Čentéš podal sťažnosť na Ústavný súd

Jozef Čentéš, ktorého prezident Ivan Gašparovič odmietol menovať do funkcie generálneho prokurátora, podal sťažnosť na Ústavný súd.

03.01.2013 14:17 , aktualizované: 15:24
Jozef Čentéš Foto:
Jozef Čentéš
debata (134)

Zároveň požiadal súd o dočasné opatrenie, aby pozastavil rozhodnutie prezidenta ho nemenovať a taktiež rozhodnutie o novej voľbe kandidáta na funkciu generálneho prokurátora. „Dnes poobede som podal sťažnosť  spolu s dočasným opatrením,“ uviedol pre Pravdu Čentéš.

Odborníci na Ústavné právo Alexander Brőstl a Jozef Vozár  tvrdia, že že Ústavný súd môže zastaviť novú voľbu kandidáta na generálneho prokurátora. Vozár upozornil na prípad z roku 2003, keď podal sťažnosť na Ústavný súd jeden z kandidátov pri voľbe predsedu Najvyššieho súdu, terajší ústavný sudca Sergej Kohút, ktorý bol protikandidátom Štefana Harabina. Ten sa sťažoval, že namal rovnaké podmienky k prís­tupu k verejnej funkcii ako Harabin a Ústavný súd mu dal zapravdu. Odklad vykonateľnosti znamenal, že prezident Rudolf Schuster nevymenoval Harabina za predsedu NS SR. Po rozhodnutí Ústavného súdu o mesiac neskôr o tom, že Kohútove práva boli porušené, sa konali nové voľby. Tie napokon vyhral Milan Karabín.

Predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Róbert Madej (Smer) aj jeho podpredseda vo výbore Radoslav Procházka (KDH) sa však dnes vyjadrili, že sťažnosť Čentéšovi asi nepomôže.

Ústavná sťažnosť voči rozhodnutiu prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý odmietol vymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, Čentéšovi zrejme nepomôže. Predpokladá to „Myslím si, že pán prezident sa rozhodol, že proste docenta Čentéša nevymenuje, a tie právne aspekty sú mu v zásade ľahostajné a myslím si, že to tak aj zostane,“ uviedol Procházka. Zdá sa mu logické, že Čentéš pripravuje sťažnosť, ak má pochybnosť, že prezidentovo rozhodnutie nie je v súlade so všeobecným záväzným výkladom Ústavného súdu. „Je prirodzené, že chce, aby sa k tomu Ústavný súd vyjadril znovu,“ nazdáva sa.

„Neočakávam úspech pána Čentéša v jeho ďalšej sťažnosti, pretože pán prezident mal možnosť vymenovať ho alebo nevymenovať,“ povedal Madej. Dodal, že okolo voľby generálneho prokurátora bolo už toľko folklóru, že „ďalšia ústavná sťažnosť ani nepridá, ani neuberie“. Šéf ústavnoprávneho výboru zároveň zdôraznil, že rešpektuje rozhodnutie hlavy štátu, aj akékoľvek konania na Ústavnom súde a jeho rozhodnutia. Podľa Madeja je v každom prípade potrebná nová voľba generálneho prokurátora.

Tá by sa mohla uskutočniť už na najbližšej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne 29. januára. „Nie je to vylúčené. Hovorme o najbližších schôdzach,“ poznamenal. Madej nevidí žiadnu prekážku v tom, aby predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) vypísal nové voľby a určil lehoty na predkladanie návrhov na kandidátov. „Ale je to kompetencia pána predsedu Národnej rady a do toho ja vstupovať nemôžem,“ doplnil.

Procházka predpokladá, že Smer si zvolí svojho kandidáta na šéfa prokurátorov vo februári. „Avizoval som už pred niekoľkými mesiacmi na svojom blogu, že prezident Čentéša nevymenuje a že Smer sa bude snažiť zvoliť svojho kandidáta vo februári. A zatiaľ sa ten scenár, ktorý som narysoval, napĺňa,“ podotkol Procházka.

Prezident Ivan Gašparovič odôvodnil rozhodnutie nevymenovať Čentéša 2. januára. Ako dôvody uviedol politizáciu voľby šéfa prokurátorov, kauzu Sasanka, vyhlásenia bývalej premiérky Ivety Radičovej, viaceré podania na Ústavný súd, zmenu rokovacieho poriadku, skartovanie výpovede Igora Matoviča o korupcii v politike či podozrenia z korupcie v súvislosti s voľbou. Čentéš čakal na rozhodnutie hlavy štátu od 17. júna 2011, teda od zvolenia do funkcie vtedajšou vládnou koalíciou.

Čentéš po oboznámení sa s prezidentovými odôvodnením avizoval ústavnú sťažnosť. Podľa neho totiž prezidentove dôvody nespĺňajú kritériá stanovené v uznesení pléna Ústavného súdu. „Podľa tohto uznesenia prezident môže odmietnuť moje vymenovanie do funkcie generálneho prokurátora iba z takých dôvodov, ktoré sa musia vzťahovať na moju osobu, teda nie na proces voľby. Dôvody musia byť natoľko závažné, že dôvodne spochybňujú moju schopnosť vykonávať funkciu generálneho prokurátora SR. Takéto dôvody nesmú byť svojvoľné,“ uviedol Čentéš.

134 debata chyba