Radičová: Mikuš bol jediný, kto so mnou zdieľal postoj pri Ščurkovi

Bývalá predsedníčka vlády a expodpredsedníčka SDKÚ Iveta Radičová si váži dlhodobo konzistentný postoj poslanca Jozefa Mikuša, ktorý s ňou ako jediný zdieľal a vyjadroval rovnaký postoj ku kauze daňového riaditeľstva.

01.02.2013 14:12
Iveta Radičová Foto:
Iveta Radičová
debata (141)

Radičová to v piatok uviedla v reakcii na krok Prezídia SDKÚ, ktoré rozpustilo miestny zväz strany v Nitre na čele s Ondrejom Ščurkom aj pre túto kauzu.

Radičová odpovedala na otázku, či krok Prezídia nevníma aj ako rehabilitáciu svojej osoby, keďže bola v čase kauzy daňového riaditeľstva so svojim otvorene kritickým názorom vo vedení SDKÚ-DS osamotená. Vtedajšia premiérka videla v prenájme budovy, ktorá patrila Ščurkovi, klientelizmus.

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo vysvetlil rozhodnutie Prezídia neriešenými problémami ako aj nepriaznivými výsledkami strany v Nitrianskom kraji. „Pán Ščurka je predseda miestneho zväzu, takže samozrejme aj jeho sa to týka a keď hovorím o politickej zodpovednosti, tak aj veľmi jemne naznačujem, že to súvisí aj s politickou zodpovednosťou a správaním sa pri kauze daňový úrad,“ priblížil Frešo s tým, že ide o „čisto politické rozhodnutie“.

Ondrej Ščurka sa do povedomia verejnosti dostal najmä po tom, ako jeho firma Nitra Invest získala počas vlády Ivety Radičovej zákazku na prenájom budovy pre daňový úrad v Košiciach. Táto skutočnosť vyvolala podozrenia zo straníckeho klientelizmu, čo spočiatku pripustila aj predsedníčka vlády. Naopak, na stranu Ščurka sa postavil vtedajší minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ). Rozhodnutie uzatvoriť zmluvu o prenájme so spoločnosťou kritizovala tak Aliancia Fair-play, ako aj Transparency International Slovensko.

141 debata chyba