Za situáciu v žilinskej fakultnej nemocnici viní SDKÚ Zvolenskú

Opozičná SDKÚ so znepokojením sleduje vývoj kauzy "kotolníkov ozdravný plán" v žilinskej fakultnej nemocnici. Podľa podpredsedu strany Viliama Novotného je škandalózne, že takéto konanie riaditeľa nemocnice Štefana Voláka kryje ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

15.01.2013 14:10 , aktualizované: 16:45
Zuzana Zvolenská Foto:
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská
debata (3)

„Žiaľ, stalo sa pravidlom, že nominanti Smeru v štátnych nemocniciach prihrávajú zákazky svojim kamarátom, susedom a firmám blízkym Smeru. Boli sme toho svedkami aj v období prvej Ficovej vlády. Tak si Smer predstavuje manažovanie štátneho zdravotníctva,“ zdôraznil Novotný, ktorý týmto žiada ministerku zdravotníctva, aby prestala utekať pred otázkami médií a zaujala jasné stanovisko ku kauze.

Podľa SDKÚ má táto kauza aj druhú nebezpečnú rovinu, a síce pokus o zastrašovanie nezávislých novinárov, ktorí na prípad poukázali a oprávnene sa pýtajú a domáhajú vysvetlenia. Novotný upozorňuje, že trestné oznámenie na novinárku TV Markíza Barboru Demešovú je podobným škandálom, ako trestné oznámenie na filmárku Zuzanu Piussi.

Rezort zdravotníctva v utorok nechcel podrobnejšie komentovať argumenty Novotného, ktoré vníma ako „politizovanie cielenej kampane proti ministerstvu zdravotníctva“. „Pani ministerka neuteká a odpovedá na otázky a dala stanovisko k téme,“ uviedla v reakcii hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková.

Pomery v žilinskej fakultnej nemocnici má preveriť ministerská kontrola. Podľa ministerstva má slúžiť aj na očistenie mena riaditeľa nemocnice Štefana Voláka.

Televízia Markíza totiž minulý týždeň informovala, že riaditeľ Volák kúpil ozdravný plán nemocnice od svojho suseda Juraja Majera. Ten pracuje ako kotolník a je konateľom spoločnosti PP Partnership, ktorá za materiál získala 10-tisíc eur. Partnerom v spoločnosti má byť Tomáš Tvarůžek, riaditeľov poradca. Ten mal svoj ozdravný plán predkladať vlani v lete.

„Žiadali sme pani ministerku, aby na základe medializovaných káuz urobila hĺbkovú kontrolu v žilinskej nemocnici. Pani ministerka nám prisľúbila ministerskú kontrolu v nemocnici,“ povedal po pondelkovom rokovaní odvetvovej tripartity šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Šéfka rezortu Zvolenská podľa neho nechce spájať kontrolu s medializovanými informáciami. Ministerstvo však tvrdí, že kontrola má byť hĺbková, a teda preveriť má všetko.

3 debata chyba