Glváč sa vraj chcel lietadlami chváliť neskôr

Nákup dvoch dopravných lietadiel za takmer desať miliónov eur, ku ktorému prišlo ešte v decembri, chcel údajne minister obrany Martin Glváč ohlásiť ,,s hrdosťou" v najbližšom čase. Také je vysvetlenie ministerstva, prečo neinformovalo o najnovšom posilnení našej armády. Kontrakt zverejnilo s označením, že ide o zmluvu na modernizáciu súčasných lietadiel, v skutočnosti však rezort kúpil nové.

08.01.2013 15:00
Glvac Foto:
Minister obrany Martin Glváč
debata (8)

,,Nevnímam túto obmenu ako žiadny problém. Nič sme neskrývali, veď je to zverejnené v centrálnom registri," reagoval Glváč. Podľa neho armáda potrebuje nové stroje L410 už dlhodobo. Okrem stratégie z roku 2006 rátali s obnovou dopravného letectva aj ďalšie dva strategické dokumenty z rokov 2008 a 2011.

Zmluvu na nákup lietadiel zverejnilo ministerstvo medzi sviatkami a nadväzovala na starší kontrakt z roku 2009 o moderni­zácii. Tú zabezpečuje firma Manipul, ktorá je výhradným zástupcom českého výrobcu lietadiel. O nákupe sa v novej zmluve hovorí len nepriamo. ,,Predmetom zmluvy je záväzok dodávateľa vykonať modernizáciu dvoch lietadiel L410 formou obmeny za nové tak, že vyrobí a dodá dve nové lietadlá," píše sa v dokumente. Glváč sa na adresu Manipulu vyjadril, že rezort s ním spolupracuje od roku 1998, čiže počas všetkých vlád.

Podľa Emílie Sičákovej-Beblavej z Transparency International Slovensko je takýto postup neštandardný a ministerstvo malo o rozsiahlom nákupe informovať. ,,Nakupovanie nie je modernizácia. Takéto pomenovanie je zavádzajúce, aj keď v konečnom dôsledku sa to nedá úplne skryť," myslí si. Podľa nej sa rezort takto vyhol novému verejnému obstarávaniu. ,,Mal by sa na to pozrieť Úrad pre verejné obstarávanie a vykonať kontrolu," dodala Sičáková-Beblavá.

K postupu a cene lietadiel sa podľa Glváča vyjadrila už aj inšpekcia ministerstva obrany, ktorá proti obchodu nenamietala. Suma 9,8 milióna eur, ktorú za dva stroje zaplatí rezort, je podľa neho primeraná výbave. Hoci v roku 2009 dal rezort za dve L410 o pol milióna eur menej, náčelník Generálneho štábu Peter Vojtek hovorí, že nové stroje budú vybavené neporovnateľne lepšie. ,,To lietadlo má výhodu napríklad v tom, že môže pristáť na nespevnenej ploche. Umožní tiež pri hrozbe presúvať na krátke vzdialenosti údernú jednotku," povedal Vojtek.

Ministerstvo predá dve staršie dopravné lietadlá, o ich predajnú cenu by sa mala znížiť cena nových strojov. Vojaci tak budú mať k dispozícii štyri dopravné turbolety.

8 debata chyba