Mihál: Nový zákonník práce ohrozuje existujúce pracovné miesta

Nový zákonník práce, opatrenia vlády v oblasti odvodov či zvyšovania daní podľa exministra práce a poslanca Jozefa Mihála (SaS) nepodporuje vznik nových pracovných miest, ale ich ohrozuje.

19.01.2013 14:43
Jozef Mihál Foto:
Exminister práce Jozef Mihál sa pustil do tvrdej kritiky nového zákonníka práce.
debata (266)

„Ľudia nechcú počuť od vlády výhovorky, že je kríza. Ľudia chcú počuť, že má vláda dobré opatrenia, aby sa nielen udržali pracovné miesta, ale aby sa nové pracovné miesta vytvárali a podporovali sa živnostníci a drobní a strední obchodníci,“ uviedol Mihál v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.

Súčasný minister práce Ján Richter však odmieta argument, že by zákonník práce prispieval k nezamestnanosti. „Zamestnanosť určuje vývoj ekonomiky, nie zákonník práce,“ povedal Richter. Podľa neho zákonník práce netvorí nové pracovné miesta, ale je na obranu zamestnanca. „Zákonník práce je a bude v prvom rade základný legislatívny prostriedok na ochranu práv zamestnancov,“ do­dal.

Podľa Mihála však súčasný minister práce robí zlú politiku, ktorá ide proti malým podnikateľom a živnostníkom. Dôkazom toho je podľa Mihála i zrušenie možnosti flexi konta pre menších zamestnávateľov. „To bol výborný nástroj, aby udržali zamestnanosť v menších firmách v horších časoch bez toho, aby potrebovali dotácie od štátu, priamu dotáciu alebo bez potreby nástrojov tzv. aktívnej politiky trhu práce,“ dodal Mihál.

Mihál si tiež nevie predstaviť že by sa podpísal pod ústavný zákon o druhom pilieri, ktorý minister práce Richter pripravuje spolu so stranou Smer. Podľa Richtera je ambíciou ministra práce i Smeru pripraviť návrh ústavného zákona, ktorý by všetky hlavné priority, ktoré sú zakotvené v novele v prvom a druhom pilieri zhodnocoval. Ako ďalej dodal, pripravujú tiež oficiálne stretnutie, kde chcú poslaneckým klubom ponúknuť, aby sa dohodli na prijatí a podpore všetkých šiestich bodov návrhu.

„Pre nás je ťažká predstava rokovania s partnerom, ktorý už raz vážne podviedol ľudí na Slovensku. Lebo Smer a Fico deklarovali, že sa to nebude dotýkať výšky príspevku do druhého piliera a že ponechá deväť percent. A potom prišiel s tým, že ho treba osekať, tak dnes máme príspevky do druhého piliera vo výške štyri percentá,“ uviedol Mihál.

Podľa Richtera však druhý pilier dôchodkového poistenia bol zle založený a zle nastavený. " My ponúkame a dávame možnosť zakotviť veci, ktoré sa týkajú prvého a druhého piliera. Správame sa zodpovedne a očakávame, že sa takáto zodpovednosť prejaví aj u našich politických oponentov," reagoval Richter.

266 debata chyba