Jarjabek: V Skupine priateľstva s Ruskom je tretina poslancov

V Moskve sa v dňoch 24. - 26. januára konalo stretnutie reprezentantov slovenskej Skupiny priateľstva s Ruskou federáciou so zástupcami ruskej Štátnej Dumy za prítomnosti veľvyslanca Slovenskej republiky v Ruskej federácii Jozefa Migaša. Potvrdil to poslanec Dušan Jarjabek (Smer).

29.01.2013 16:16
Dušan Jarjabek Foto:
Dušan Jarjabek
debata (12)

„Prvýkrát v histórii slovenského parlamentu a ruskej Dumy sa konala táto výmenná návšteva na základe tzv. skupín priateľstva. Je to najväčšia skupina priateľstva v NR SR, je v nej viac ako tretina parlamentu, 53 poslancov,“ povedal Jarjabek. Recipročne existuje v ruskej Dume skupina priateľstva so Slovenskou republikou, ich návšteva v Bratislave sa očakáva v apríli.

„Prvýkrát sa to neudialo na základe výborov, klubov, alebo politických zoskupení, ale na základe skupín priateľstva, ktoré sú registrované dlhé roky, ale zatiaľ oficiálne výmeny nemali,“ dodal Jarjabek.

Skupina pod vedením jej predsedu Ľubomíra Petráka (Smer) rokovala s podpredsedom Štátnej Dumy Ruskej federácie Sergejom Železnjakom a so skupinou priateľstva Štátnej Dumy Ruskej federácie. Na prvej oficiálnej návšteve skupiny priateľstva sa zúčastnili aj poslanci NR SR Magda Košútová (Smer), Dušan Jarjabek a Peter Muránsky (KDH).

Na rokovaní bolo tlmočené pozvanie predsedu NR SR Pavla Pašku predsedovi Štátnej Dumy Ruskej federácie Sergejovi Nariškinovi. Na stretnutí boli prerokované konkrétne otázky spolupráce parlamentov v tomto volebnom období, týkajúce sa rezortov hospodárstva, školstva, kultúry, pôdohospodárstva a životného prostredia.

„Ide tam o energie, tovary, výmenné praxe, školský výbor, kultúru, aj životné prostredie,“ vymenoval Jarjabek témy, o ktorých sa v Moskve hovorilo. Cieľom je podľa neho dosiahnuť, aby sa v konkrétnych veciach v budúcnosti navzájom priamo kontaktovali subjekty, ktoré by spolupracovali. „Hovorili sme o možnostiach kultúrnych výmen na úrovni divadelných predstavení, verejnoprávnych médií, koncertov, ale nie na báze politicky podpísanej kultúrnej dohody, ale báze kontaktu napríklad divadla s divadlom,“ konštatoval Jarjabek.

Zároveň bolo na Slovenskom dome v Moskve usporiadané po prvýkrát spoločenské podujatie, na ktorom boli prezentované tradičné slovenské fašiangové zvyky za účasti poslancov Štátnej Dumy a významných predstaviteľov kultúrneho a spoločenského života v Ruskej federácii.

12 debata chyba