Laššáková: Črtá sa dohoda o novom kandidátovi Smeru do ÚPN

Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru Jana Laššáková oznámila, že sa črtá dohoda o novom kandidátovi socialistov na predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN).

06.02.2013 13:05 , aktualizované: 14:02
Lassakova Foto: ,
Podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková (Smer)
debata (5)

„Črtá sa, že bude. Určite ho predtým vypočujeme v poslaneckom klube, možno aj v piatok. Vyzerá to tak, že by mohol byť, uvidíme, či bude dohoda,“ povedala. Kým však nebude nominácia definitívna, nechcela hovoriť o konkrétnych menách.

Vládna strana by chcela šéfa ÚPN zvoliť na práve prebiehajúcej parlamentnej schôdzi. Musí však najskôr nájsť vhodného kandidáta. Aby sa predišlo nezhodám, aké vznikli v prípade posledného nominanta Juraja Kalinu, skôr než Smer niekoho navrhne, vypočuje si ho na zasadnutí celý poslanecký klub.

Podľa informácií z kuloárov Smeru o tejto otázke rokovalo úzke vedenie strany a ani väčšina poslancov zatiaľ nevie, s akým výsledkom. Predpokladajú, že kandidátom sociálnych demokratov bude odborník pochádzajúci z prostredia mimo ústavu, takže snaha časti pracovníkov ÚPN lobovať za súčasného riaditeľa sekcie vedeckého výskumu ÚPN Ondreja Podolca sa zrejme minie účinkom.

V súčasnosti vedie ústav bývalý štátny tajomník rezortu kultúry Jozef Lang. Funkciou štatutára ho poveril Ivan Petranský, ktorý 31. januára skončil vo funkcii šéfa ÚPN. Lang má viesť ústav dovtedy, kým Národná rada SR situáciu definitívne nevyrieši tým, že zvolí pre ústav nového predsedu.

Poslanci volili šéfa ÚPN 29. januára, avšak neúspešne. Pôvodne mali vyberať z dvoch kandidátov, napokon zostal len opozičný František Mikloško, ktorý v tajnej voľbe neprešiel. Nominanta Smeru Juraja Kalinu sociálni demokrati stiahli 28. januára. Mikloško v tajnej voľbe získal 63 hlasov od 141 prítomných poslancov. Na zvolenie potreboval aspoň 71 hlasov. Predseda NR SR Pavol Paška (Smer) bude musieť vyhlásiť novú voľbu s novonavrhnutými kandidátmi.

Ľudová platforma chcela za šéfa ÚPN Bukovszkého

Strany Ľudovej platformy (KDH, Most a SDKÚ) chceli do tretieho kola voľby predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) navrhnúť Ladislava Bukovszkého, ktorý je členom Dozornej rady ÚPN. Ten však kandidatúru odmietol. Ako uviedol podpredseda SDKÚ Ivan Štefanec, Ľudová platforma má záujem, aby táto pozícia bola obsadená kvalitným kandidátom.

„Smer dnes chce všetko, bojí sa kontroly. Vidíme to pri šéfovi NKÚ, ÚVO, ÚPN a všetkých pozíciách, že Smer nemá mieru. O to dôležitejšie je, aby sme my postupovali spoločne. Z našej strany je záujem o spoločný postup,“ povedal.

Štefanec však nevylučuje ani možnú podporu kandidátovi Smeru. „Pokiaľ to bude kvalitný kandidát, ktorý bude spĺňať naše hodnotové kritériá áno, prečo nie. Sme však za spoločný postup Ľudovej platformy,“ uviedol s tým, že kandidát, ktorého by mohla SDKÚ podporiť, by mal mať predovšetkým odborné skúsenosti a znalosti. Musí byť bezúhonný a čestný. „Musí to byť človek, ktorý aj v minulosti dokázal, že mu viac záleží na veciach spoločných ako na osobnom prospechu,“ dodal.

5 debata chyba