Dvojaký meter pre sudcov?

K súčasným asi 1 300 sudcom by mali v januári pribudnúť po dvoch rokoch ďalší noví. Naposledy vymenoval prezident štyroch sudcov na doživotie v roku 2011. Deviatich nových sudcov navrhla prezidentovi vymenovať za sudcov Súdna rada ešte v novembri.

24.01.2013 12:30
sud Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

Ďalší traja kandidáti na sudcov, ktorí boli tiež úspešní vo výberovom konaní, však vymenovaní nebudú. Súdna rada sa nimi odmietla zaoberať. Dôvodom je, že prešli výberovým konaním v čase, keď šéfovala rezortu spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ). Termín, kedy prezident vymenuje nových sudcov, ešte nie je známy. Pravidelne to však býva v januári.

Súdna rada sa opäť ani na poslednom januárovom zasadnutí nezaoberala všetkými kandidátmi na sudcov. Niektorí členovia Súdnej rady aj právnici zo združenia Via Iuris to označili za diskrimináciu voči kandidátom, ktorí uspeli v konkurzoch za bývalej vlády.

Člen Súdnej rady sudca Dušan Čimo tvrdí, že v dohľadnom čase sa spolu s niektorými kolegami znovu pokúsia navrhnúť, aby rada hlasovala aj o ďalších úspešných uchádzačoch, ktorí uspeli v minulosti. „Budeme sa snažiť taktiež zrušiť uznesenie rady z júna 2011, čo má byť procesná prekážka, prečo niektorí členovia rady nechcú hlasovať o kandidátoch, ktorí prešli konkurzmi v minulosti,“ povedal Čimo. Raz už s týmto návrhom neuspeli.

Čimo tvrdí, že v Súdnej rade sa hrá o niečo iné, nie o ústavnosť či neústavnosť Žitňanskej pravidiel pre výberové konania, ktoré začali platiť v máji 2011. Naznačil, že za tým môže byť snaha dostať za sudcov ,,svojich ľudí".

Aký je presný počet takto radou odmietnutých úspešných kandidátov, zisťujú. Podľa sudcu viacerí, ktorí nechceli čakať, ako v tejto veci rozhodne Ústavný súd, prihlásili sa znovu do výberových konaní na miesta sudcov. Podľa Čima Súdna rada aj naďalej rozhoduje podľa rovnakého platného zákona, preto neexistuje dôvod na rozdielne zaobchádzanie s úspešnými kandidátmi na miesta sudcov.

„Tie výberové konania prebehli za rovnakej právnej úpravy, čiže v právnom štáte by mali platiť pre všetkých rovnaké pravidlá, malo by sa k nim pristupovať rovnako,“ tvrdí Čimo. K tomuto názoru sa prikláňa aj združenie Via Iuris. Kritizuje Súdnu radu za rozdielny prístup k úspešným kandidátom na sudcov. „Upozorňujeme členov Súdnej rady, že nepostupujú v súlade s platnou legislatívou. Rada by mala k všetkým kandidátom pristupovať rovnako,“ uviedla za združenie jeho mediálna zástupkyňa Miriam Kejzlarová.

Počas bývalej vlády odmietla Súdna rada rešpektovať zloženie výberových komisií, ich nominovaní zástupcovia výberové konania ignorovali. Zaoberala sa len kandidátmi, ktorí prešli konkurzom, až po tom, čo minister spravodlivosti Tomáš Borec vymenil zástupcov v týchto komisiách. Väčšina členov rady ďalších úspešných kandidátov ignoruje a opiera sa pritom o uznesenie, ktorým spochybnila ústavnosť nových pravidiel pre výberové konania.

Súdna rada sa prvýkrát kandidátmi, ktorí uspeli v konkurzoch, zaoberala až vlani v novembri. Aj vtedy súhlasili s vymenovaním len tých úspešných uchádzačov, ktorí uspeli v konkurzoch až po tom, čo Borec vymenil zástupcov vo výberových komisiách. Spomedzi kandidátov, ktorí uspeli pred výberovými komisiami zloženými za exministerky Lucie Žitňanskej, sa na stôl Súdnej rady nedostalo ani jedno meno. Borec už vtedy reagoval, že by privítal, ak by členovia rady rozhodovali o všetkých úspešných kandidátoch.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba