Procházka: Ak KDH nebude chcieť Alfu, nebude mať ani mňa

Ak KDH nebude chcieť Alfu, nebude mať ani Radoslava Procházku. „Kvôli zmene štátu podľa vzoru Alfa som a budem v politike a ak KDH nebude chcieť Alfu, nebude mať ani mňa, také jednoduché to je. Myslím si, že to tak vyhovuje obom stranám a tak, ako sa na rozhodnutie Rady v tomto smere teší vedenie, tak sa naň teším aj ja," vyhlásil Procházka.

25.01.2013 10:21
Procházka, Figeľ Foto: ,
Radoslav Prochádza (vľavo) a šéf kresťanských demokratov Ján Figeľ.
debata (30)

V sobotu sa v Banskej Bystrici stretnú členovia Rady KDH. Procházka im svoju platformu predstavil na jeseň a po troch mesiacoch očakáva odpoveď najvyššieho straníckeho orgánu medzi snemami.

„Nie je to môj prvý pokus o zmenu, ale môže byť posledný. Večné odkladanie zásadných postojov na neskôr totiž podľa mňa nezodpovedá situácii, v akej sa hnutie nachádza,“ upozornil Procházka. Líder KDH Ján Figeľ pred časom na margo Alfy povedal, že ju považuje za jeden z príspevkov pri tvorbe základného programu hnutia. „Obsahuje veci prijateľné aj veci, ktoré sú mimo dnešného rámca politiky hnutia. A potom tam niektoré veci chýbajú,“ uviedol.

Procházka prirovnal svoje pôsobenie v KDH k pôsobeniu v družstve sálového futbalu. „V sálovom futbale, kde hrám prvú bratislavskú ligu, sa motáme v dolnej polovici tabuľky aj kvôli mne a trápi ma to. Za to, v akom stave je dnes KDH, ale nemôžem a snažil som sa to zo všetkých síl zmeniť. Najskôr pokusom o zmenu vnútorných pomerov smerom k posilneniu regiónov, potom pokusom o programovú infúziu. Obe zmeny sú naliehavé a o rok už na ne bude neskoro," zdôraznil.

Podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka diskusia o platforme Alfa nie je samostatný bod programu na Rade KDH. Bude sa však o nej hovoriť v rámci správy konzília o dlhodobom programe hnutia na desať rokov. „Tak ako Procházka aj viacerí podpredsedovia dali programové návrhy. Preto sa predstaví harmonogram prípravy programu na 10 rokov a v rámci toho sa bude zaoberať konzílium aj programovými návrhmi Procházku,“ povedal Moravčík.

Procházka predstavil programovú platformu Alfa 20. októbra na rokovaní Rady KDH. Rokovať o nej však bude až sobotňajšie zasadnutie Rady. „Pred niekoľkými mesiacmi som oznámil, že ako odpoveď na politickú defenzívu nielen KDH chcem ponúknuť vlastnú programovú predstavu toho, o čo by sa mal na Slovensku usilovať pravý stred,“ uvádza Procházka v úvode svojej publikácie, ktorej ústredným mottom je heslo Silná spoločnosť, jednoduchý štát.

Procházka je za zrušenie odvodov

V nej navrhuje do programu KDH zahrnúť úplné zrušenie odvodov a financovanie zdravotnej starostlivosti a sociálnych služieb z daní, prechod z poistného systému dôchodkového zabezpečenia na dávkový systém s možnosťou dobrovoľného pripoistenia, ústavný zákaz deficitného hospodárenia v cykle volebného obdobia a ústavne obmedzený počet daní. Navrhuje tiež hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov za škodu spôsobenú Slovenskej republike, právo zákonodarnej iniciatívy pre skupinu 100.000 občanov a zmenu následnej kontroly ústavnosti na priebežnú.

„Mojou ambíciou je v prvej fáze presvedčiť pre tento program KDH a získať v ňom mandát na jeho presadzovanie v spolupráci s ostatnými, ideovo príbuznými politickými stranami,“ uvádza Procházka, ktorý by neskôr chcel dosiahnuť na svojom programe čo najširšiu spoločenskú dohodu. Zároveň upozorňuje, že jeho cieľom je na jednej strane „spolupráca namiesto sólojazdy“, ale na druhej strane chce presadzovať „generačnú obnovu slovenskej politiky“.

30 debata chyba