Pojem dobrovoľná vojenská služba je mätúci, myslí si Fedor

Bývalý minister obrany a poslanec Martin Fedor (SDKÚ) zatiaľ nevie, čo má obsahovať podľa neho mätúci pojem dobrovoľná vojenská služba, ktorú by u nás chcel zaviesť súčasný šéf rezortu Martin Glváč (Smer).

04.02.2013 14:22
Martin Fedor Foto: ,
Poslanec za SDKÚ Martin Fedor
debata

„Vojenská služba u nás dobrovoľná je,“ upozornil Fedor, ktorý naráža na skutočnosť, že aj profesionálni vojaci vstupujú do armády dobrovoľne. Fedor pritom dlhodobo podporuje projekt aktívnych záloh, ktoré chce aj Glváč. Doteraz však vždy narážal na nedostatok financií v obranných rozpočtoch.

„V doterajších predstavách malo ísť najmä o možnosť armády povolať najmä odborníkov alebo niektoré špecializované profesie v aktívnych zálohách v prípade krízových situácií. Podporujem, aby mala armáda k dispozícii databázu ľudí, ktorých bude pravidelne precvičovať, ktorí sa budú môcť zapojiť do pomoci v prípadoch, kedy to Slovensko bude najviac potrebovať – teda v prípade neočakávaných, krízových udalostí, vyžadujúcich väčšie nasadenie síl,“ konštatoval Fedor.

Spomínaná dobrovoľná vojenská služba by podľa Glváča mala trvať asi osem až deväť týždňov. Vstúpiť by do nej mohli aj ženy, týkala by sa ľudí od 18 do 30 rokov, ktorí nemajú zdravotné problémy. Tí, ktorí sa na projekte budú chcieť zúčastniť, budú musieť podpísať podľa Glváča kontrakt s ozbrojenými silami.

„Aby sa nestalo, že po troch dňoch sa desiati zbalia a odídu. Musí tam byť nejaká sankcia, na toto sme pripravení. Bude tam disciplína ako na vojne,“ doplnil. Ministrovi práce Jánovi Richterovi sa pozdáva, že by do tohto projektu mohli zapojiť skupiny dlhodobo nezamestnaných, najmä mladých ľudí. „Vidím to tak, že na tom zámere, ktorý má záujem realizovať ministerstvo obrany, by sme sa chceli podieľať hlavne problematikou nevojenských, nebojových domácich zložiek,“ priblížil Richter.

Minister práce už pripravuje pilotný projekt za približne 1,2 milióna eur, ktorý by sa týkal 150 ľudí. Tí by boli schopní pomáhať pri protipovodňovej ochrane, čistení lesov, triedení odpadov či živelných pohromách. Za šesť mesiacov kurzu by na jedného dobrovoľníka išlo zhruba osemtisíc eur.

Fedorovi sa nepozdáva, že Richter o tejto veci hovorí ako o príležitosti pre nezamestnaných. „Pripomína mi to neslávne sociálne podniky z čias prvej Ficovej vlády,“ dodal. Aj medializovaný rozpočet vyše milión eur na takýto pilotný projekt pre 150 nezamestnaných sa exministrovi javí ako nepochopiteľný. „Nemyslím, že to bude dobrý nástroj na zníženie hrozivej nezamestnanosti, a nemyslím si, že takto sa vytvoria vhodné rezervné kapacity pre ministerstvo obrany,“ vyhlásil Fedor.

Bývalý minister obrany upozorňuje, že armáda potrebuje peniaze na riadny výcvik profesionálnych vojakov. „To má byť priorita. Aktívne zálohy by sa podľa môjho názoru mali regrutovať v prvom rade z existujúcich špecialistov, ktorých nebudeme musieť na danú špecializáciu od základu vycvičiť, ale naopak: svoju špecializáciu za istých podmienok ponúknu na využitie aj pre ozbrojené sily. Samozrejme, ak sa nájdu finančné zdroje, treba aktívne zálohy rozšíriť aj na tých, ktorí sú ochotní pomáhať v krízových situáciách a sú ochotní sa z času na čas podrobovať aj adekvátnemu výcviku,“ dodal.

Fedor sa chce tento týždeň pýtať ministra Glváča v parlamente, čo vlastne obsahuje pojem dobrovoľná základná vojenská služba a podľa akého zákona mienia realizovať avizovaný pilotný projekt.

debata chyba