Prezident dal amnestiu 1 200 ľuďom

Až tisícdvesto ľudí sa týka amnestia prezidenta Ivana Gašparoviča. Tento orientačný počet uviedol pre Pravdu hovorca prezidenta Marek Trubač. Čiastočne sa tým rieši problém už aj tak preplnených väzníc, aj keď oficiálne miesta tento dôvod popierajú. V susednom Česku je amnestia prezidenta Václava Klausa oveľa rozsiahlejšia. Dotkla sa pravdepodobne až 7-tisíc ľudí, čo je zhruba tretina väzňov.

03.01.2013 11:46
Amnestie, väzeň Foto:
Omilostili prvých väzňov, mnohí z nich si pri prepúšťaní na slobodu zakrývali tváre.
debata (2)

Slovenské väznice opustilo v stredu 753 odsúdených, ktorých sa týkala prezidentská amnestia. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková.

V stredu, keď nadobudlo účinnosť rozhodnutie prezidenta udeliť amnestiu, posudzovalo 60 sudcov po celom Slovensku podmienky amnestie v jednotlivých prípadoch odsúdených. Do polnoci museli rozhodnúť o všetkých odsúdených vo výkone trestu odňatia slobody.

V ďalšej fáze použitia amnestie sa bude rozhodovať o všetkých podmienečne odsúdených a o tých, ktorí sú síce právoplatne odsúdení, ale ešte nenastúpili do výkonu trestu. Táto fáza môže trvať dlhšie, keďže súdy si v najbližšom období budú chystať a pripravovať jednotlivé spisy.

Amnestia slovenského prezidenta sa vzťahuje na podmienečné aj nepodmienečné tresty odňatia slobody, uložené za nedbanlivostné aj úmyselné trestné činy do 18 mesiacov. Ide najmä o mladistvých odsúdených vo veku do 18 rokov a odsúdených vo väzniciach s minimálnom stupňom stráženia.

„Rozhodnutie o amnestii nebolo robené s cieľom odbremeniť nápravnovýchovné ústavy,“ vyhlásila včera štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Amnestiu označila za vyváženú s tým, že šancu dostali ľudia, ktorí síce spáchali trestný čin, ale nie závažnej povahy. Dotkne sa napríklad trestných činov majetkovej povahy ako krádež či sprenevera.

Hovorca prezidenta Marek Trubač povedal, že amnestia je „pomerne prísna“. Upozornil na článok, podľa ktorého sa amnestia nevzťahuje na trestné činy s následkom smrti, ťažkej ujmy na zdraví alebo škody veľkého rozsahu, trestné činy zanedbania povinnej výživy, ohrozovania mravnej výchovy mládeže, šírenia toxikománie, podávania alkoholických nápojov mládeži, za trestné činy ohrozenia pod vplyvom návykovej látky alebo opilstva.

Advokát Ondrej Mularčík povedal, že doteraz v histórii SR nikdy nebola rozsiahlejšia amnestia, preto ju ani nie je možné porovnávať. Je vecou prezidenta, aký rozsah amnestie stanovil. Ak ju budú podľa Mularčíka posudzovať tí, ktorých minula, nebudú ju považovať za celkom dobrú a tí, ktorých sa dotkne, ju označia zase za spravodlivú.

Prezident Ivan Gašparovič udelil amnestiu v roku 2004, keď sa stal prvýkrát prezidentom SR. Vtedy sa dotkla len 20 ľudí.

Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Eugen Balko informoval, že väznených je 10 862 osôb, z toho je 9 559 odsúdených. V minimálnom stupni stráženia je 5 160 osôb a 1 198 odsúdených má uložený trest odňatia slobody do 18 mesiacov. Zatiaľ je relatívne hovoriť, či bude vo väzniciach viac miesta. Podľa Balka majú nadstav 586 odsúdených a ak sa prepustí okolo 500 osôb „aj tak budeme tak akurát“.

Kým na Slovensku sa amnestia nedotkla mediálne sledovaných káuz, akými boli nedávne odsúdenie herca Dušana Cinkotu za drogovú trestnú činnosť alebo televízneho moderátora Rastislava Žitného za dopravnú nehodu s následkom smrti, v Česku je situácia opačná. Amnestovaných by mohlo byť až 7 000 väzňov z 23 000. Odpus­tenia trestu sa dočká slovenská speváčka Darina Rolincová, hokejista Radek Duda, herec Jiří Pomeje alebo organizátor protirómskych protestov na severe Čiech Lukáš Kohout.

Gašparovič i Klaus udelili amnestiu pri príležitosti 20. výročia vzniku republík.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba