Schwarzenbergove slová o dekrétoch Fica zaskočili

Premiér Robert Fico sa pre český denník Právo vyjadril k tamojším prezidentským voľbám. Zaskočil ho výrok Karla Schwarzenberga o Benešových dekrétoch.

24.01.2013 12:40
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (97)

Pán premiér, čo hovoríte na doterajší priebeh prezidentskej kampane v Česku?
Pochopiteľne, že tieto voľby sledujem veľmi pozorne, pretože v nich ide o voľbu hlavy štátu, ktorý je nám najbližší. Cítite, a to asi k tomu patrí, že priebeh kampane názorovo delí celú spoločnosť. Môžeme vysloviť presvedčenie, že nový prezident váhou svojej osobnosti a autoritou bude spoločnosť spájať.

Môžu mať podľa vás vplyv na výsledok volieb médiá?
Ak sledujem voľby, môžem ich sledovať iba cez médiá. Keď ide o voľby v inom štáte, tak sa obmedzím iba na konštatovanie, že mediálna názorová jednostrannosť, ktorá je úplne evidentná, nemôže nikomu prospieť.

Aký je váš názor na polemiku ohľadom Benešových dekrétov, ktorá vypukla v rámci prezidentskej kampane v Česku?
Priznám sa, že toto nás znepokojilo. Pretože dekréty sú súčasťou právneho poriadku v Slovenskej i Českej republike. Podľa našej vlády sú dekréty nemenné a nezrušiteľné, pretože sú reakciou na výsledky druhej svetovej vojny. Akékoľvek pokusy zrušiť ich alebo korigovať vyvolávajú vážne spochybnenie výsledkov druhej svetovej vojny. Vyjadrenie súčasného ministra zahraničia nás tak mimoriadne zaskočilo. My to vnímame ako destabilizačný prvok. Hoci ide o témy, ktoré vážne nezasahujú do národnoštátnych záujmov Slovenska, považujem toto svoje vyjadrenie k jednému z kandidátov na prezidenta za adekvátne.

97 debata chyba