Chrípkových ochorení už pribúda

Počet pacientov s chrípkou sa za posledný týždeň zvýšil o tretinu. Január a február podľa lekárov už tradične patria k mesiacom, keď je chorobnosť na chrípku najvyššia.

10.01.2013 07:58
počasie, zima, sneh Foto: ,
debata (1)

Prvý januárový týždeň bolo podľa zistení Úradu verejného zdravotníctva hlásených 27 762 prípadov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom počty chorých vzrástli o 30 percent, najviac ich bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Banskobystrickom. „V priebehu januára a februára očakávame na základe dlhoročných pozorovaní nárast akútnych respiračných ochorení a chrípky a chrípke podobných ochorení,“ tvrdí Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva a dodáva, že v januári zatiaľ nebol hlásený žiadny prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia. Chorobnosť však podľa hlavného hygienika oproti iným rokom nezaznamenala výraznú zmenu.

Podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu prenosných ochorení sa v Európe vyskytujú tri vírusy chrípky, a to A(H1N1) označovaný ako prasacia chrípka, A(H3N2) a B.

„Niektoré európske médiá priniesli informácie o desiatkach úmrtí v súvislosti s infekciou A(H1N1), ktoré sa však ukázali neoverené,“ hovorí Darina Sedláková, riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku, a dodáva, že názov „prasacia chrípka“, ktorý použili v súvislosti s týmito avizovanými úmrtiami, je nesprávny. „Aj keď tento vírus bol originálne prasací, v roku 2009 zmutoval a vznikol humánny chrípkový vírus, ktorý už tri roky cirkuluje medzi ľuďmi a v súčasnosti je považovaný za klasicky sezónny chrípkový vírus,“ dodáva Sedláková.

Chrípka patrí medzi najčastejšie infekčné ochorenia respiračného systému. Každoročne postihuje veľké množstvo ľudí a je nielen medicínskym, ale aj spoločenským problémom. Môže klinicky prebiehať od ľahkých foriem až po ťažké ochorenia, ktoré sa môžu končiť smrťou. Prvé úmrtia zaznamenali v Poľsku, kde chrípke podľahli štyria ľudia, v Česku piati.

Vírusy chrípky sa šíria najmä kvapôčkovou infekciou. Chrípka má na Slovensku sezónny charakter a chrípková sezóna trvá od začiatku októbra do konca apríla.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky odporúča verejnosti, u ktorej sa vyvinú klinické príznaky chrípky (vysoká teplota, kašeľ, nádcha, bolesť hrdla, hlavy, celého tela, nevoľnosť, celková únava), zostať doma a okamžite kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára. „V rámci prevencie je stále náležité dať sa proti chrípke zaočkovať, v sezónnej očkovacej latke proti chrípke sú obsiahnuté všetky tri chrípkové vírusy,“ dodáva Skalická.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba