Rezort kultúry pripravil stratégiu na pomoc múzeám a galériám

Pomôcť vyriešiť problémy múzeí a galérií je cieľom návrhu Stratégie rozvoja múzeí a galérií v Slovenskej republike do roku 2018, ktorý do pripomienkového konania predložilo ministerstvo kultúry.

05.02.2013 11:06
debata

Ako uvádza Ministerstvo kultúry (MK) SR v predkladacej správe k návrhu, zámerom stratégie „je nastaviť ľudské, finančné a materiálne zdroje, odborné procesy a technológie tak, aby sa podarilo zmierniť a v niektorých prípadoch až zvrátiť súčasné negatívne tendencie v oblasti výkonu základných odborných činností v múzeách a galériách a postupne tieto procesy dostať do rozvojovej fázy“.

Ku koncu roka 2011 spravovali múzeá a galérie až 15 828 385 kusov zbierkových predmetov. „Ich zachovanie je priamo závislé od toho, aké podmienky budú vytvorené na výkon základných odborných činností v múzeách a galériách, či už spojených s nadobúdaním zbierkových predmetov, ich odbornou správou alebo vedeckým skúmaním a prezentovaním,“ zdôraznilo v texte predkladacej správy MK SR. Pripomenulo zároveň, že múzeá a galérie spravujú väčšiu časť najvýznamnejších hnuteľných i nehnuteľných pamiatok nášho kultúrneho dedičstva a najvzácnejšie zbierky dokumentujúce bohatstvo Slovenska.

Návrh Stratégie rozvoja múzeí a galérií v SR do roku 2018 definuje šesť základných strategických cieľov z oblasti výkonu základných odborných činností múzeí a galérií. Patria medzi ne: vedeckovýskumná činnosť; odborná ochrana zbierkových predmetov a zlepšenie ochrany a bezpečnosti budov a priestorov, v ktorých sú uložené; akvizičná činnosť; prezentačná činnosť; rozvoj ľudských zdrojov a digitalizácia zbierkových predmetov.

Napríklad v prípade rozvoja ľudských zdrojov sa stratégia konkrétne venuje vytváraniu podmienok na zvyšovanie vzdelania a odbornosti zamestnancov múzeí a galérií a tiež o potrebe prehodnotiť ich odmeňovanie. Návrh obsahuje viaceré spôsoby – nástroje, ako uvedené ciele dosiahnuť.

Odhad celkových nákladov v rámci kapitoly ministerstva kultúry na uskutočnenie stratégie je na celé obdobie jej realizácie 14 miliónov eur. Z toho 9 miliónov (1,8 mil. € ročne) sa odhaduje pre múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva kultúry, pričom do tejto sumy nie sú zahrnuté veľké investičné akcie. Z

vyšných 5 miliónov (1 mil. € ročne) by malo ísť neštátnym registrovaným múzeám a galériám z dotačného systému ministerstva kultúry. Dotácie z dotačného systému ministerstva kultúry sú vylúčené pre múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva kultúry, ako aj múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti ostatných ústredných orgánov štátnej správy, pripomína sa ďalej v materiáli k návrhu.

Stratégia sa predkladá na základe Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2012 až 2016, v ktorom sa okrem iného uvádza, že „vláda schváli stratégie pamäťových a fondových inštitúcií na roky 2013 až 2020 s cieľom zabezpečiť udržateľnosť procesu digitalizácie, a tiež ochranu a rozširovanie ich zbierkových a informačných fondov“. Materiál možno pripomienkovať do 15. februára.

Návrh stratégie vychádza poznatkov z Komplexnej správy o stave realizácie Stratégie rozvoja múzeí a galérií v SR do roku 2011, ktorú vláda prerokovala v júli 2012. Podľa materiálu sa do vzniku návrhu zapojili aj profesijné združenia múzeí a galérií, ako sú: Zväz múzeí na Slovensku, Rada galérií Slovenska, Slovenský komitét ICOM – Medzinárodná asociácia múzeí, tiež vyššie územné celky ako zriaďovatelia múzeí a galérií, ako aj múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti ústredných orgánov štátnej správy a múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti Hlavného mesta SR Bratislavy.

Návrh Stratégie rozvoja múzeí a galérií v Slovenskej republike do roku 2018 zároveň podľa MK SR zohľadňuje odporúčania Rámcového dohovoru Rady Európy o hodnote kultúrneho dedičstva pre spoločnosť a prispieva k ochrane kultúrneho dedičstva, ktoré je prezentované a spravované múzeami a galériami.

debata chyba