborári rokovať a my si počkáme, že či prijmú alebo neprijmú to, čo je v tomto memorande napísané. Preto pokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič,“ dodal. Pre dohodu s odborármi bude podľa neho asi treba upravovať aj návrh štátneho rozpočtu.

Rozhodnutie odborov privítal aj minister školstva Dušan Čaplovič. „Pretože o požiadavkách treba rokovať za stolom a nie na ulici,“ zdôraznil. Taktiež neprezradil nič z obsahu navrhovaného memoranda a nechcel povedať, či obsahuje konkrétne čísla. „Ak budeme v budúcnosti niektoré zákony meniť, respektíve urobíme optimalizáciu školskej siete, tak to bude vychádzať predovšetkým z toho, aby sme našli ďalšie zdroje, ktoré by išli tak do platov učiteľov, ako aj do vybavenia našich škôl,“ povedal minister školstva.

Premiér Fico však kritizoval opozíciu, ktorá sa podľa neho pokúsila zneužiť štrajk. „A sú to ľudia, ktorí v rokoch 2010 a 2012 pre školstvo neurobili absolútne nič. Bez akýchkoľvek problémov sa dnes postavia pred kamery a rozprávajú veci bez akýchkoľvek súvislostí a akejkoľvek zodpovednosti,“ do­dal.

Nové školské odbory kritizujú prerušenie protestu učiteľov

Nové školské odbory (NŠO) nerozumejú dôvodom, pre ktoré štrajkový výbor Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) prerušil neobmedzený štrajk, ktoré NŠO podporovali. Podľa vyjadrenia predsedu NŠO Ľudovíta Sebelédiho, rokovania s vládnymi predstaviteľmi o zvýšení platov o slabých 10 percent nie sú dôvodom na prerušenie protestnej akcie učiteľov.

„Takýto krok považujeme za bezprecedentné zneužitie štrajkového potenciálu a taktiež ako krivdu voči tým školským zariadeniam a učiteľom, ktorí napriek svojim chabým výplatám boli odhodlaní zotrvať v štrajku viac ako tri dni. NŠO nesúhlasia s prerušením štrajku,“ uviedol Selebédi. Vnímajú to ako prehru, ústup, zradu a podraz vedenia odborového zväzu. „Vedenie OZ PŠaV dostalo mandát na neobmedzený ostrý štrajk, preto si myslíme, že mal pokračovať až do splnenia a podpísania požiadaviek,“ dodal Selebédi vo vyhlásení,

Štrajk školských zamestnancov odštartoval v pondelok. V prvý deň vyšli tisícky z nich do ulíc v Bratislave, Košiciach a v Banskej Bystrici. Väčšina škôl zostala zatvorená aj v utorok a stredu, aj keď niektoré, najmä materské školy, obnovili prevádzku.

Gymnázium na Ulici Ladislava Sáru pokračuje ďalej v štrajku

V Bratislave pro­testovali štrajkujúci zamestnanci Gymnázia na Ulici Ladislava Sáru. Zhromaždenie sa uskutočnilo pred gymnáziom. Riaditeľ školy Pavel Sadloň ich protest schvaľuje. Je rád, že učitelia nesedia doma, ale sú ochotní diskutovať o tom, čo sa momentálne deje v školstve. Celá revolúcia v roku 1989 prebehla tým, že sa ľudia stretávali na školách, na námestiach. Aj tu by mali tiež vedieť, za čo vlastne bojujú, za čo boli ochotní vzdať sa platu, ktorý im momentálne nebeží, povedal Sadloň, ktorý je tiež prezidentom Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií.

Zamestnanci gymnázia majú vlastnú odborovú organizáciu. Jeho šéf Slavomír Drahoš vyhlásil, že ich škola bude pokračovať v štrajku napriek rozhodnutiu školských odborárov o prerušení. „Budeme pokračovať v štrajku, pretože nesúhlasíme s jeho prerušením, nesúhlasíme s manažovaním tohto štrajku,“ vyhlásil. Spolu s Dianou Ghaniovou, členkou odborov gymnázia, tvrdia, že odbory tento štrajk nezvládli a chcú ďalej vyjednávať s riaditeľom gymnázia.

Učiteľov dráždia vyhlásenia ministrov, mnohí chcú štrajk zopakovať

V Nitrianskom kraji aj v stredu štrajkuje viac ako polovica škôl. Podľa slov Evy Pavelkovej z Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy zotrvalo v štrajku do dnešného dňa 54,99 percenta základných a materských škôl v kraji. Ako informovalo vedenie školských odborov, oficiálne sa štrajk končí kvôli začatým rokovaniam s vládou.

Podľa Pavelkovej je však za ukončením štrajku aj zlá finančná situácia protestujúcich učiteľov a nepedagogických pracovníkov. Tá podpora by kvôli financiám určite postupne klesala, aj keď máme veľa nesúhlasných stanovísk od mnohých učiteľov i celých škôl, ktoré v štrajku chceli pokračovať. Napriek tomu, že štrajk končí, ja osobne som prekvapená, že také veľké percento učiteľov a ďalších pracovníkov školstva dokázalo konečne zdvihnúť hlavu, skonštatovala Pavelková.

Školskí odborári by sa mali podľa jej slov stretnúť už zajtra a rozhodnúť o ďalšom postupe. Tento štrajk pocítili hlavne rodičia malých detí. Sú názory, že by sa malo štrajkovať v čase maturít, či písania monitorov na základných školách, aby ten protest učiteľov pocítila verejnosť oveľa viac, hovorí Pavelková. Podľa jej slov sú učitelia rozhodnutí za zlepšenie podmienok v školstve bojovať aj naďalej. Ako poznamenala, okrem tejto snahy ich svojim spôsobom motivujú k ďalším protestom aj vyjadrenia predstaviteľov vlády. „Veľmi ma bolí, ako účelovo hovorí minister školstva, či minister financií o nedostatku peňazí na školstvo, keď na iné veci, s ďaleko menším úžitkom pre verejnosť, sa vynakladajú oveľa väčšie peniaze. Školáci určite nevezmú štátu miliardy, ktoré sa každý rok stratia zo štátneho rozpočtu. My nie sme žiadne Grécko. Dnes je každému učiteľovi jasné, že keby vláda zlepšovanie podmienok vo vzdelávaní myslela vážne, tak sa peniaze na školstvo určite nájdu,“ dodala Pavelková.

Košice boli odhodlané zotrvať v štrajku

V Košickom kraji dnes opäť mierne klesol počet štrajkujúcich škôl. Zatvorených ostalo 260 základných a materských škôl, čo je o zhruba 20 menej ako v utorok. Počet štrajkujúcich školských zamestnancov v tejto sfére klesol na 67 percent.

„Klesla najmä účasť nepedagogických zamestnancov, tých máme dnes už pod 50 percent, ale pedagogickí zamestnanci to stále držia, u nich je to stále cez 75 percent,“ uviedla predsed­níčka odborárskej krajskej rady združenia základného školstva Ingrid Gamčíková.

Veľké odhodlanie zotrvať v štrajku mali podľa Gamčíkovej najmä školy v meste Košice, kde od utorka ukončila štrajk len jedna základná škola a oddnes tak ohlásila opäť len jedna. „Ostatné boli rozhodnuté vydržať aj dlhšie, ale jednoducho, keď chceme rokovať, nemôžeme mať stále zatvorené dvere a treba umožniť rokovania, aby sa nerokovalo pod tlakom,“ povedala.

315 debata chyba