Uhliarik varuje pred smeráckou chrípkou, Raši pred rakovinou KDH

Vládny Smer riskuje na Slovensku takú chrípkovú pandémiu, aká tu ešte nebola. Spôsobiť ju podľa exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) môže znovuzavedenie výmenných lístkov.

05.02.2013 12:07
Ivan Uhliarik Foto:
poslanec za KDH Ivan Uhliarik
debata (98)

„Po opätovnom zavedení výmenných lístkov možno nebude na Slovensku chorých stotisíc na chrípku ako dnes, ale oveľa viac, možno päťstotisíc ľudí,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii KDH Uhliarik.

Ešte predtým v rozprave k novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti vyjadril pre lístky a opatrenia Smeru-SD obavu z rozšírenia „smeráckej chrípky“. „Keď tu vznikne nejaká smerácka chrípka, tak vaše pôsobenie vo funkcii ministra zdravotníctva by som musel nazvať ako kádehácka rakovina,“ reagoval šéf zdravotníckeho výboru a exminister zdravotníctva Richard Raši (Smer).

Uhliarik sa tiež obáva šikanovania pacientov. Poukazuje na to, že pacienti budú zbytočne hodiny čakať na výmenný lístok. Uhliarik tiež upozorňuje, že niektorí pacienti zrejme budú musieť cestovať po výmenný lístok do inej obce. „Pre dôchodcov či chorých to bude znamenať ďalšie hodiny v autobuse a v už aj tak preplnených čakárňach,“ povedal. Uhliarik varuje, že pacienti, najmä vo vidieckych oblastiach, takto možno zostanú radšej doma, kde budú trpieť na chorobu a zhorší sa zdravotná starostlivosť.

Exminister zdravotníctva žiada ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominantka Smeru), aby stiahla novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Ak to neurobí, podľa Uhliarika vstúpi do histórie ako „prvá ministerka, ktorá neposilňuje úlohu všeobecného lekára, ale ktorá ich likviduje“.

Poslanec Juraj Blanár (Smer) poznamenal, že Uhliarikova kritika znie trochu groteskne, keď si človek spomenie na jeho pôsobenie na poste ministra zdravotníctva. „Na vašom pôsobení nenachádzam nič pozitívne. Vy ste sa určite nezmazateľne zapísali do dejín slovenského zdravotníctva tým, že za vášho pôsobenia ste ho nezvládli tak, že musela byť vyhlásená mimoriadna situácia. Do takého stavu ste vy doviedli slovenské zdravotníctvo,“ pripomenul Blanár. Uhliarikovi tiež vyčítal, že postavil proti sebe lekárov a zdravotné sestry.

Novelu kritizoval v rozprave aj poslanec SDKÚ Viliam Novotný. Okrem toho, že zavedenie lístkov považuje za priestor na šikanu pacientov a zdravotníkov, nepáči sa mu ani spôsob, akým sa v parlamente novela upravuje. Poukázal na rôzne skratky, ktoré podľa neho nie sú hodné strany, ktorá má v parlamente takú silu ako Smer-SD. „Máte takú veľkú silu, že viete v parlamente čokoľvek, aj zrušiť gravitačný zákon,“ odkázal vládnym poslancom, ktorých vyzval, aby novelu neupravovali nehodným spôsobom.

Poslanec Ladislav Andreánsky (Smer), ktorý navrhuje znovuzavedenie lístkov, sa opozičných kritikov spýtal, či si skutočne myslia, „že každý náš občan je tak zdravotne vzdelaný, aby si sám vedel určiť svoje ochorenie a tak chodil od jedného špecialistu k druhému“. V súvislosti s rečami o chrípkovej epidémii sa opýtal, či aj mimo chrípkovej epidémie, budú výmenné lístky tiež príčinou šírenia vírusov alebo nie.

98 debata chyba