Rezort zahraničia bude nové úlohy zvládať zatiaľ s dvoma tajomníkmi

Nové úlohy, ktoré pribudli ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ), zvláda rezort zatiaľ s dvomi štátnymi tajomníkmi. "Pri kompetenciách, ktoré máme k dnešnému dňu, dvaja štátni tajomníci postačujú. Nikto nemá záujem účelovo vytvárať miesta na politickej úrovni. Pokiaľ to zvládame v tejto zostave, tak to jednoducho nebudeme meniť," uviedol to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

26.01.2013 08:32
Miroslav Lajčák Foto:
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák
debata

Štátny tajomník Peter Javorčík má na starosti európske záležitosti vrátane prípravy na slovenské predsedníctvo v Európskej únii v roku 2016 a medzinárodno-právne otázky. Pod Petra Buriana spadá obchodno-ekonomické portfólium, prezentácia SR v zahraničí, bezpečnostné otázky a medzinárodné organizácie.

To, či v budúcnosti pribudne ďalší štátny tajomník, závisí od výslednej podoby modelu fungovania ministerstva. Premiér Robert Fico počas kontrolného dňa na ministerstve v októbri minulého roka totiž spomenul možnosť presunu Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) pod MZVaEZ. Ako vtedy zdôraznil, pre riadenie zahraničného obchodu a ekonomickej dimenzie zahraničnej politiky, sú potrebné aj príslušné personálne a inštitucionálne právomoci. Zároveň deklaroval, že ak vznikne racionálny návrh, tak bude mať jeho plnú podporu. Podľa Lajčáka vypracovanú analýzu k tejto problematike už posudzuje vláda.

Pre ministerstvo je inšpirujúci dánsky model fungovania rezortu zahraničných vecí. Pod spoločnou hlavičkou tam fungujú ministri pre zahraničné záležitosti, pre obchod a investície, pre európske záležitosti a pre rozvojovú pomoc.

„Každá krajina je špecifická, nič sa nedá mechanicky preberať. Na druhej strane by bolo chybou nepoučiť sa osobitne v prípade modelov a krajín, ktoré sú porovnateľné so Slovenskom,“ poznamenal Lajčák. V spolupráci s dánskou stranou vznikla k tomu podrobná správa s istými odporúčaniami. „Tie teraz analyzujeme. Som si istý, že niektoré elementy dánskeho modelu využijeme,“ dodal.

Podľa neho si Slovensko nemôže dovoliť strácať sily, peniaze a energiu medzirezortnými škriepkami. Na MZVaEZ prešli právomoci v oblasti ekonomickej dimenzie zahraničnej politiky. „Konsolidovanie a posilňovanie kompetencií ministerstva má jeden jediný cieľ, a to je, aby sme prostriedky, ktoré máme k dispozícii, využívali čo najefektívnejšie,“ podčiarkol Lajčák.

debata chyba