Sneh prekvapil vodičov, cesty sú však zjazdné

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem D1 Hlohovec – Ilava a diaľničné úseky v okolí Bratislavy, kde sa na vozovke nachádza miestami kašovitý sneh do jedného centimetra. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) s tým, že čerstvý sneh je aj na Orave (R3), kde je miestami na vozovkách vrstva do dvoch centimetrov.

04.02.2013 07:51 , aktualizované: 08:58
pocasie, zima, sneh, doprava, kalamita, bratislava Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem D1 Hlohovec Ilava, kde sa na vozovke nachádza miestami kašovitý sneh do jedného centimetra.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, na západe územia na značnej časti pokrytý vrstvou čerstvého snehu do dvoch až troch centimetrov (cm). Na strednom a východnom Slovensku miestami s výskytom kašovitého až utlačeného snehu do dvoch centimetrov. V hornatejších oblastiach a na severovýchode Slovenska sa na vozovkách nachádza vrstva utlačeného, miestami až zľadovateného snehu do štyroch až piatich centimetrov.

Zjazdné sú aj horské priechody, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do dvoch cm. Horské priechody (HP) Vernár, Huty, Hriňová, Zbojská a Herlianske Sedlo majú na vozovkách vrstvu utlačeného snehu do štyroch až piatich cm. Na HP Cukmantel je zľadovatený sneh do troch cm. Horské priechody Chorepa, Ďurďošík, Dargov, Havran, Pezinská Baba, Príslop, Branisko, Soroška, Klenov, Pusté Pole a Látky-Prašivá sú mokré.

SSC zároveň upozorňuje vodičov, že HP Donovaly je uzatvorený pre nákladnú dopravu nad desať metrov celkovej dĺžky. Silné sneženie s viditeľnosťou do 100 metrov sa nachádza v okolí Beluše, Zálužia, Bratislavy a Drietomy. Cesta III/552032 medzi obcami Kristy a Jenkovce, ako aj v smere Sejkov – Jenkovce je už prejazdná, nachádza sa tam však ešte voda. Cesta II/578 Skalka Kremnica a II/578 Plešivec Dlhá Ves, št. hr. HUN je pokrytá vrstvou zľadovateného snehu. Na horskom priechode Šturec zase hrozí padanie lavín na vozovku.

Vodiči by si mali dať pozor na zľadovatený sneh na cestách III. tried v obvode Lučatín, Banská Štiavnica, Bytča, Polkanová, Štítnik, Dobšiná, Moldava nad Bodvou, Banská Bystrica a Plešivec. Snehové jazyky sa môžu tvoriť na cestách v okolí Popradu, Prešova, Lipian a na Orave.

Pre vozidlá nad desať metrov je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom a horské priechody Skýcov a Herlianske Sedlo. Pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšené riziko vzniku poľadovice.

debata chyba