Školskí odborári poslali vláde požiadavky, chcú priame financovanie škôl

Školskí odborári poslali na Úrad vlády a ministerstvu školstva výzvu, kde zhrnuli svoje požiadavky. Okrem väčšieho balíka peňazí do školstva signatári volajú po priamom financovaní škôl štátom, aby sa dalo kontrolovať, ako boli peniaze využité.

05.02.2013 16:10
školskí odborári Foto: , ,
Štrajkový výbor školských odborárov včera nepodporil ostrý štrajk 13. marca, v čase testovania deviatakov a písomných maturít. Na snímke predseda školských odborov Pavel Ondek.
debata (1)

Líder školských odborárov Pavel Ondek nechcel povedať, či zväz zváži ďalšie protestné aktivity v prípade, ak vláda nebude rešpektovať ich požiadavky. „Musí o tom rozhodnúť Rada zväzu, uvidíme, ako sa s tým vyrovná vláda,“ reagoval v utorok Ondek. Dokument odborový zväz vytvoril v spolupráci s Radou vysokých škôl, zástupcami cirkevných, súkromných, umeleckých, samosprávnych škôl, riaditeľov gymnázií a Slovenskou komorou učiteľov.

V dokumente odborári volajú po ďalšom päťpercentnom zvýšení platov od 1. júla tohto roka pre pedagogických, nepedagogických a odborných zamestnancov. Signatári okrem toho žiadajú vládu, aby pre roky 2014–2016 zabezpečila v rozpočte peniaze na zvýšenie platových taríf tak, aby platy učiteľov či psychológov v základných a stredných školách dosiahli do konca volebného obdobia 1,2– až 1,6-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Učiteľský plat by mal podľa výzvy dosiahnuť aspoň 70 percent mzdy vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov na Slovensku.

Plat vysokoškolských pedagógov by mal v rovnakom horizonte vzrásť na 1,7– až trojnásobok priemeru. Tvorcovia výzvy zároveň chcú, aby sa platová tabuľka nepedagogických zamestnancov začínala minimálnou mzdou. Zvýšiť by sa mali aj investície do školstva, a to každoročne o 0,3 percenta HDP. Do konca volebného obdobia by tak na tento účel malo ísť šesť percent HDP.

Signatári výzvy žiadajú, aby mohli mať svojich zástupcov v pracovných skupinách novej Rady pre systémové zmeny v školstve. Tá funguje ako poradný orgán ministra školstva a momentálne spolupracuje na príprave vízie o ďalších krokoch v školstve, ktorú má šéf rezortu Dušan Čaplovič (Smer) predložiť parlamentu do konca marca.

1 debata chyba