Mladé talenty budú trénovať so športovou špičkou

Asi stovka mladých športovcov dostane možnosť trénovať spolu so špičkou reprezentácie. Spoločné tréningy zastreší Národné športové centrum.

05.02.2013 16:00
debata

Jeho riaditeľ Boris Čavajda od toho očakáva, že si takto vychovajú budúcich olympionikov. Prvé výsledky by podľa neho mohli byť badateľné už na zimných olympijských hrách v Soči v roku 2014 a letných olympijských hrách v Riu de Janeiro v roku 2016.

Centrum sa postará o 96 športovcov v olympijských športoch, ktorí sa umiestnili v rámci svojich disciplín do 16. miesta na juniorských majstrovstvách sveta. Ako hornú vekovú hranicu stanovilo 23 rokov. Učitelia na športových školách to považujú za dobrý nápad. „Vidím to na našich maturantoch. Ak nemajú medailu, nikam sa nedostanú. Sú odkázaní na trénovanie vo vlastných podmienkach, bez adekvátneho trénera, bez náležitej finančnej podpory, čo im znemožňuje ich ďalšie napredovanie,“ povedal Vladimír Paulík, tréner športového gymnázia v Bratislave.

Umiestnenie do 16. miesta na svetovej úrovni vníma ako primeraný limit vzhľadom na rôznosť športových odvetví. „V žiadnom prípade to netreba vnímať negatívne, pretože takto dostanú príležitosť aj mladší športovci, ktorí niekedy nemajú možnosť uplatniť sa v strediskách štátnej športovej reprezentácie,“ vyjadril sa Peter Hirjak, zástupca pre šport na športovom gymnáziu v Trenčíne.

Mladých nádejných športovcov budú okrem trénerov viesť aj ambasádori. Mali by sa nimi stať vrcholoví slovenskí športovci, medzi nimi aj atlétka Lucia Klocová alebo triatlonista Richard Varga. „Veľmi sa teším na trénovanie s budúcimi kolegami a zároveň aj súpermi,“ povedal Varga. Program podpory talentov Slovenský šport 2020 spúšťa centrum spolu s ministerstvom školstva. Ministerstvo chce týmto skvalitniť tréningovú prípravu mladých športovcov a poskytnúť im lepšie východiskové podmienky pre účasť na olympijských hrách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba