Chrípke zatiaľ podľahli dvaja ľudia

Chrípka si už na Slovensku vyžiadala dve obete. U sedemdesiatročného muža z Púchova potvrdili vírus prasacej chrípky, u tridsaťosemročnej ženy z Topoľčian zatiaľ ešte nie je jasné, o aký typ vírusu ide.

05.02.2013 10:00
chripka Foto: ,
Prípadov chrípky pribúda. Vo viacerých regiónoch vyhlásili lokálne epidémie chrípky.
debata

Epidemiológovia očakávajú, že prípadov sezónnej aj prasacej chrípky bude ešte pribúdať. Vo viacerých regiónoch vyhlásili lokálne epidémie chrípky. V rámci bezpečnostných opatrení zatvorili viac než 130 základných škôl a 170 materských škôl, niektoré nemocnice zakázali návštevy, obmedzili operácie a izolovali pacientov s respiračnými ochoreniami.

U oboch pacientov, ktorí zomreli v dôsledku chrípkových komplikácií, lekári potvrdili viacero ďalších rizikových faktorov. Sedemdesiatročný muž z Púchova mal opakované mozgové príhody. „Bol to pacient s recidivujúcou ischemickou cievnou mozgovou príhodou a nebol proti chrípke očkovaný,“ vysvetľuje Martina Mutalová, vedúca epidemiologička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Považskej Bystrici, a dodáva, že zatiaľ im nehlásili žiadne ďalšie podozrenia na prasaciu chrípku.

Ďalšia obeť – tridsaťosemročná žena – mala podľa Ľudmily Krajčíkovej z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Topoľčanoch iné závažné chronické ochorenie. „Pacientka bola 26. januára prijatá do nemocnice, 28. januára jej boli nasadené antivirotiká, ale aj napriek tomu vo večerných hodinách exitovala,“ dodáva Krajčíková. Nevedela zatiaľ potvrdiť, o aký druh chrípkového vírusu ide, pretože zatiaľ nedostali pitevný protokol.

Nové prípady prasacej chrípky sa objavili aj v nemocniciach v Banskej Bystrici a v Bojniciach. Ružena Maťašeje z banskobystrickej Fakultnej nemocnice s poliklinikou potvrdila, že na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny hospitalizovali ženu s prasacou chrípkou. „Pacientka sa nachádza v umelom spánku a na umelej pľúcnej ventilácii, viac informácií vám nemôžem povedať,“ dodáva Maťašeje.

Najviac pacientov s vírusom prasacej chrípky je v bojnickej nemocnici. Podľa epidemiológov je to tým, že práve tu prevažuje pandemický vírus AH1N1. „V nemocnici si lekári overujú prípady, keď sú pacienti s dušnosťou a pneumóniou hospitalizovaní v nemocnici, doposiaľ zachytili tri vírusy pandemickej chrípky AH1N1,“ tvrdí Klára Minčíková, vedúca odboru epidemiológie na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva Prievidza so sídlom v Bojniciach. Išlo o 29-ročnú ženu a dva prípady z jednej rodiny – 52-ročnú matku s 30-ročným synom.

Všetci traja pacienti sú už vyliečení doma. Na pľúcnom oddelení sú s podozrením na prasaciu chrípku hospitalizované dve ženy, 54-ročná a 63-ročná. Lekári im urobili odbery a čakajú na výsledky. „Túto sezónu sa dali zaočkovať len 3 percentá obyvateľov, takže aj chorobnosť na chrípku očakávame vyššiu,“ dodáva Minčíková.

V Košickom okrese potvrdili vírus prasacej chrípky u 56-ročnej ženy a v Prešovskom kraji prekonal prasaciu chrípku len 7-ročný chlapec.

Minulú chrípkovú sezónu zomrelo podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva v dôsledku ťažkých respiračných ochorení 8 pacientov. „V jednom prípade bol potvrdený vírus chrípky A bez bližšej špecifikácie, ani v jednom prípade úmrtia nebol potvrdený vírus pandemickej chrípky AH1N1,“ tvrdí hovorkyňa úradu Lenka Skalická. Ťažkých respiračných ochorení bolo minulú sezónu celkovo 41 prípadov.

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje, aby ľudia obmedzili návštevy spoločenských podujatí, hromadných akcií a vyhýbali sa miestam, kde býva veľa ľudí – napríklad obchodné domy. Odporúčajú konzumovať stravu bohatú na vitamíny C a A, dodržiavať hygienu – často si umývať ruky, otužovať sa a pohybovať sa na čerstvom vzduchu, obliekať sa primerane počasiu, pravidelne vetrať miestnosti.

Prevencia proti chrípke

  • vyhýbať sa kontaktu s chorými osobami
  • obmedzenie návštev a hromadných podujatí
  • časté účinné vetranie miestností, najmä v školách, škôlkach, kanceláriách aj bytoch
  • dôležité je udržiavanie dobrej telesnej kondície – cvičenie, pohyb, prechádzky
  • dodržiavanie vhodnej životosprávy – konzumácia stravy bohatej na vitamíny C, A, B, veľa ovocia, zeleniny (najvhodnejšia je kyslá kapusta)
  • dodržiavanie zásad respiračnej hygieny, časté umývanie rúk
  • upratovanie navlhko
  • ak sa vyvinú klinické príznaky chrípky (vysoká teplota, kašeľ, bolesť hlavy, celého tela, nevoľnosť, únava) treba zostať doma
  • najefektívnejšia prevencia proti chrípke je očkovanie
debata chyba