Prasacia chrípka je rovnako nebezpečná ako sezónna

Hrozba šírenia smrtiacej prasacej chrípky opäť rezonuje vo verejnosti. V susedných Čechách a Poľsku už zaznamenali prípady ochorení a dokonca aj smrti. Česko sa podľa agentúry ČTK nachádza na prahu chrípkovej epidémie, najviac pacientov sa nakazilo prasacím vírusom. Zomrelo päť ľudí, zatiaľ nie je jasné, ktorému vírusu podľahli. V Poľsku trápi prasací vírus viac než dvadsať pacientov, štyria vraj zomreli. Údaje zo Slovenska hovoria o jednom prípade nakazenia vírusom prasacej chrípky.

08.01.2013 15:00
injekcia, striekačka, vakcína, výskum, veda, Foto:
Najefektívnejšia prevencia proti chrípke je podľa odborníkov očkovanie.
debata

Podľa Gustáva Russa z Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied na paniku nie je dôvod. „Myslím si, že ide o poplašné správy, za smrtiaci by som tento vírus vôbec nepovažoval, oveľa nebezpečnejší než chrípkový je určite vírus kliešťovej encefalitídy,“ tvrdí Russ a ešte dodáva, že smrteľný vírus je ebola, ktorý sa vyskytuje v Afrike.

Prasací vírus je podľa virológa Russa nesprávne pomenovanie. V skutočnosti ide o vírus AH1N1, ktorý je trojkombináciou rôznych vírusov: prasacieho, ľudského a vtáčieho. Hlavným prenášačom je človek. Podľa Ivana Rovného, hlavného hygienika, chrípka AH1N1 nie je nebezpečnejšia ako bežná – sezónna chrípka. „Aj príznaky prasacej chrípky sú rovnaké ako pri bežnej chrípke, trvajú zväčša 3 až 5 dní a prejavujú sa teplotami nad 39 stupňov, kašľom, bolesťami hlavy, svalov, kĺbov, nádchou, slabosťou a únavou,“ dodáva Rovný.

arina Sedláková riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku uviedla, že zatiaľ nemajú potvrdené informácie z iných európskych krajín o chrípke spôsobenej týmto vírusom.

Ľudí zachvátila panika o smrteľnosti tohto vírusu v roku 2009, keď sa prvýkrát objavil. Už vtedy lekári a vedci poukazovali na to, že nejde o smrteľný vírus. Skutočnou príčinou smrti pacientov, ktorí podľahli vírusu vo väčšine prípadov, bola sekundárna bakteriálna infekcia či iný vážny zdravotný problém. Kým svetové štatistiky hovorili o úmrtí tisícov ľudí, na sezónnu chrípku podľa Russa zomrie každý rok pol milióna ľudí.

V súvislosti s výskytom prasacej chrípky pred štyrmi rokmi Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila pandemickú pripravenosť, to znamená potvrdenie prenosu vírusu z človeka na človeka, ktorý je schopný spôsobiť vznik epidémií. „V tom čase sa čakalo, že bude strašná celosvetová pandémia. Našťastie sa prognózy nenaplnili. Chrípka bola miernejšia, než sa čakalo,“ vysvetľuje Russ a tvrdí, že vírus AH1N1 tu odvtedy existuje stále a koluje medzi ľuďmi. „Hoci sú terajšie kmene vírusu dosť odlišné od tých z roku 2009, nezdá sa mi, že by išlo o nejaký veľmi silný vírus, ktorý by tu spôsoboval vážne problémy a už vôbec nie smrteľné," dodáva virológ.

Podľa Rovného hlavným nebezpečenstvo prasacej, ale aj bežnej sezónnej chrípky sú komplikácie, pri ktorých sa zvyšuje riziko úmrtia. „Najviac ohrozenými rizikovými skupinami obyvateľstva sú deti, starí ľudia, imunokompromitované osoby, osoby s chronickými ochoreniami, dlhodobo chorí, tehotné ženy, osoby profesionálne exponované ochoreniu – napríklad zdravotnícki pracovní a iní,“ vysvetlil Rovný.

Úrad verejného zdravotníctva monitoruje situáciu. „Od 3. novembra 2009 bolo na Slovensku zavedené monitorovanie a okamžité hlásenie ťažkých akútnych respiračných ochoren,“ hovorí Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva. Odvtedy bolo podľa úradu hlásených 429 prípadov, v 125 prípadoch laboratóriá potvrdili pandemický vírus. V 57 prípadoch úmrtia bol potvrdený pandemický vírus, z toho v 39 prípadoch bola prítomná aj iná závažná diagnóza.

Najefektívnejšia prevencia proti ochoreniu je podľa odborníkov očkovanie. „Antigény tohto vírusu sú súčasťou chrípkovej vakcíny, ktorá je odporúčaná na súčasnú chrípkovú sezónu,“ dodáva Rovný. Dôležité je podľa neho aj udržiavanie dobrej telesnej kondície, vhodnej životosprávy – vitamíny, pohyb, otužovanie. Prevencia ďalej spočíva v dodržiavaní zásad hygieny, v častom umývaní rúk. Dôležité je vyhýbanie sa kontaktu s chorými osobami, obmedzenie návštev a hromadných podujatí, časté účinné vetranie miestností, najmä v školách, škôlkach, a upratovanie navlhko.

debata chyba