Digitálny signál by mali prijímať všetci

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) chce v oblasti digitalizácie pokračovať v rokovaniach s prevádzkovateľom digitálneho terestriálneho vysielania na Slovensku - spoločnosťou Towercom, a.s. o ďalšom pokrývaní signálom digitálneho terestriálneho televízneho vysielania (DVB-T).

17.01.2013 14:43
televízia, televízor, ovládač Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Ako na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS informoval generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, ambíciou je rokovať s Towercomom o lepšej cene pre RTVS a zlepšení pokrytia. Ku koncu júna 2011, keď sa ukončilo budovanie základnej siete vysielačov DVB -T, dosahovalo pokrytie verejnoprávneho multiplexu 97,7 percenta.

Cieľom rokovaní s Towercomom je podľa Miku nájsť spôsob, aby bol signál verejnoprávneho rozhlasu a televízie dostupný aj v kritických miestach. Signál by mohlo prijímať vyše 99 percent obyvateľov Slovenska. To by v situácii, keď za vysielanie verejnoprávneho RTVS platia tzv. koncesionárske poplatky zo zákona všetky domácnosti – odberatelia elektriny, bolo podľa Miku spravodlivé.

RTVS v spolupráci so spoločnosťou Towercom naštartovala vlani sériu budovania digitálnych vysielačov a opakovačov pre doteraz slabo pokryté časti Slovenska. Vďaka tomu získali v decembri 2012 diváci v Holíči, Hriňovej, Nálepkove, Starej Ľubovni, Toryse, Ždiari a v okolí kvalitný DVB-T signál. Vzhľadom na terén Slovenska sa signál z vysielačov všade nedostane, časť ľudí preto musí prijímať vysielanie cez satelit. V prípade príjmu DVB-T signálu by mali tak zaručený príjem televíznych, ako aj rozhlasových verejnoprávnych staníc, neplatili by však poplatky za satelit.

Od 22. decembra 2011 ponúka verejnoprávny multiplex televízne okruhy Jednotka a Dvojka v SD rozlíšení (MPEG-2) a Jednotka v HD rozlíšení (MPEG-4) a tiež kompletné rozhlasové okruhy: Rádio Slovensko, Rádio Regina (BA, BB, KE), Rádio Devín, Radio_FM, Rádio Patria, Rádio Slovakia International a internetové rádiá Klasika, Litera a Junior. Podrobné technické informácie sú zverejnené na webstránke spoločnosti Towercom – www.dvbt.towercom.sk.

Budovanie základnej siete vysielačov DVB -T (digitálneho terestriálneho televízneho vysielania) na Slovensku sa ukončilo spustením vysielania druhého verejnoprávneho multiplexu z vysielača Bratislava – Kamzík 29. júna 2011 presne o 11.12. Po strednom a východnom Slovensku sa takto ukončila celá sieť DVB-T a viac ako 95 percent obyvateľov Slovenska mohlo začať využívať výhody digitálneho televízneho vysielania.

Telekomunikačný úrad (TÚ) SR vlani v júli informoval, že spoločnosti Towercom vydal koncom júna povolenie na prevádzku vysielačov pre štvrtý multiplex. TÚ SR vydal na základe žiadosti Towercomu 12 povolení na prevádzkovanie vysielačov digitálneho terestriálneho vysielania (DVB-T) na vysielanie televíznej programovej služby a elektronického programového sprievodcu. Všetkých dvanásť vysielačov je súčasťou štvrtého multiplexu.

Towercom získal frekvencie na prevádzku štvrtého multiplexu v tendri z konca roka 2011, keď druhého účastníka súťaže výberová komisia vylúčila zo súťaže pre nesplnenie podmienok. Za frekvencie pritom spoločnosť zaplatila 500 100 eur. Towercom sa zaviazal uviesť sieť multiplexu do komerčnej prevádzky od konca augusta 2012 a signálom pokryť 46,5 percenta obyvateľstva. Ku koncu roka 2012 malo byť pokrytých už 61 percent obyvateľov Slovenska. Towercom tak bude na Slovensku prevádzkovať všetky štyri multiplexy. Povolenia pre druhý a verejnoprávny multiplex má platné do roku 2029 a pre prvý do roku 2021. Povolenie pre štvrtý multiplex platí do 9. septembra 2029.

Regionálne štúdiá v Košiciach sa tak skoro nezlúčia

Zlučovanie regionálnych štúdií Rozhlasu a televízie Slovenska nebude v Košiciach tak skoro, ako sa pôvodne očakávalo. V Banskej Bystrici sa regionálne štúdio Rádia Regina a regionálne štúdio verejnoprávnej televízie už zlučujú. Aktuálne je príprava na sťahovanie do budovy rozhlasu vo finálnej fáze. Naopak, v Košiciach, kde sa má rozhlas sťahovať do televízie, je „situácia nejasnejšia“, konštatoval Václav Mika. Zdôraznil, že bez reálneho projektu podloženého potrebnými financiami a potvrdeného manažmentom sa v Košiciach nič zlučovať nebude.

Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika Foto: Pravda
Václav Mika Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika

V Košiciach je potrebná zásadná rekonštrukcia televízneho sídla, nové technológie, bez toho sa sťahovať nedá. Riaditeľ programu televíznej časti RTVS Tibor Búza odhaduje, že relevantná štúdia fúzie rozhlasu a televízie v Košiciach by mohla byť pripravená najskôr o rok. Podľa manažmentu RTVS fúzia štúdií v oboch mestách dabing neohrozila, pokračuje sa v jeho výrobe.

Banskobystrické štúdio RTVS má popri takmer dokončených spoločných priestoroch zároveň od začiatku nového roka 2013 nového šéfa. Stal sa ním dovtedajší redaktor Rádia Regina – štúdia Banská Bystrica Miroslav Debnár. Debnár má autoritu medzi svojimi kolegami, situáciu v štúdiu dobre pozná a je zárukou tvorivej atmosféry, tvrdí Václav Mika. Na pozíciu výkonného riaditeľa banskobystrického štúdia RTVS konkurz nevypísal.

Ako Mika reagoval na otázku z Rady RTVS, ľudí na vedúce posty si vyberá sám. Debnár, ktorý sa osobne zúčastnil na dnešnom rokovaní rady, chce dať fúzii rozhlasu a televízie v Banskej Bystrici reálny obsah. Podľa jeho slov sú na to vytvorené reálne podmienky.

Vlani v polovici marca vtedajšia generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková informovala, že rozhlasové a televízne regionálne štúdiá RTVS v Košiciach i v Banskej Bystrici by sa mali spojiť v druhej polovici roka 2012. Po zlúčení regionálnych štúdií v Banskej Bystrici a v Košiciach sa malo ročne ušetriť približne 1,6 milióna eur, náklady na zlúčenie sa odhadovali spolu na približne 2,8 milióna eur. Plány fúzie dočasne prerušilo odvolanie Zemkovej parlamentom koncom júna 2012.

V prípade regionálneho štúdia RTVS Banská Bystrica sa televízne vysielanie sťahuje do sídla rozhlasu. V Košiciach sa plánuje sťahovanie v opačnom garde, teda rozhlas by mal prejsť do väčších priestorov televízie. Minulý manažment pritom predpokladal, že v Košiciach sa stavebné práce skončia v septembri 2012 a technológie budú dodané v októbri toho istého roka. Náklady na Košice mali byť 1,8 mil. eur a ročné úspory sa tu predpokladali viac ako jeden milión eur. Nepotrebné sídla Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu RTVS plánovalo predať tomu, kto dá vyššiu cenu, pričom vyššiu, ako stanovuje znalecký posudok.

Miloslava Zemková krátko po vzniku RTVS (1. januára 2011) avizovala, že fúzia STV a SRo bude postupná a začne sa v regionálnych štúdiách STV a SRo v Košiciach a Banskej Bystrici. Autor zákona – ministerstvo kultúry pri príprave zákona o RTVS počítalo s tým, že štát ušetrí spojením STV a SRo z dlhodobého hľadiska milióny eur. Úspory sa týkajú zníženia personálnych a administratívno-obslužných činností.

3 debata chyba