Hazardné hry ohrozujú všetkých, pomôcť má Linka pre hráčov

Centrum pre liečbu drogových závislostí so sídlom na Hraničnej ulici v Bratislave spúšťa od 1. februára bezplatnú Linku pre hráčov závislých od automatov, stávkovania či dokonca rizikového investovania. Financovaná bude sponzorsky, paradoxne práve stávkovými kanceláriami.

31.01.2013 16:00
debata (8)

„O zriadenie tejto linky nás požiadalo ministerstvo zdravotníctva, aj v súvislosti s novelou zákona o hrách z dielne rezortu financií. Ponúkli sme im možnosť celoročnej prevádzky, teda non-stop linky sedem dní v týždni, oni si však vybrali prevádzku v rámci pracovných dní,“ priblížil situáciu ohľadom fungovania linky riaditeľ centra Ľubomír Okruhlica. Linka bude dostupná od pondelka do piatka v čase od 9,00 do 17,00. Závislým by mala pomôcť a pritiahnuť ich pozornosť k liečeniu. „Hráčska závislosť je reálny problém, ktorý prerastá do okruhu mnohých rodín,“ tvrdí Okruhlica.

Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu... Foto: Pravda.sk, Robert Matus
Ľubomír Okruhlica, Hraničná, drogy, alkohol Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí.

Riaditeľ centra si cení úmysel zo strany stávkových kancelárií podieľať sa na financovaní Linky pre hráčov. Etický problém v tom nevidí. „My sme dali návrh, aby bol projekt financovaný zo štátneho rozpočtu, do ktorého prispievajú tieto inštitúcie zo zákona. Nakoniec sa však bude financovať sponzorsky sumou 50-tisíc eur ročne,“ povedal Okruhlica. Podľa neho však balík financií akurát pokryje náklady na prevádzkovanie linky tak, aby nevykazovala stratu.

Impulzom k závislosti môže byť práve výhra

„Človek je nastavený na princípe slasti, systém hrania ho osloví a prináša nejaké pocity. Hlavným spúšťačom závislosti môže byť výhra. Hráč sa postupom času ocitá v začarovanom kruhu, keď zháňa financie, ktoré prehral,“ tvrdí psychoterapeut a pedagóg Hroznata Živný. Socio-demografické spektrum závislých je široké, a hoci jednotný osobnostný profil hráča závislého od hazardu neexistuje, najčastejšie ide o pacientov okolo štyridsiatky. „Priemerný hráč v terapií je muž v strednom veku, relatívne spoločensky a profesionálne ukotvený. Často nejde o ľudí na okraji spoločnosti či rôzne hraničné osobnosti,“ približuje Živný najčastejšie sa vyskytujúci profil liečených.

Vedúca psychoterapeutka Alica Kantorková z... Foto: Pravda.sk, Robert Matus
Alica Kantorková, drogy, liečba, prevencia, Hraničná Vedúca psychoterapeutka Alica Kantorková z Centra pre liečbu drogových závislostí.

„Závislosť môže ohroziť kohokoľvek. Hazardná hra je kombináciou zisku veľkého množstva peňazí s pocitom, ktorý prináša samotný proces hrania. Ohrození tak môžu byť ľudia z rôznych ekonomických vrstiev,“ myslí si vedúca psychoterapeutka Alica Kantorková. Podľa jej slov pomoc vyhľadávajú aj makléri investujúci veľké finančné prostriedky na burzách so značným rizikom.

Počet pacientov sa ustálil, liečba je efektívna

„Vývoj počtu hospitalizovaných pacientov v psychiatrických zdravotníckych zariadeniach na Slovensku s diagnózou patologické hráčstvo sa za posledné desaťročie ustálil, v priemere je to 270 pacientov ročne,“ informovala psychologička Jana Antošková. Problém patologického hráčstva resp. gamblerstva je však podľa nej oveľa rozsiahlejší, keďže hospitalizácia pacientov je limitovaná kapacitami zariadení. Mnohí gambleri sa tak liečia ambulantne.

Až 63% závislých od hazardných hier má problémy s automatmi, 24,5% je závislých od tipovania a vyše 13% z nich hrá ruletu. Gamblerstvo je až vo štvrtine prípadov prepojené aj so závislosťou na alkohole a iných návykových látkach. Liečba sa ukazuje ako veľmi efektívna. „Po roku od vstupu do liečby 90% závislých nehralo, po troch rokoch nehralo 87,5% z nich,“ vysvetlila výskumníčka z CPLDZ Silvia Slezáková.

O čom Linka pre hráčov je

  • Poskytovanie poradenstva
  • Anonymita
  • Rozobratie problému
  • Emočná podpora
  • Motivácia
  • Usmernenie na najbližšie pracovisko

Štítok s číslom Linky 0800 800 900 sa musí nachádzať na viditeľnom mieste hracieho zariadenia, určeného na prevádzkovanie hazardných hier.

ZDROJ: Centrum pre liečbu drogových závislostí

8 debata chyba