Ďalšie trestné stíhanie v Gorile súvisí s elektrárňami

Polícia v najbližších dňoch spustí v kauze Gorila ďalšie trestné stíhanie vo veci, a to pre podozrenia zo zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Stíhanie by sa malo týkať aktivít súvisiacich so Slovenskými elektrárňami a talianskym Enelom ešte z čias privatizácie počas druhej Dzurindovej vlády. "Vyplýva to z výpovedí svedkov a dokumentov, ktoré sa podarilo získať vyšetrovateľom," uviedol pre Pravdu zdroj z justičného prostredia, ktorý si neželal byť menovaný.

30.01.2013 20:00 , aktualizované: 31.01.2013 08:00
Malchárek, Mikloš Foto: ,
Z ministerských kresiel privatizáciu Slovenských elektrární dohadovali v rokoch 2005 a 2006 najmä Jirko Malchárek, Ivan Mikloš (na fotografi i) a Pavol Rusko.
debata (149)

Rozhodnutie o začatí trestného stíhania by prokurátor mohol dať podľa informácií Pravdy najneskôr do začiatku budúceho týždňa. V spise Gorila, ktorý sa objavil na verejnosti, sa podľa zdroja Pravdy o týchto skutočnostiach priamo nepíše. Vyšetrovateľ tímu, ktorý rieši kauzu Gorila, ich mal získať výsluchmi a z dokumentov, ktoré má k dispozícii. Vzhľadom na charakter trestného stíhania a to, že okolnosti spisu Gorila popisujú roky 2005 a 2006, by sa stíhanie mohlo týkať privatizácie elektrární.

Práve k spôsobu privatizácie podniku z roku 2006 sa včera vynorili aj ďalšie pochybnosti, a to po rokovaní Ficovej vlády. V roku 2005 bol exminister financií Ivan Mikloš pri dohode, že vláda po privatizácii neuvidí z elektrární dividendy do roku 2010, aby sa dostavali Mochovce, a to bez záväzných termínov. Taliani však s dostavbou meškajú, a tak ešte prvá Ficova vláda termín nevyplácania dividend posunula na rok 2014 a včera po tlaku Talianov súhlasila s posunom až na rok 2017. Štát tak bude zrejme najmenej 12 rokov po privatizácii bez dividend.

Väčšinový podiel v Slovenských elektrárňach sa do rúk talianskeho Enelu dostal počas Dzurindovej vlády. Mikloš včera potvrdil, že aj po oznámení ďalšieho odsúvania vyplácania podielov na zisku trvá na tom, že odpredaj väčšinového podielu vo firme bol správny krok. Denníku Pravda to odkázal po svojej poslaneckej asistentke. Elektrárne však nielenže pre štát neprinášajú žiadne dividendy, ale cena za 66 percent akcií vo výške jednej miliardy eur je dlhodobo kritizovaná vzhľadom na veľké zisky podniku, aj keď tie štát podobne ako Enel nalieva do Mochoviec.

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský včera na vládu predložil správu, z ktorej vyplýva, že Slovensko z firmy dostane dividendy najskôr v roku 2018. Oznámil tiež, že tretí blok atómovej elektrárne v Mochovciach bude dostavaný koncom roka 2014 a štvrtý o rok neskôr. Oproti pôvodným plánom sa tak spustenie odkladá už zhruba o dva roky. Jedným dychom však pripustil, že meškanie sa môže ešte viac zväčšovať.

„Ešte stále nevidíme dostatočné garancie, ako sa majú tieto bloky dostavať, a preto s Enelom ešte budeme ďalej rokovať, aby sa bloky postavili v spomínaných termínoch,“ doplnil Malatinský. Vláda vyjadrila k správe o aktuálnom stave dostavby jadrových blokov "vážne znepokojenie z výrazného meškania dostavby“. Hovorkyňa elektrární Janka Burdová naznačila, že existuje možnosť skoršieho vyplácania dividend. "Nový strategický plán, ktorý bude riešiť vyplácanie dividend, bude schvaľovaný na riadnom valnom zhromaždení v priebehu tohto roku,“ vyjadrila sa v stredu hovorkyňa.

Je zrejmé, že druhá Dzurindova vláda sa pri privatizácii Slovenských elektrární prepočítala. Nechala totiž talianskemu Enelu v podniku na investície dividendy zo ziskov, ktoré by inak štát ako 34-percentný akcionár mohol inkasovať. Kabinet vtedy odhadoval, že takto Enelu nechá za roky 2006 až 2010 spolu asi 33 miliónov eur. Teraz sa však ukázalo, že štát sa vzdal sumy, ktorá prekračuje tristo miliónov eur. Zisky elektrární totiž po zdražení elektriny prudko narástli, čo sa pred predajom predpokladalo, ale Mikloš tvrdí, že to v roku 2005 netušil.

Pred Miklošom predaj elektrární dolaďoval bývalý minister hospodárstva Pavol Rusko. Po Miklošovi zase transakciu, pri ktorej štát za 66 percent akcií podniku dostal zatiaľ vyše jednu miliardu eur, formálne doladil exminister hospodárstva Jirko Malchárek.

Práve tohto obdobia sa týkajú odpočúvania zaznamenané v údajnom spise SIS Gorila. Píše sa tam napríklad, že problémom pri dokončení privatizácie elektrární sú nevýhodné zmluvy elektrární so Slovalco a vyčlenenie elektrární A1 a V1 a závodu na vyraďovanie jadrovoenerge­tických zariadení do štátnej firmy GovCo. Spomína sa v ňom, že priestor na vyjednávanie Enelu so Slovenskom bol 10 miliárd korún. V tejto súvislosti sa tam spomína, aj ako sa má odovzdať provízia za predaj Paroplynového cyklu, a to navýšením jeho ceny o jednu miliardu. Spochybňovaný bol v súvislosti s privatizáciou elektrární aj prevod Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Aktéri, ktorí sú v spise Gorila spomínaní, akékoľvek podozrenia odmietajú a tvrdia, že ide o nezmysly.

Všetky tieto okolnosti môže, ale nemusí riešiť nové trestné stíhanie. Okolnosti nového stíhania, ktoré by bolo v kauze Gorila už štvrtým, zatiaľ nie sú jasné. Minister vnútra Robert Kaliňák v utorok poslancov informoval, že v novembri začala polícia v kauze Gorila tri nové trestné stíhania. Týkajú sa podozrenia z trestného činu podplácania, pri ktorom malo ísť o korupciu poslancov pri schvaľovaní tzv. Zajacových zákonov. Ďalšie sa týka podozrenia z vydierania v privatizácii bratislavského letiska. V správe, ktorú predloží parlamentu špeciálna prokuratúra, sa konštatuje, že „vydierať mali členovia vlády s úmyslom dosiahnuť výsledok, a to privatizáciu bratislavského letiska v prospech jednej finančnej skupiny“. Ďalšie veci podľa správy špeciálneho prokurátora prokuratúra vyhodnocuje.

© Autorské práva vyhradené

149 debata chyba