Chýbajúci podpis pod obžalobou priznal len Bugár

Proces obžaloby prezidenta Ivana Gašparoviča pred Ústavným súdom odštartovala SaS lídrom Richardom Sulíkom, paradoxne však jeho podpis pod návrhom chýba. Rovnako svoj podpis nepripojil ani predseda Mostu-Híd Béla Bugár, ten si však na rozdiel od Sulíka chybu priznal.

22.01.2013 12:00
Frešo, obžaloba Foto: ,
Poslanec za SDKÚ Pavol Frešo podpisuje návrh na obžalobu prezidenta Ivana Gašparoviča.
debata (58)

List štyroch opozičných strán SaS, KDH, SDKÚ a Mostu-Híd adresovaný predsedovi parlamentu síce podpísali všetci štyria predsedovia, ale na dokumente, ktorý hovorí o samotnom súhlase poslancov s podaním návrhu obžalovať prezidenta, sú už len podpisy šéfov KDH Jána Figeľa a SDKÚ Pavla Freša.

Sulík i Bugár svoje konanie vysvetľujú odlišne. Podľa Sulíka sa ráta aj jeho podpis na liste adresovanom šéfovi parlamentu. Vyplývať to má aj z informácie, ktorú dostal sprostredkovane z parlamentu. „Nie je za tým žiadny zámer ani nejaká finta. Podpísal som to vo vedomí, že sa podpisujem pod návrh,“ vysvetlil.

Béla Bugár si myslí, že došlo k nejakej chybe pri organizácii. „Keď sa to odovzdávalo, už som nemal možnosť pripojiť podpis, pretože bola snehová kalamita a nemohol som sa dostať zo Šamorína do Bratislavy. Či som, alebo nie som podpísaný, je jedno. Moje stanovisko je známe, za obžalobou si stojím,“ objasnil Bugár. Je si vedomý, že v politických debatách mu oponenti môžu jeho chýbajúci podpis vyčítať. „Dôležité to nie je. Keď niekto chce, tak to využije. Fakt sa stala chyba, keď sme podpisovali hárky,“ dodal.

Kancelária parlamentu nechcela celú záležitosť obšírnejšie komentovať. „Predseda parlamentu prijal podanie, ktoré počtom spĺňa všetky náležitosti,“ povedala stručne Soňa Pőtheová z komunikačného odboru.

Opozícia žiada schváliť uznesenie, ktorým parlament podá návrh na Ústavný súd na obžalobu hlavy štátu za úmyselné porušenie ústavy pri nevymenovaní Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Návrh podpísalo 44 zo 67 poslancov opozície. Podpredseda KDH Pavol Abrhan neskúmal, prečo svoje podpisy nepripojilo viac poslancov. „Neriešil som to, stačilo aspoň 30 podpisov,“ poznamenal. Z KDH už vopred avizoval nesúhlas s obžalobou poslanec Radoslav Procházka a časť poslaneckého klubu Obyčajných ľudí.

Obžalobu pre rôzne stanoviská právnikov nepodporil ani líder obyčajných Igor Matovič. Vládny Smer budú podľa podpredsedu poslaneckého klubu Miroslava Číža zaujímať predovšetkým vecné otázky spojené s obžalobou. „Pán Sulík je primerane nezodpovedný. Môže byť aj to, že nedoceňuje formálne akty s tým späté. Pri Bélovi Bugárovi sa uvidí, či je to úmysel alebo opomenutie,“ komentoval chýbajúce podpisy Číž.

Politológ Michal Horský poukázal na to, že ak zo 67 poslancov opozície návrh podpísalo iba 44 ľudí, tak to svedčí o viacerých skutočnostiach. „Hádam najdôležitejšie je tá, že iniciatíva postaviť prezidenta pred súd nebola dostatočne premyslená a obrazne povedané, opozícia medzi sebou nezískala ani dvojtretinovú väčšinu. Je však politickým nonsensom, že práve chýbajúci hlas nedodal iniciátor celej akcie pán Sulík. V tomto mylnom výkone mu sekundoval pán Bugár,“ zhodnotil politológ.

O návrhu na obžalobu musí parlament podľa zákona o rokovacom poriadku rokovať do 30 dní od podania. Podľa parlamentných zdrojov sú dve možnosti. Buď sa k tomuto bodu zvolá osobitná schôdza, alebo bude súčasťou rokovania, ktoré sa začne koncom mesiaca. Ústavný súd sa bude obžalobou zaoberať až v prípade, že ju schváli aspoň 90 poslancov.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba