Huba: O kandidatúre na ZOH nemôže rozhodnúť jeden človek zo dňa na deň

Kandidatúra Slovenska na usporiadanie Zimných olympijských hier (ZOH) v roku 2022 prinesie podľa poslanca OĽaNO a environmentalistu Mikuláša Hubu viac škody ako osohu. Slovensku ambíciou usporiadať ZOH hrozia podľa Hubu ekologicko-environmentálne, ekonomické, praktické, sociálne, psychologické a morálne, imidžové aj politické škody.

28.01.2013 12:02
Mikuláš Huba Foto: ,
Poslanec OĽaNO a enviromentalista Mikuláš Huba
debata (38)

Hry predstavujú hrozbu pre prírodu, lebo Tatry nie sú Alpy. „Zjazdové lyžiarske disciplíny prichádzajú v tatranskom regióne do úvahy jedine na území národných parkov, čo by však predstavovalo neakceptovateľný zásah do ich ekosystémov a úplné popretie ich zmyslu. Navyše, práve uplynulé roky sú ukážkou toho, ako bezohľadne sa na Slovensku k národným parkom pristupuje aj v prípade nepomerne menej ambicióznych aktivít a pod oveľa menším časovým tlakom v porovnaní s olympiádou,“ upozorňuje Huba.

Huba: Je nezodpovedné míňať milióny, keď ľudia živoria

Pripomína, že už len samotné podanie prihlášky si vyžaduje obrovské finančné garancie zo strany štátu. Ďalšie si vyžiada propagácia kandidatúry. „V čase, keď lekári, zdravotné sestry, učitelia, vedci a ďalší zamestnanci štátu na Slovensku doslova živoria, sľubovať a následne investovať milióny eur do niečoho viac-menej nezmyselného, ba nebezpečného, v čase krízy je urážkou poctivo pracujúcich a drasticky podhodnotených ľudí zo strany moci. Nehovoriac o dôvodnom podozrení, že nemalá časť vynaložených prostriedkov skončí v rukách a vreckách spriaznených firiem a jednotlivcov podľa hesla Na Slovensku po slovensky!, Od Monaka po Tatry a späť! alebo Sovietsky zväz, náš vzor!“ argumentuje ochranár.

Usporiadanie olympiády považuje za drahú hračku na jedno použitie. Zimné olympiády ako viac-menej jednorazové podujatia sú podľa Hubu z dlhodobého hľadiska spravidla stratové, a to aj v krajinách, kde sú predpoklady dlhodobého využívania nepotrebných zariadení oveľa lepšie ako u nás. „Úvahy o zimnej olympiáde v Tatrách smerujú proti vízii udržateľného rozvoja regiónu,“ dodal.

Ambícia megalomanského a bombastického podujatia, aké ZOH predstavujú, môže podľa poslanca dezorientovať a demoralizovať normálnych ľudí. „Namiesto budovania značky Slovenska na megalomanských projektoch v beznádejnej konkurencii s väčšími a pripravenejšími ju treba budovať na hodnotách zachovanej prírody, pamiatok, kultúry a krajiny, skrátka toho, čo robí Slovensko Slovenskom. Skrátka, imidž Slovenska stavať na každodennej poctivej práci, a nie na velikášskych vyhláseniach a zavádzajúcich víziách,“ konštatuje Huba.

O kandidatúre nemôže rozhodnúť jediný človek, tvrdí Huba

Poslanec za OĽaNO rovnako zdôrazňuje, že kandidatúra na ZOH je vecou verejnou, o ktorej nemôže rozhodnúť jediný človek zo dňa na deň. „Kandidatúra na ZOH je natoľko vážne rozhodnutie, že sa nedá, respektíve nesmie urobiť jedným človekom a zo dňa na deň, ale vyžaduje si serióznu, a teda dlhodobú a kvalifikovanú diskusiu nielen v parlamente, ale v celej spoločnosti po vzore Nórska. Politické rozhodnutie o takejto veci môže prísť až po komplexnom odbornom zhodnotení všetkých pre a proti. A nie naopak, ako to s obľubou robia niektorí naši politici,“ uzatvára Huba. Premiér Robert Fico si podľa jeho slov uvedomuje, že Slovensko a Poľsko majú minimálnu šancu uspieť v konkurencii slávnych stredísk zimných športov. „Mal by preto vysvetliť, prečo a s akým cieľom robí takéto vyhlásenia a pripravuje takéto rozhodnutia, ktoré so sebou prinášajú viac rizík a škody, ako osohu,“ vyslovil sa Huba.

Fico 24. januára uviedol, že slovenská vláda podporí spoločnú kandidatúru s Poľskom na usporiadanie Zimných olympijských hier v roku 2022. „My do toho pôjdeme. Či ten materiál bude alebo nebude prerokovaný pred mojím stretnutím s poľským premiérom, ak aj nebude prerokovaný vo vláde, určite pánovi premiérovi Donaldovi Tuskovi poviem, že vláda Slovenskej republiky oficiálne podporí túto kandidatúru,“ konštatoval vtedy premiér. Slovenská vláda by mala oficiálny súhlas na spoločnú kandidatúru vysloviť najneskôr vo februári.

38 debata chyba