Registrácia potratovej tabletky je pod tlakom kritiky

Kritici dvoch potratových tabletiek tvrdia, že tabletky boli na Slovensku zaregistrované v rozpore so zákonom. Proti ich vstupu na trh s liekmi bojuje mimovládna organizácia Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku, europoslankyňa Anna Záborská (KDH) a tiež predseda konferencie biskupov Stanislav Zvolenský. Štátny ústav pre kontrolu liečiv im oponuje, že registrácia prebehla v súlade s našou legislatívou.

15.01.2013 15:00
debata (20)

Patrik Dianiška z inštitútu upozorňuje na podľa neho nesúlad našich zákonov a informácií v príbalovom letáku oboch tabletiek. Legislatíva pri umelom prerušení tehotenstva požaduje, aby sa úkon urobil v zdravotníckom zariadení, v príbalovom letáku tablety sa píše, že žena má užiť tabletku pod dohľadom lekára a ísť domov.

Potom má postupne u lekára absolvovať tri návštevy. „Z dikcie zákona je zrejmé, že je potrebné, aby sa v tomto zariadení spravil celý úkon umelého prerušenia tehotenstva a nielen niektorá jeho časť. Túto požiadavku ústav nerešpektoval. Ako vyplýva zo schválenej dokumentácie, k prerušeniu tehotenstva nemusí prísť, a s najväčšou pravdepodobnosťou ani nedôjde v zdravotníckom zariadení,“ hovorí Dianiška. Inštitút začal zbierať podpisy pod výzvu, ktorou chce používanie týchto tabletiek zastaviť. Výzvu pošle kompetentným predstaviteľom.

Podľa Valérie Pernišovej zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv oba lieky sú registrované u nás jedným zo spôsobov európskej registrácie, to znamená, že registrácia prebiehala vo viacerých členských štátoch Európskej únie vrátane Slovenskej republiky.

„Lieky spĺňajú všetky legislatívne požiadavky na registráciu. Sú viazané na lekársky predpis s obmedzením a sú určené na použitie len v špecializovanom zdravotníckom zariadení pod dohľadom lekára a za prísneho monitorovania pacientky. Tým je zabezpečený súlad so zákonom o umelom prerušení tehotenstva vykonávanom v špecializovaných zdravotníckych zariadeniach,“ dodáva Pernišová.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv potratové tabletky registroval koncom roka 2012. Ich cieľom je spôsobiť umelé prerušenie tehotenstva do 63. dňa medikamentóznym spôsobom. O registrácii tabletiek ako prvý informoval denník Pravda.

20 debata chyba