Odmeny priznali tri z trinástich ministerstiev

Vláda síce zastavila plošné vyplácanie odmien, niektoré rezorty však našli spôsob, ako prémie vyplatiť. Tvrdia, že zamestnancov neodmenili plošne, ale podľa prísne nastavených kritérií.

06.01.2013 16:00
Počiatek Foto:
Minister dopravy Ján Počiatek rozdelil odmeny vo výške 658 826 eur.
debata (22)

Ku koncu roka priznalo šesť z trinástich ministerstiev, že o odmenách uvažujú. Len tri zverejnili, koľko peňazí medzi úradníkov nakoniec rozdelili. Agrorezort, ministerstvo dopravy a rezort spravodlivosti vyčlenili na ne viac ako 1,2 milióna eur.

Šéf ministerstva pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek našiel na prémie 500-tisíc eur, z nich sa tešilo 550 úradníkov rezortu. Rezort tvrdí, že zamestnancom ich vyplatil rovnako ako v roku 2011. „Odmeny boli priznávané podľa zásluhovosti pri plnení tej-ktorej úlohy v danom období. V plnej výške boli kryté z operačných programov ministerstva financovaných zo zdrojov EÚ,“ uviedol Peter Hajnala z komunikačného oddelenia rezortu.

Podobným spôsobom odmeňoval svojich podriadených aj šéf rezortu dopravy Ján Počiatek. Z účtu ministerstva na to išlo za celý rok presne 658 826 eur a rozdelilo si ich 570 štátnych úradníkov. „Odmeny sa vyplatili na základe individuálnych výkonov zamestnancov. Členovia vedenia ministerstva žiadne odmeny nedostali,“ povedal hovorca rezortu Martin Kóňa. Dodal, že v tom sú započítané aj odmeny, ktoré udeľovalo pri odchode predchádzajúce vedenie rezortu. „To je zhruba polovičná suma oproti tomu, čo bolo na odmenách na ministerstve vyplatené v roku 2011,“ reagoval hovorca.

V rezorte spravodlivosti poskytol Tomáš Borec individuálne odmeny. Rezort na ne vyčlenil od apríla do decembra 89 964 eur. Koľko úradníkov ich dostalo, ministerstvo neuviedlo. Nespresnilo ani to, či ich dostali funkcionári, alebo radoví úradníci. „Boli poskytnuté individuálne odmeny, a to iba určitým zamestnancom v štátnej službe, za kvalitné plnenie služobných a pracovných úloh, ako aj za splnenie mimoriadnych služobných úloh,“ informovala hovorkyňa rezortu Jana Zlatohlávková.

Rezort vnútra, ktorý má najviac zamestnancov, vyplatil v decembri odmeny policajtom, hasičom, horským záchranárom aj civilným zamestnancom, ich celkovú výšku doteraz nezverejnil. „Súhrnná informácia o odmenách bude k dispozícii na budúci týždeň,“ uviedol komunikačný odbor ministerstva.

Ministerstvá pri udeľovaní pravidelných odmien zväčša argumentujú ušetrenými peniazmi v rámci svojej kapitoly a tým, že ak by ich nevyčerpali, museli by ich vrátiť do štátnej kasy. Ekonómovia tvrdia, že tieto peniaze by neprepadli.

Ministerstvo financií môže súhlasiť s ich použitím na iné účely – buď na zníženie rozpočtového deficitu, či financovanie iných činností štátu. Ekonomický analytik Pavol Kárász upozorňuje, že odmeňovanie štátnych úradníkov by malo byť v prvom rade podmienené výkonnosťou ekonomiky.

Rezort financií ani ekologický rezort napriek tomu, že vyplatenie koncoročných odmien nevylúčili, na otázky, koľko peňazí pre koľko úradníkov a za čo rozdali koncom roka, neodpovedali.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba