Rodiny šetria aj na lyžiarskych výcvikoch detí

Kríza núti rodiny šetriť aj na aktivitách svojich detí. Školy avizujú klesajúci záujem o lyžiarske zájazdy a snažia sa pomáhať tým, ktorí na výstroj a cestovné nemajú. Tento trend zatiaľ obchádza hlavné mesto.

28.01.2013 12:00
lyžovačka, zima, svah, sneh, lyžiari, lyže,... Foto:
Ceny päťdňových pobytov sa pohybujú od 86 do 134 eur na žiaka.
debata (31)

„Jednoznačne pribúda detí, ktorých rodičia si nemôžu dovoliť zaplatiť im lyžiarsky zájazd,“ hovorí zástupkyňa riaditeľa gymnázia na Šrobárovej v Košiciach Mária Grutková Z niektorých tried naň ide len polovica žiakov. Tento rok budú lyžovať v Liptovskom Jáne, po minulé roky boli v Tatranskej Lomnici.

Zo 76 žiakov prvého ročníka Obchodnej akadémie v Rožňave je na lyžiarsky zájazd do Ždiaru prihlásených 44. „Máme aj bilingválny odbor štúdia, tam sú deti z trochu lepšie situovaných rodín. Z 25 žiakov ide 22. Výcvik od pondelka do soboty stojí 120 eur. Finančné náklady sú náročné, v našom regióne je to ťažké,“ priznáva riaditeľ Viktor Baláž. Myslí si, že situácia sa bude zhoršovať.

Organizáciu lyžiarskych zájazdov ponúkajú školám cestovné kancelárie. Konateľka cestovnej kancelárie Elán Iveta Krauszová priznáva, že pokles záujmu už pocítili. „Pociťujeme krízu, no o to viac sa snažíme. Skupiny žiakov sú menšie. Škola so 600 žiakmi vie naplniť jeden autobus, ak však majú 200 alebo 300 žiakov, účastníkov zájazdu je oveľa menej. Stáva sa, že na jeden kurz idú spolu žiaci z viacerých škôl,“ povedala Krauszová.

Ceny päťdňových pobytov sa pohybujú od 86 až do 134 eur. Závisí od školy, či si vyberie zájazd so všetkým vrátane skipasov alebo v cene nie je doprava. Zájazdy do rakúskych Álp stoja 169 eur. Tie vyhľadávajú najmä školy zo západného Slovenska.

Podľa zástupkyne riaditeľa Gymnázia Jána Hollého v Trnave Evy Starnovej je nižší záujem o lyžiarske výcviky daný aj menším počtom žiakov v ročníkoch. „Niekedy sme organizovali aj tri kurzy, tohto roku len jeden. Na lyžiarsky chodí asi polovica až tri štvrtiny žiakov z jednej triedy,“ hovorí Starnová. Tohto roku ide na lyžiarsky výcvik na Tále 80 žiakov. Zájazd stojí asi 200 eur.

V bratislavskej základnej škole nezaregistrovali nižší počet účastníkov kurzu lyžovania. „Každý rok chodí približne rovnaký počet detí. Deti si vedia lyžiarsky výcvik u rodičov vydupať. Organizujeme aj jazykové kurzy v zahraničí, školy v prírode a rodičia niekedy dajú deťom na výber jednu aktivitu počas roku, ktorú im zaplatia,“ povedala zástupkyňa riaditeľky Základnej školy na Tbiliskej v Bratislave Alžbeta Sásiková. Tohto roku ide na výcvik do Oravíc 33 žiakov. Minulý rok platili 136 eur, skipasy si museli doplatiť. Sásiková priznala, že tohto roku sa môže cena vyšplhať ešte o niečo vyššie.

Niektoré školy sa snažia finančne aj výstrojom pomáhať žiakom, ktorí by inak nemohli ísť lyžovať. Základná škola na Tbiliskej v Bratislave nakúpila lyže, bežky aj topánky, lebo práve vybavenie je podľa nich finančne najnáročnejšie.

„Tento rok máme žiaka, ktorý si to naozaj nemôže dovoliť, ale pomohli sme mu. Na lyžiarsky pôjde, zafinancovali sme to aj výstroj sme mu zabezpečili. Keď vidíme, že žiak nemôže ísť iba kvôli peniazom, snažíme sa pomôcť. Väčšina tých, ktorí nejdú, nejakú veľkú ľútosť neprejavuje,“ dodala Starnová.

Pre tých, ktorí zostávajú v škole, sa na košickom gymnáziu snažia zabezpečiť aspoň bežecké lyže. „Aby sa aspoň niečo naučili. Je to aj menej finančne náročné. Medzi kolegami je veľa lyžiarov, mrzí nás, že čoraz menej žiakov sa takýmto spôsobom naučí lyžovať. Niektorí k tomu doma vôbec nie sú vedení,“ doplnila Grutková.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba