Príčinou železničného nešťastia v Liptove bolo zlyhanie posýpača na priecestí

Pravdepodobnou príčinou tragickej zrážky rýchlika s cestárskym posýpacím vozidlom v stredu večer na fungujúcom chránenom železničnom priecestí pred liptovskou obcou Beňadiková, pri ktorej zahynul na následky devastačných poranení rušňovodič, bolo zlyhanie nákladného auta.

24.01.2013 13:15
vlak, zrážka Foto:
Neďaleko Liptovského Mikuláša sa v stredu okolo 21.00 vlak Intercity smerujúci z Bratislavy do Košíc zrazil s posypovým vozom. Na snímke zničený rušeň.
debata (12)

Posýpacie vozidlo zostalo stáť z dosiaľ presne nezistených príčin na chránenom železničnom priecestí, spresnila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Jana Balogová.

Vodič nedokázal uviesť nákladné autu opätovne do pohybu, včas z neho unikol a následne sa bezúspešne snažil upozorniť na prekážku na koľajniciach.

50-ročný rušňovodič prechádzajúceho expresného rýchlika smerujúceho z Bratislavy do Košíc pravdepodobne zbadal pred sebou prekážku v tme príliš neskoro. Elektrická lokomotíva vrazila v plnej rýchlosti do boku stojaceho auta a v jej zdemolovanej prednej časti zahynul rušňovodič.

Všetci cestujúci z vlakovej súpravy, ktorá zastavila približne po 200 m od miesta nehody, vyviazli bez zranení. Poškodenie trolejového vedenia a odstraňovanie následkov havárie si vyžiadalo niekoľkohodinové obmedzenie železničnej dopravy a meškanie vlakov. Presné okolnosti tejto nešťastnej udalosti vyšetrujeme, dodala hovorkyňa KR PZ.

12 debata chyba