V Bratislave mešká MHD, pri Trnave vietor zhadzoval autá z ciest

Na celom území Slovenska sa v piatok do 21:00 budú tvoriť snehové jazyky a záveje a pre niektoré kraje Slovenska vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu aj pred vetrom. Tá platí takisto do 21:00.

18.01.2013 09:01 , aktualizované: 16:16
Stráňavy, sneh, počasie, doprava, kalamita Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Pre okres Brezno platí dokonca druhý stupeň výstrahy pred vetrom, pričom môže dosiahnuť rýchlosť 14 až 19 metrov za sekundu. Pre Košický a Prešovský kraj platí prvý stupeň výstrahy. Snehové jazyky a záveje sa budú tvoriť na celom území krajiny a môžu byť nebezpečné predovšetkým pre dopravu.

Meteorológovia upozorňujú, že takáto rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Výrazne sa zvyšuje aj riziko spôsobenia škôd.

Na niektorých cestách pri Trnave je kritická situácia

Polícia upozorňuje na kritickú situáciu na ceste medzi Hrnčiarovcami nad Parnou a Cíferom v okrese Trnava. Mimo cestu sa tu dostalo niekoľko áut, podľa trnavskej policajnej hovorkyne Martiny Kredatusovej ich vietor doslova sfúkol z cesty.

,,Apelujeme na vodičov, ak ich jazda nie je nevyhnutne potrebná, aby radšej nejazdili a cestu odložili,“ povedala Kredatusová. Zimné pneumatiky by mali byť samozrejmosťou, no polícia stále eviduje prípady nehôd či škodových udalostí, ktorých príčinou bolo použitie letných pneumatík. Vodiči by mali zvážiť, či s takto vybaveným autom vyrazia na cesty. Za nepoužitie zimných pneumatík ukladá zákon podľa Kredatusovej sankciu 60 eur, rovnakú čiastku môže vodiča stáť neodstránenie ľadu a snehu z vozidla.

Hasiči upozorňujú na problémy aj na cestách Trnava – Bučany, Trnava – Malženice a Trnava – Zavar, kde sa vplyvom sneženia a silného vetra vytvárajú snehové jazyky. V Trnavskom kraji hasiči podľa ich hovorcu Mariána Hrušku evidovali len dopoludnia osem výjazdov k dopravným nehodám a technickým zásahom, ktoré súviseli s poveternostnou situáciou. Ďalšie tri zásahy má na svojom konte Dobrovoľný hasičský zbor POLE, ktorý je vybavený špeciálnou technikou na vyslobodzovanie vozidiel zapadnutých v snehu. Vyťahovanie vozidiel vykonáva DHZ POLE v koordinácii s krajským operačným strediskom hasičov v Trnave bezplatne.

V Bratislave naďalej platí druhý kalamitný stupeň

Nepriaznivé počasie opäť ovplyvňuje mestskú hromadnú dopravu (MHD) v hlavnom meste. Ako potvrdila hovorkyňa bratislavského dopravného podniku Agáta Staneková, zatiaľ premávajú všetky spoje, aj keď meškanie môže v niektorých úsekoch dosiahnuť až 30 minút. Situácia sa môže zmeniť po 15. hodine, kedy sa začne dopravná špička.

V Bratislave bude druhý kalamitný stupeň platiť minimálne do sobotného rána, informoval bratislavský hovorca Ľubomír Andrassy. Situácia sa totiž v meste od rána zhoršila, okrem výdatného sneženia ju komplikuje aj vietor, ktorý na odpratané cesty opäť navieva sneh. Problematická je najmä petržalská strana Dunaja vrátane Čunova, Jaroviec, Rusoviec, ale aj mestská časť Devín a Záhorská Bystrica. V hlavnom meste sú v teréne nasadené všetky mechanizmy zimnej údržby. V prípade potreby je pripravené podať pomocnú ruku aj ministerstvo obrany a vojaci, informovala hovorkyňa rezortu Martina Balleková.

Starosti s pribúdajúcim snehom majú aj bratislavské mestské časti, ktoré sa starajú o komunikácie III. a IV. triedy. Cesty I. a II. triedy, teda tie, kde väčšinou premávajú linky MHD, patria pod bratislavský magistrát. Problémy má Karlova Ves najmä v kopcovitejších častiach ako sú Dlhé diely, Staré Grunty či ulice Šaštínska, Sološnícka a Kuklovská.

„Problémy s výkonom zimnej údržby spôsobuje okrem náročného kopcovitého terénu husté neustávajúce sneženie a silný vietor,“ uviedol prednosta karloveského miestneho úradu Rastislav Velček. Dodávateľ zimnej údržby zriadil v Karlovej Vsi aj 24-hodinový dispečing, na ktorý môžu v prípade potreby zavolať obyvatelia. Telefónne číslo na dispečing je 0902 622 470 a 02/ 323 55 201. „Výkon zimnej údržby na chodníkoch má na starosti správca, ktorý zodpovedá aj za prípadnú ujmu na zdraví či majetku. Tam, kde si neplní svoju povinnosť, okamžite upozorňujeme na zjednanie nápravy,“ dodal Velček.

V bratislavskom Ružinove sú podľa jeho hovorkyne Miroslavy Štrosovej v teréne všetky vozidlá zimnej údržby a viac ako 30 pracovníkov, požičať si museli jednu radlicu. „Pracovníci miestneho úradu chodia priebežne do terénu kontrolovať stav ciest a chodníkov,“ uviedla hovorkyňa.

Sneh a silný vietor spôsobuje problémy aj v bratislavskej Petržalke. „Napriek snahe všetkých mechanizmov i ľudských kapacít Petržalka za týchto poveternostných podmienok nemá šancu mať v reálnom čase dokonale odhrnuté všetky zverené komunikácie,“ uviedla hovorkyňa mestskej časti Mária Grebeňová-Laczová. Dodala, že telefónne čísla zimnej služby v porovnaní s predošlými rokmi tak veľmi nebombardujú nespokojní Petržalčania. Podľa hovorkyne je teda zrejmé, že ľudia chápu súčasnú zložitú situáciu. „Napriek tomu sa snažíme naozaj robiť všetko pre upokojenie situácie a opäť občanov žiadame o trpezlivosť a pochopenie,“ dodala Grebeňová-Laczová.

K opatrnosti pre nepriaznivé počasie vyzýva ľudí i polícia. Vodiči by mali znížiť rýchlosť a dodržiavať bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami. Chodci by mali byť opatrní hlavne na priechodoch pre chodcov, ktoré nie sú riadené svetelnou signalizáciou. Mali by si tiež uvedomiť, že brzdná dráha vozidla sa pri zasnežených cestách predlžuje. „Od 06:00 do 12:00 sme na území Bratislavského kraja zaznamenali 17 škodových udalostí a tri dopravné nehody,“ uviedol bratislavský policajný hovorca František Peczár.

6 debata chyba