Malé menšiny sa musia uskromniť, väčšie dostali pridané

Niektoré menšiny sa cítia byť diskriminované. Nový systém prerozdelenia dotácií na podporu kultúry menšín, ktorý v tomto roku uberie všetkým a pridá len dvom najväčším menšinám, maďarskej a rómskej, bol podľa nich prijatý pod hrubým nátlakom.

05.02.2013 12:00
polsky institut Foto: ,
Dotácie pre poľskú menšinu sa znížia až o polovicu, na kultúru dostane 40-tisíc eur. Na snímke Poľský inštitút v Bratislave, kde je aj sídlo Poľského klubu.
debata (7)

Upozorňujú na to zástupcovia českej a ukrajinskej menšiny vo Výbore pre národnostné menšiny. Kľúč k rozdeleniu peňazí schválil výbor minulý týždeň. Návrh splnomocnenca Lászlóa Nagya, ktorý pridával len dvom najväčším menšinám, najprv členovia výboru odmietli. Po prerušení rokovania a po tom, čo ich pracovníčka Úradu vlády mala varovať, že ak sa nedohodnú, dotácie nebudú, návrh schválili.

„Klamstvo pracovníčky úradu o tom, že ak sa výbor nedohodne, menšiny nedostanú nič, vytvára hrubý nátlak na členov výboru a nemožno ho označiť inak ako vydieranie,“ uviedli v spoločnom stanovisku zástupcovia Českého spolku v Košiciach a ukrajinskej menšiny.

Úrad vlády nátlak odmieta. „Je to absolútny nezmysel. Žiadny nátlak zo strany úradníkov Úradu vlády na rozhodovanie zástupcov menšín nebol vyvíjaný. Fakty a logika hovoria, že ak by k schváleniu prerozdelenia dotácií nedošlo, nemohli by byť pridelené,“ reagoval na kritiku jeho tlačový odbor.

Rozhodnutie výboru napriek nespokojnosti viacerých menšín Úrad vlády meniť nebude. „Prerozdelenie dotácií schválil výbor pre národnostné menšiny, teda kolektívny orgán, a to pomerom hlasov 15:8. Úrad vlády rešpektuje rozhodnutie výboru,“ dodáva v stanovisku tlačový odbor.

Podľa zástupcov českej a ukrajinskej menšiny je však zloženie výboru také, že zvýhodňuje väčšie menšiny a „pozmeňovací návrh malých menšín nemá šancu na prijatie, čo nie je možné označiť inak ako násilie väčších na menších“, tvrdia.

Výbor, ktorý má 25 členov, tvorí predseda – splnomocnenec László Nagy, podpredseda Pavel Traubner a tajomník výboru Ladislav Bukovszky (nemá hlasovacie právo), ktorý je zástupca úradu splnomocnenca, a zástupcovia menšín podľa kľúča – 5 zástupcov maďarskej menšiny, 4 zástupcovia rómskej menšiny, po dvoch zástupcoch majú Rusíni, Česi a Ukrajinci a po jednom má zastúpenie osem malých menšín – nemecká, moravská, poľská, ruská, bulharská, chorvátska, srbská a židovská, ktorú zastupuje Traubner. Úrad vlády sa nevyjadril k otázke, či plánuje zmeniť pomery vo výbore.

Poliaci prídu o polovicu

O najväčší balík financií príde nemecká a ukrajinská menšina. Najväčší podiel financií v porovnaní s minulým rokom bude však krátený v prípade poľskej menšiny. Dotácie pre ňu sa znížia až o polovicu, na kultúru dostane 40-tisíc eur. Pre poľskú menšinu je to neplánovaný škrt cez rozpočet. „Je to akoby vám 20 kilometrov pred benzínovou pumpou zobrali benzín. S niečím rátate a teraz je to z ničoho nič ohrozené,“ hovorí zástupca poľskej menšiny Czesław Sobek.

Poliaci podľa neho do poslednej chvíle dúfali, že sa prijme iný návrh. O polovicu menší balík peňazí pre poľskú menšinu znamená, že tunajšie dve poľské organizácie sa budú musieť dohodnúť, do čoho pri skromnejších peniazoch investujú. Či do jediného časopisu alebo menšieho počtu kultúrnych aktivít.

Zástupcovia oboch poľských občianskych združení krátenie financií označujú za diskrimináciu a upozorňujú, že slovenská menšina v Poľsku, ktorá je približne rovnaká ako poľská na Slovensku, dostane na tento rok vyše stotisíc eur.

Peniaze delili podľa nového kľúča

Úrad splnomocnenca pre menšiny vypracoval už koncom roka nový systém prerozdelenia dotácií na kultúru menšín. Ten zohľadňuje dve kritériá – výsledky sčítania ľudí z roku 2011 a pozitívnu diskrimináciu menších menšín. Paradoxne napriek kritériu pozitívnej diskriminácie dostali viac ako vlani len maďarská a rómska menšina. Na otázku Pravdy, prečo dostali pridané len tieto dve menšiny, úrad splnomocnenca neodpovedal.

Zástupcovia českej menšiny upozorňujú na ďalší problém. Podľa nich ani približne rovnako veľké menšiny nedostali rovnako. Týka sa to napríklad rusínskej a českej národnosti, ku ktorým sa hlási približne 30-tisíc ľudí, bulharskej a chorvátskej, ku ktorým sa hlási vyše tisíc ľudí. Chorvátska menšina získala asi o polovicu viac peňazí ako bulharská. Podobne je rozdiel medzi približne rovnako početnou srbskou a židovskou menšinou.

V súvislosti so židovskou menšinou však splnomocnenec Nagy ešte v decembri na rokovaní výboru upozornil, že navrhnutá suma „je malá k tomu, čo naši predkovia urobili vo vzťahu k židovskej menšine“.

Česká menšina sa opakovane dožadovala zverejnenia toho, či pri tvorbe návrhu splnomocnenca boli použité aj iné kritériá ako veľkosť menšiny a pozitívna diskriminácia malých. „Pán splnomocnenec opakovane uviedol, že neboli,“ uvádza sa v stanovisku Českého spolku.

Podľa zástupcu rusínskej menšiny Janka Lipinského, ktorý mal za Nagyov kľúč zahlasovať, v prípade Rusínov treba zohľadňovať napríklad to, že nemajú vlastný materský štát, ktorý by ich podporoval. Aj ich menšina dostane tento rok o 30-tisíc eur menej ako vlani, aj keď pri ostatnom sčítaní obyvateľov zaznamenali po rómskej menšine najväčší prírastok. Lipinský pritom predpokladá, že menšia finančná podpora ako vlani bude znamenať najmä obmedzenie prípravy rôznych festivalov.

Czesław Sobek hovorí, že matematika nie je všetko a do rozdeľovania peňazí menšinám nepatrí. Do budúcnosti bude podľa neho treba schváliť jasný kľúč, na základe ktorého by si menšiny mohli vopred plánovať svoje aktivity a nezostali potom zaskočené z oveľa menšieho balíka peňazí, ako čakali. Na novom kľúči by sa mali najneskôr do konca roka dohodnúť samotné menšiny zastúpené vo výbore.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba