Novú voľbu prokurátora môže zastaviť súd

Nová voľba prokurátora ešte nebola ani vyhlásená a už ju môže blokovať dočasné opatrenie súdu. Jozef Čentéš, ktorého odmietol vymenovať prezident Ivan Gašparovič, vo štvrtok podal sťažnosť na Ústavný súd spolu so žiadosťou o dočasné opatrenie, ktoré by zastavilo novú voľbu. Tá by mala byť už v januári.

04.01.2013 08:06
Robert Fico Foto:
To, že Ústavný súd môže novú voľbu dočasným opatrením zastaviť, pripúšťa aj premiér Robert Fico.
debata (86)

Odborníci na ústavné právo nevylučujú, že Ústavný súd môže novú voľbu dočasným opatrením zastaviť. To pripúšťa aj samotný premiér Robert Fico. „Ak by však v čase voľby mohlo dôjsť k rozhodnutiu Ústavného súdu o dočasnom opatrení, tak by som považoval za korektné, a my chceme byť korektní, aby sa s voľbou počkalo až do rozhodnutia Ústavného súdu o dočasnom opatrení,“ reagoval Fico na Čentéšovu sťažnosť.

Právnici si myslia, že ak by parlament zvolil nového kandidáta ešte pred rozhodnutím Ústavného súdu o Čentéšovej sťažnosti, mohol by nastať vážny ústavnoprávny problém – dvaja kandidáti na funkciu generálneho prokurátora zvolení parlamentom. " Takýto závažný problém sa tu za dvadsať rokov neobjavil," povedal odborník zo Slovenskej akadémie vied z Ústavu štátu a práva Jozef Vozár.

Čentéš svoje podanie zdôvodnil slovami, „aby sa v maximálnej možnej miere predišlo akémukoľvek riziku budúceho spochybnenia legálnosti novej voľby a legitimity prípadného novozvoleného kandidáta“.

Podobný scenár sa udial v roku 2003, keď Ústavný súd svojím rozhodnutím zastavil menovanie Harabina za predsedu Najvyššieho súdu. Vozár hovorí, že Ústavný súd môže zastaviť novú voľbu kandidáta na generálneho prokurátora. „Ústavný súd by mal rozhodovať bez prieťahov. Lehoty nemá určené, nemalo by to však trvať týždne či mesiace“ uviedol Vozár.

Upozornil na prípad z roku 2003, keď podal sťažnosť na Ústavný súd jeden z kandidátov pri voľbe predsedu Najvyššieho súdu, terajší ústavný sudca Sergej Kohut, ktorý bol protikandidátom Štefana Harabina. Ten sa sťažoval, že nemal rovnaké podmienky na prístup k verejnej funkcii ako Harabin. Ústavný súd mu dal za pravdu. Odklad vykonateľnosti znamenal, že prezident Rudolf Schuster nevymenoval Harabina za predsedu NS SR. Po rozhodnutí Ústavného súdu o mesiac neskôr o tom, že Kohutove práva boli porušené, sa konali nové voľby. Tie napokon vyhral Milan Karabín.

Sťažnosť Kohuta prišla na Ústavný súd 13. januára 2003 a súd už o dva dni zastavil vymenovanie Harabina prezidentom za predsedu NS SR. Svoje rozhodnutie zdôvodnil súd tým, že odklad vykonateľnosti je odôvodniteľný dôležitým verejným záujmom.

Odborníci na ústavné právo upozornili, že Ústavný súd už rozhodol o dočasných opatreniach vo viacerých prípadoch. „Problém je v tom, že prezident Ivan Gašparovič hoci tvrdí, že rešpektuje rozhodnutia Ústavného súdu, ich ignoroval,“ reagoval bývalý ústavný sudca a vysokoškolský pedagóg Alexander Brõstl.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Bez obozretnosti. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba