Prasknuté kúrenie vytopilo poslanecké kancelárie

Minimálne sedem poslaneckých kancelárií na Západnej terase Bratislavského hradu vytopilo. Haváriu kúrenia oznámil v piatok poslanec za Smer Ľubomír Petrák.

05.02.2013 14:03
debata (2)

„Zistilo sa, že ide o prasknutú pryžovú hadicu vykurovacej vody na telese kúrenia. Zatiaľ sa nezistilo ľudské zavinenie,“ uviedla Jana Verbichová z komunikačného oddelenia parlamentu.

Voda, ktorá vytiekla zo systému kúrenia, zaplavila tri pracovne na prvom poschodí, tri pracovne na prízemí a čiastočne aj sociálnu miestnosť v suteréne. „V pondelok, keď voda prestala tiecť zo stropov, podkladné vrstvy boli silne nasiaknuté, bolo zistené, že vzlínajúca voda sa objavuje aj v ďalších šiestich či siedmich kanceláriách a na priľahlých chodbách,“ spresnila Verbichová.

Stav a rozsah škôd teraz dokumentuje poisťovňa, privolaná organizácia na odstraňovanie havárii skúma možnosti odstránenia vlhkosti. „Preto nie je možné teraz vyčísliť rozsah škôd a ani termín odstránenia škôd,“ konštatovalo tlačové oddelenie parlamentu.

Okrem Petrákovej vytopilo aj kancelárie poslancov za KDH Martina Fronca, Ivana Uhliarika a Júliusa Brocku, zákonodarcov za Smer Dariny Gabániovej a Viery Mazúrovej či nezaradenej Jany Žitňanskej. Žitňanská podľa vlastných slov v piatok zachraňovala, čo sa dalo. Zatiaľ čaká, či sa podarí zachrániť údaje z počítača, ktorý sa suší, prišla aj o množstvo obrázkov, ktoré dostala od rôznych ľudí a mala ich vystavené v kancelárii. Rozlúčiť sa musí aj s knihami, ktoré voda zničila. „Nie je to dráma, ale je to nepríjemné, že teraz v parlamente nemám miestnosť, kde by som pracovala. Ale mohlo to dopadnúť aj horšie, ak by napríklad skratovala elektrika a niekomu sa niečo stalo,“ konštatovala Žitňanská.

2 debata chyba