Poslancov v piatok parlament neláka

Už dlhé roky sa piatkové rokovania parlamentu často odohrávajú len s hŕstkou poslancov. Ak sa snemovňa deň predtým dohodne, že nebude v piatok ani hlasovať, snaha zákonodarcov prísť do rokovacej sály sa ešte väčšmi oslabí.

05.02.2013 12:17
parlament, rokovacia sala, zasadacia sala Foto: ,
Ilustračné foto
debata (14)

Takáto situácia nastala minulý týždeň. V parlamente však neboli prítomní ani poslanci a spravodajcovia, ktorí predkladali vlastné návrhy zákonov. Predseda parlamentu Pavol Paška preto rokovanie predčasne ukončil. Šéfovia klubov budú dnes Paškovi vysvetľovať, prečo poslanci v sále chýbali.

„Neteší ma to. Treba sa na túto tému otvorene porozprávať,“ povedala predsedníčka klubu Smeru Jana Laššáková. Tvrdila, že zabezpečila v piatok prítomnosť poslancov strany, ktorí boli predkladateľmi a spravodajcami k zákonom a aj ďalších poslancov. „Myslím si, že boli prítomní, aj keď neboli priamo v sále, ale boli v kanceláriách,“ zareagovala.

Parlament sa ešte vo štvrtok dohodol, že v piatok sa hlasovať nebude. Poslanci mali rokovať do pätnástej hodiny, ale krátko po pol tretej sa debata predčasne skončila pre neprítomnosť predkladateľov. Novelu zákona o súdnych exekútoroch mali predložiť aj poslanci SDKÚ Ľudovít Kaník, Pavol Frešo a Viliam Novotný. Kaník svoju neprítomnosť označil za zámer, aby sa zákon dostal do centra pozornosti a nie na okraj.

„Taký zákon, ktorý je veľmi dôležitý a môže veľa vecí zmeniť k lepšiemu, predkladať tak, že je prázdna snemovňa, diskusia nula bodov a tým pádom spláchnutý zo stola bez toho, aby si to niekto všimol, je to najhoršie, čo by som mohol tomu zákonu urobiť,“ vysvetlil. Kaník má aj argument, čo robiť, ak by podobný postup v piatok zvolili viacerí poslanci. Podľa neho sa môže rokovať o takých zákonoch, ktoré „sú povinnou jazdou, lebo aj také sú“. Poslankyňa Laššáková to nepovažuje za správne. "Mne sa taktizovanie nepáči a vidím, že sa to začína veľmi, veľmi praktizovať,“ podotkla.

Svoj zákon mal v programe aj poslanec SaS Jozef Kollár. „Nachádzal som sa v budove parlamentu a nebol som predsedajúcim vyzvaný, aby som prišiel predložiť svoj bod,“ poznamenal. Kritiku poslancov, ktorí chýbali v parlamente a mali predložiť podľa programu svoje návrhy, označil za správnu.

Šéf klubu KDH a bývalý predseda parlamentu Pavol Hrušovský by nerobil generálny problém z neprítomnosti poslancov. Organizačne sa to dalo podľa neho zvládnuť tak, aby to nevyvolávalo podozrenie, že poslanci už v piatok nerobia. Fakt, že niektorí poslanci nechcú oslabiť šancu na prijatie zákona, o ktorom rokuje takmer prázdny parlament, Hrušovský komentoval tak, že jediným riešením je po každom prerokovanom bode ihneď hlasovať. „Tým, ktorým na prijatí zákona záleží, by tam mali byť vo väčšine,“ povedal Hrušovský.

Nezávislý poslanec Alojz Hlina so zvýšeným hlasom vyčítavo hovoril o chýbajúcich poslancoch priamo v rokovacej sále. „SaS nula prítomných členov, SDKÚ nula prítomných, KDH piati prítomní v sále. Most-Híd nula, poslanecký klub Obyčajní ľudia sedem , Smer osem prítomných,“ vymenoval Hlina v piatok.

Politológ Tomáš Koziak považuje neprítomnosť predkladateľov na schôdzi za trápnu záležitosť. Ak sa chcú poslanci stretávať aj počas rokovacích dní vo svojich kanceláriách s občanmi, tak sa majú o nich postarať poslaneckí asistenti. Prázdny parlament podľa Koziaka prispieva k celkovej spoločenskej skepse voči politickým inštitúciám. „Nie sme ďaleko od stavu, že sa opäť objavia vtipy o poslancoch. Tí sú možno synonymom človeka, ktorý sa dostal na dobre platené miesto, kde sa od neho neočakáva výkon, ale len dvíhanie rúk,“ dodal politológ.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba