Pomalé súdy stoja štát ročne státisíce eur

Okresný súd v Čadci nerozhodol dvadsaťtri rokov spor, ktorý sa dostal do rúk sudcovi ešte za socializmu v roku 1988. Rozsudku v konaní o podiel k nehnuteľnosti sa sťažovateľka dočkala až po 24 rokoch a dvoch sťažnostiach na Ústavnom súde.

21.01.2013 20:00 , aktualizované: 22.01.2013 08:00
Tomáš Borec Foto:
Minister spravodlivosti Tomáš Borec prieťahy na súdoch začal riešiť disciplinárnymi konaniami proti sudcom.
debata (53)

Ústavný súd rozhodol, že súd v Čadci patril vlani spolu s ďalšími ôsmimi okresnými súdmi k tým, ktoré opakovane v tom istom konaní porušili právo občana na súdne konanie v primeranom čase. Roky čakania na spravodlivosť spochybňujú vymáhateľnosť práva a právny štát. Sú problémom, s ktorým si doteraz nevedela poradiť žiadna vláda.

Dôsledkom pomalého rozhodovania je nedôvera občanov k slovenskej justícii. Štát to navyše stojí aj nemalé peniaze. Len za posledných šesť rokov od roku 2007 zaplatil sťažovateľom odškodné za prieťahy vyše 4,3 milióna eur. Ústavný súd vlani rozhodol, že za prieťahy v konaniach musia súdy sťažovateľom zaplatiť odškodné vo výške 738 170 eur. V roku 2011 bola suma odškodnenia o 200-tisíc eur vyššia a prieťahov sa dopustilo až 42 zo 62 všeobecných sú­dov.

Pomalé sú bratislavské súdy

Podľa štatistík za júl až december roku 2012 medzi rekordérov v prieťahoch v súdnom konaní patrili tri bratislavské okresné súdy – I, II a III, a žilinský okresný súd. Ústavný súd nariadil týmto štyrom z 54 okresných súdov zaplatiť takmer polovicu zo 740-tisícového odškodnenia pre sťažovateľov. Štatistika, koľko musia jednotlivé súdy za celý minulý rok na odškodnom zaplatiť, ešte nie je uzavretá.

PIANO

Prečítajte si komentár Petra Javůrka: Spiaca spravodlivosť Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec doteraz za prieťahy navrhol potrestať šesť sudcov. Podľa hovorkyne rezortu Jany Zlatohlávkovej minister vyzval šéfov súdov, aby dôsledne uplatňovali svoju právomoc disciplinárne trestať sudcov. ,,Rezort zároveň plánuje aj organizačnými opatreniami posilňovať najvyťaženejšie súdy, čo sú spravidla okresné súdy v sídle kraja," reagovala hovorkyňa.

Či sa na týchto súdoch zvýšia počty sudcov, nekonkretizovala. Od januára platí zmena zákona o sudcoch, ktorá umožňuje dočasné pridelenie sudcu na dva roky aj na súd vyššieho alebo nižšieho stupňa. Táto zmena má pomôcť znížiť práve prieťahy v súdnom konaní a riešiť tiež nerovnomerné zaťaženie súdov.

Presnú štatistiku, ako dlho rozhodovali vlani všeobecné súdy, ešte ministerstvo spravodlivosti nemá. ,,Údaje z roku 2012 sa ešte spracovávajú, koncom februára by sme mali mať finálnu štatistiku," povedala Zlatohlávková.

Pomalé rozhodovanie sa týka najmä civilných a obchodných sporov. V prípade obchodných trvá rozhodnutie podľa štatistických údajov rezortu spravodlivosti priemerne takmer 14 mesiacov, v občianskoprávnej agende 11,4 mesiaca. Najdlhšie v tejto oblasti rozhodoval Okresný súd Bratislava I, ktorý potreboval v roku 2011 na rozhodnutie viac ako 32 mesiacov. V prípade občianskych sporov to bolo 25 mesiacov.

Najviac nevybavených vecí z okresných súdov mal v roku 2011 Okresný súd Bratislava I. Na tento súd prišlo najviac podaní, vyše 65-tisíc. Vo všetkých agendách mal nevybavených 28 923 sporov, hoci súd má najviac – až 38 – sudcov zo všetkých okresných súdov. Na jedného sudcu tu pripadalo 761 nevybavených sporov.

Súdy sú preťažené, tvrdia sudcovia

Sudcovia tvrdia, že za dlhými rozhodovacími lehotami je preťaženosť súdov a tiež že agenda pre jednotlivých sudcov je rozložená nerovnomerne. Združenie sudcov Slovenska preto v záujme zlepšenia vymáhateľnosti práva a zrýchlenia súdneho konania požaduje od rezortu spravodlivosti vypracovanie analýzy týkajúcej sa preťaženosti jednotlivých súdov.

,,Tá by mala odrážať skutočný stav a rozloženie agendy, ako aj personálne požiadavky konkrétnych pracovísk ako východisko pre riešenie otázky nerovnomerného zaťaženia najmä okresných súdov," hovorí Dana Bystrianská, prezidentka Združenia sudcov Slovenska. Prieťahmi na súdoch sa zaoberal aj úrad ombudsmanky Jany Dubovcovej. ,,Prešetrovaním sme zistili aj iné príčiny, napríklad nedostatočnú organizáciu práce na súde alebo zavinené konanie sudcu, ktorý spôsobil prieťahy v súdnom konaní," upozornila Dubovcová. Práve na prieťahy v súdnom konaní sa ľudia, ktorí sa snažia domôcť práva, sťažujú na Ústavnom súde najviac. Z celkového počtu sťažností za posledných desať rokov až 80 percent boli práve sťažnosti na prieťahy.

Tie rieši spolu s ministerstvom od roku 2009 aj Ústavný súd. Monitoruje, ako všeobecné súdy vykonávajú jeho rozhodnutia. Podľa predsedníčky Ústavného súdu Ivetty Macejkovej sa projekt osvedčil. ,,Z celkového počtu sledovaných 780 konaní bola takmer polovica právoplatne skončených," povedala Macejková. Projekt bude pokračovať až do roku 2017.

Ministerstvo ďalej plánuje, že bude na súdoch robiť kontroly, v akom stave sú spory, ktoré neboli rozhodnuté v lehote jedného roka, odkedy súd spor zaregistroval. V roku 2010 ležalo na 54 okresných súdoch len v obchodnej agende 14 493 tzv. reštančných vecí, to znamená, že spor prebiehajúci na súde nebol rozhodnutý v lehote jedného roka od podania na súd. Z celkového počtu podaní v obchodných sporoch tak nebolo do jedného roka rozhodnutých 45 percent sporov. Novšiu štatistiku rezort zatiaľ zo súdov nemá.

Súdy, ktoré za prieťahy zaplatili najviac

  • Okresný súd Bratislava II – 91 900 eur
  • Okresný súd Bratislava I – 75 500 eur
  • Okresný súd Žilina – 66 800 eur
  • Okresný súd Bratislava III – 66 320 eur
  • Okresný súd Košice II – 27 700 eur
  • Okresný súd Trnava – 25 500 eur
  • Okresný súd Čadca – 19 500 eur
  • Okresný súd Trenčín – 17 000 eur
  • Okresný súd Spišská Nová Ves – 16 000 eur
  • Okresný súd Galanta – 16 000 eur

Pozn.: štatistika je za mesiace júl – december 2012

Súdy rozhodujúce spor desiatky rokov

  • Okresný súd Čadca o spore nerozhodol od roku 1988
  • Okresný súd Galanta spor rozhodoval od roku 1992
  • Okresný súd Humenné spor rozhodoval od roku 1993
Suma odškodnenia pre sťažovateľov
rok suma v eurách
2002 35 351
2010 676 501
2011 922 449
2012 738 170

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba