Rusi a Ukrajinci získajú slovenské víza jednoduchšie

Občania Ruskej federácie (RF) a Ukrajiny získajú od piatka víza na vstup na Slovensko jednoduchším spôsobom ako doposiaľ. "Nemenia sa podmienky pre ich vydanie, len procedúra tak, aby bola prijateľnejšia a priaznivejšia a pomohla našej ekonomike a cestovnému ruchu," priblížil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

21.12.2012 13:14
debata (2)

Týkať sa to bude tých, ktorí cestujú na Slovensko za účelom turistiky, návštevy príbuzných a podnikania, ako aj študentov. „Týmto rozhodnutím reagujeme na množstvo žiadostí a podnetov, ktoré dostávame od našich občanov, starostov prihraničných obcí, podnikateľov aj tých, ktorí sú aktívni v oblasti cestovného ruchu a kúpeľníctva,“ vysvetlil Lajčák s tým, že Rusko a Ukrajina je významným partnerom osobitne pre slovenských malých a stredných podnikateľov. „Naše zariadenia cestového ruchu v zimnom období do značnej miery závisia práve od počtu turistov z RF a Ukrajiny,“ dodal.

Tieto podnety rezort diplomacie starostlivo analyzoval, pričom sledoval aj európsku prax a postup krajín schengenského priestoru. „Konzultovali sme to s Európskou komisiou a postupovali sme v úzkej súčinnosti s ministerstvom vnútra,“ priblížil minister. Ako pripomenul, SR doteraz dodržiavala najstriktnejší výklad schengenského vízového kódexu. „Skutočnosť, že sme nevydávali víza na viacnásobný vstup a že sme ich vydávali maximálne na 180 dní nás zaraďovala skôr do dolnej skupiny krajín v rámci Schengenu,“ podčiarkol.

Rozhodnutie MZV a MV umožní získavanie viacvstupových víz a víz na dlhšie obdobie než doposiaľ. Cestujúci, ktorí prichádzajú na Slovensko za účelom turistiky, návštevy príbuzných a podnikania získajú jednotné schengenské vízum na obdobie dvoch rokov a na viac vstupov. Pre tých, ktorí už zákonným spôsobom využili aspoň jedno schengenské vízum, budú mať možnosť získať vízum na viac vstupov až na obdobie piatich rokov.

Je tu zároveň snaha o urýchlenie celej procedúry do 48 hodín, pričom táto doba nemá presiahnuť päť dní. Napríklad zastupiteľský úrad (ZÚ) v Moskve ich doteraz vydával do piatich pracovných dní.

Študenti z Ruska získajú národné vízum na 90 dní na viac vstupov za účelom umožnenia podania žiadosti o pobyt v SR. V zmysle schengenskej legislatívy totiž nie je možné udeliť cudzincom, ktorých doba pobytu na Slovensku  presiahne 90 dní schengenské vízum, ale musia požiadať o prechodný pobyt.

Od budúceho roka sa pristúpi k zberu žiadostí o víza od ruských občanov aj mimo ZÚ Moskvy a Generálneho konzulátu (GK) SR v Sankt Peterburgu prostredníctvom regionálnych centier. „V dôležitých miestach na území Ruska budú môcť občania podávať žiadosti o víza, ktoré budú zasielané na ZÚ. Ušetria si minimálne jednu cestu,“ vysvetlil Lajčák. Zároveň sa v súvislosti s Ukrajinou obnoví vydávanie povoleniek na malý pohraničný styk, ktoré bolo prerušené viac ako rok.

Víza pre občanov RF sa tiež udeľujú na zastupiteľskom úrade (ZÚ) v Moskve, GK v Sankt Peterburgu, na Generálnom konzuláte Maďarska v Jekaterinburgu a na všetkých zastupiteľských úradoch SR v prípade teritoriálnej príslušnosti žiadateľa. V tomto roku bolo do dnešného dňa udelených 17.516 víz pre ruských občanov.

2 debata chyba