Procházka už za KDH kandidovať nebude, nedočkal sa zmeny

Poslanec parlamentu za Kresťanskodemokratické hnutie Radoslav Procházka už v budúcnosti nebude za toto hnutie kandidovať do parlamentu. Vyhlásil to v sobotu na rokovaní Rady KDH v Banskej Bystrici a následne informoval médiá na brífingu s tým, že o tom, či vystúpi KDH a jeho parlamentného klubu, bude informovať po najbližšej parlamentnej schôdzi.

26.01.2013 16:47 , aktualizované: 18:58
Radoslav Procházka Foto:
Poslanec KDH Radoslav Procházka
debata (89)

Dôvodom je nezáujem KDH o jeho programovú platformu Alfa, ktorú Rade KDH predstavil ešte v októbri a dnes k nej očakával jasnú odpoveď.

„Prišiel som do hnutia pred tromi rokmi a od samého začiatku som sa usiloval o jeho zmenu na dynamickú a modernú stranu chápajúcu svoje poslanie ako napĺňanie reálnych potrieb tohto štátu a jeho občanov. Usiloval som sa najskôr o zmenu vnútorných pomerov, posilnením regiónov a členskej základne – márne. Usiloval som sa potom o zásadnú programovú obnovu hnutia a vždy som sa dočkal tej istej odpovede v duchu KDH-ckej tradície – dnes ešte nie, je to príliš rýchlo,“ povedal Procházka.

Dodal, že dnes chcel od Rady KDH vidieť, či je v KDH reálny dopyt po zmene na úrovni strany aj v štáte. Neprešlo však ani, podľa neho zmierlivé minimalistické uznesenie Márie Sabolovej o zapracovaní téz z Alfy do pripravovaného základného programu KDH.

Alfa podľa Procházku bude pôsobiť ako občianske združenie a platforma pre prípravu riešení pre štát a zároveň ako priestor pre „sieťovanie novej generácie odborníkov.“

Podľa Figeľa má Procházka v hnutí stále svoje miesto

Radoslav Procházka má naďalej miesto v Kresťanskode­mokratickom hnutí a jeho programová platforma Alfa môže byť jedným z príspevkov pri tvorbe pripravovaného základného programu tohto hnutia. Uviedol to predseda KDH Ján Figeľ s tým, že Procházkovo rozhodnutie už nikdy nekandidovať do parlamentu za KDH ho prekvapilo.

„KDH je otvorené pre programovú aj personálnu účasť. Ak má niekto iné predstavy alebo vníma jednotlivé možnosti iba v alternatívach, tak to je iný prístup,“ povedal Figeľ.

Predseda KDH pripomenul, že na jeho návrh dnes Rada KDH prijala uznesenie o zorganizovaní seminára, na ktorom sa bude diskutovať o dokumente Alfa za účelom jeho zapracovania do pripravovaného základného programu hnutia. Zdôraznil však, že Alfa by mohla byť jedným z východísk, ale nie alternatívou základného programu KDH.

89 debata chyba