Prieskum: Ak by v prezidentských voľbách kandidoval Bezák, vyhrá

Ak by sa prezidentské voľby konali už teraz a kandidoval by aj odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák, vyhral by s podporou 35,3 percenta respondentov. Predbehol by tak aj súčasného premiéra Roberta Fica, ktorý by skončil ako druhý so ziskom 29 percent.

24.01.2013 10:24 , aktualizované: 11:41
Róbert Bezák, arcibiskup Foto:
Arcibiskup Róbert Bezák
debata (138)

Vyplýva to z prieskumu, ktorý v dňoch 7. až 13. januára uskutočnila Agentúra MVK na vzorke 1125 respondentov. Nasledoval by Pavol Hrušovský, ktorému by svoj hlas dalo 11,7 percent opýtaných, Ján Čarnogurský s podporou 9,5 percent, Milan Kňažko s 8,7 percentami a Andrej Kiska s 5,8 percentami.

„Použili sme vopred definovaný (abecedne usporiadaný) uzavretý zoznam kandidátov, ktorých vybrala Agentúra MVK na základe analýzy personálnych preferencií relevantných voličských segmentov,“ povedal Pavel Haulík z Agentúry MVK. Na takto namodelovaných virtuálnych voľbách by sa nezúčastnilo alebo si spomedzi ponúkaných kandidátov nevedelo vybrať 39,3 percenta účastníkov výskumu.

Ak by sa na voľbách mali zúčastniť iba voliči Smeru, voliť by nešlo 27 percent z nich. Ostatní by volili najmä Roberta Fica, ktorý by získal 62,3 percenta. Bezákovi by svoj hlas dalo 20,4 percenta a Hrušovskému 5,5 percenta opýtaných.

Ak by mali voliť len voliči strán stredopravej opozície (OĽaNO, KDH, Most, SaS, NOVA, SDKÚ a SMK), na voľbách by sa nezúčastnilo 36,9 percenta opýtaných. Zvíťazil by Bezák s podporou 37,2 percenta. Nasledoval by Hrušovský, ktorého by volilo 24,4 percenta respondentov, a Čarnogruský, ktorému by svoj hlas dalo 15,5 percenta opýtaných.

Kňazi nemôžu prijímať štátne funkcie, pripomína cirkev

Kňazi a cirkevní hodnostári podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Jozefa Kováčika nemôžu prijímať verejné alebo štátne funkcie. Ako povedal, politickú funkciu môže kňaz alebo cirkevný predstaviteľ prijať len s výslovným súhlasom nadriadeného.

Ak by sa duchovný rozhodol prijať politickú funkciu bez súhlasu predstaveného, bol by suspendovaný z kňazskej služby. Podľa Kováčika však v prípade možnej prezidentskej kandidatúry odvolaného trnavského arcibiskupa Roberta Bezáka ide len o čisté špekulácie.

Róbert Bezák však v minulosti v rozhovore pre portál Tyzden.sk. možnosť prezidentskej kandidatúry odmietol. „Nie. Ale to ani nie je vhodné. Ja som pri tejto žiadosti o prezidenta pochopil, akú chybu spravil Tiso. On tam nemal čo hľadať. Ten, kto sa dal do duchovnej sféry, nemá čo do politickej preskakovať. To ako keby sa kňaz oženil,“ uviedol pre portál Bezák.

Mesežnikov: Prezidentský prieskum MVK je špekulatívny

Posledný prieskum prezidentských preferencií z dielne agentúry MVK a hlavne zoznam kandidátov označil politológ Grigorij Mesežnikov za „vysoko špekulatívny a nevychádza z reality“. Dôvodom jeho názoru je fakt, že zo zoznamu ponúknutého respondentom prieskumu agentúry MVK prejavili záujem kandidovať na post prezidenta iba Ján Čarnogurský a Andrej Kiska. Všetci ostatní sú len špekuláciou, tvrdí.

Podľa Mesežnikova by rebríček možných nástupcov Ivana Gašparoviča mohol vyzerať úplne inak, ak by do zoznamu boli doplnené ďalšie mená populárnych osobností.

„Metóda uzatvoreného zoznamu kandidátov je štandardná metóda a je zbytočné ju spochybňovať,“ myslí si politológ Michal Horský. Podľa neho ku cti agentúry MVK slúži, že prestala do zoznamu kandidátov zaraďovať Ivetu Radičovú, ktorá viackrát oznámila, že kandidovať nebude. „Na druhej strane, z toho istého dôvodu je problematické zaradenie Róberta Bezáka,“ uviedol Horský.

Podľa neho je zaujímavé, že ak by sa zrátali preferencie dvoch bývalých predsedov KDH, blížili by sa k výsledku Roberta Fica. „Bolo by ale naivné domnievať sa, že sa obaja dohodnú,“ povedal a dodal, že prepad Andreja Kisku sa všeobecne predpokladal.

138 debata chyba