Slovenskú Prahu české voľby prezidenta nezaujímali

Až na výnimky, väčšina oslovených obyvateľov Prahy v sobotu nepozanala mená oboch kandidátov, ktorí sa uchádzali o český prezidentský stolec. Za svoju nevedomosť sa napriek tomu hanbiť nemusia. Na prezidentské voľby v Česku sme sa nepýtali obyvateľov jej hlavného mesta, ale menovkyne pri Lučenci, kde žije iba deväťdesiať ľudí. A tých trápili celkom iné starosti ako to, kto má byť hlavou štátu v Česku.

26.01.2013 15:58
slovenská Praha Foto:
Aj Slovensko má Prahu. Nachádza sa pri Lučenci a žije v nej deväťdesiat obyvateľov.
debata (6)

Slovenská Praha si v sobotu žije svojím bežným životom. Ženy dnes prali a upratovali, chlapi chystali drevo, ponevierali sa okolo gazdovstva a v jednom z dvorov zabíjali prasiatko. Voliť sa nechystal nikto, žiadny obyvateľ Prahy nemá české občianstvo a právo voliť v Česku. O prezidentské voľby sa zaujímal hádam iba starosta Ján Kárman a jeho kamarát Branislav Hámorník, s ktorým a dvojicou ďalších milovníkov lesa boli ráno prikrmovať v lese zver.

,,Voľby pravdaže sledujem. A fandím Zemanovi, ktorý na rozdiel od Schwarzenberga prežil celý život v Čechách a viac si preto zaslúži sedieť v prezidentskom paláci," hovorí bez mihnutia oka starosta. Zemanovi drukoval aj preto, že má podľa neho bližšie k obyčajným ľuďom ako knieža s „modrou krvou“.

Hámorník v Prahe nebýva, no má tam chalupu a rodinné korene. Pohybuje sa v štátnej správe i politike, preto si takú udalosť ako voľby prezidenta v bratských Čechách tiež nenechal újsť. ,,Tá zábava sa nedá nepozerať," povedal odľahčene. Aj on sa prikláňal na stranu Miloša Zemana o víťazstve ktorého bol v sobotu doobeda presvedčený. ,,Na výsledky som zvedavý a podvečer sledujem správy," dodal.

Ďalší Pražania od Lučenca už toľko záujmu o prezidentské voľby v Čechách, no aj vedomostí o nich nemali. Šesťdesiaťjeden­ročná Elena Barnová poznamenala, že čo to zachytila v rádiu, no o politiku sa nezaujíma. Nepoznala ani mená oboch prezidentských kandidátov. ,,Brat mi žil v Čechách, ale už zomrel. Nezáleží mi na tom, kto tam bude prezidentom," zdôraznila a pobrala sa do domu.

Že Česi si vyberajú svojho kandidáta v druhom kole vedela tridsaťtriročná Zuzana Karáseková. Voľby však sleduje len povrchne a spomenula si len na jedno meno z dvojice kandidátov. ,,Jeden sa volá Zeman. Ten druhý… viem, že má zámok," rozmýšľala nad kandidátom s titulom šľachtica. ,,Svojho favorita nemám ani v jednom z nich," vysvetlila. Podobne sa o udalosti víkendu v Čechách vyjadrila aj o sedem rokov staršia Ladislava Koreňová. Tá Zemana najskôr premenovala na Zelenku, potom sa opravila. Meno Schwarzenberg jej nič nehovorilo. ,,Nefandím nikomu z nich! A prečo by som aj mala!" povedala rázne.

Nezáujem o prezidentské story za riekou Moravou vyjadrili aj ďalší Pražania od Lučenca. Päťdesiaťtriročný Vladimír Frýdek akoby odkopíroval vyjadrenia svojich dvoch predrečníčiek. Tiež si nespomenul na meno Schwarzenberg a povedal, či vyhrá ten alebo onen, je mu jedno. Žiadneho favorita nemal ani ani päťdesiaťročný Ivan Marčok, ktorého viac ako voľby v Čechách zaujímalo, aby dobre dopadla zabíjačka, na ktorej bol ako mäsiar hlavnou postavou. ,,Favorit? Žiadny. To je predsa len škodovka vo výbehu," obracal české voľby na humor. Trochu vážnejšie dodal, že je mu úplne jedno, kto vo voľbách vyhrá. ,,Nám na Slovensku to nijako nepomôže," dodal a už sa venoval iba mäsiarskej práci s nožom.

Obyvateľov Prahy pri Lučenci by prezidentské voľby v Čechách mohli teoreticky zaujímať nielen kvôli ich názvu, ale aj pre úzke väzby, ktoré majú so stovežatou. Starosta Kárman hovorí, že od roku 1968 udržujú družobné styky. Tie načas ochladli iba v rokoch 1 990 až 1 994, no potom ich opäť obnovovili a udržujú ich dodnes. ,,Pravidelne k nám zástupcovia pražskej radnice chodia na návštevy a my navštevujeme ich. Naposledy nás bol koncom minulého roku pozrieť poslanec mesta Prahy Petr Šimůnek s manželkou, no v minulosti už boli u nás aj pražskí primátori," zdôrazňuje Kárman.

Na hlavné mesto Čiech hovorí len v dobrom. Predstavitelia zo stovežatej ich v minulosti nielen navštevovali, ale im aj nosili dary. Malá Praha vďaka ich štedrosti dostala do vienka autobus, Tatru 613, nákladné auto Liaz, či hasičské auto. A kanceláriu starostu skrášlili novým počítačom, ale aj starostovským kreslom. Pražania od Lučenca zas vyjadrili dávku solidarity s českou Prahou, keď ju pred niekoľkými rokmi sužovali povodne. V obci vyhlásili verejnú zbierku na pomoc stovežatej a 30-tisíc korún, ktoré vyzbierali, poslali za rieku Moravu.

6 debata chyba