Na väčšine Slovenska má stále husto snežiť

Na veľkej časti územia Slovenska má stále snežiť. Pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu druhého stupňa, ktorá platí do 23.00.

07.02.2013 07:43 , aktualizované: 22:39
pes, sneh Foto: ,
Ilustračné foto
debata (29)

Prvý stupeň výstrahy pred snežením platí stále aj v Trenčianskom a Nitrianskom kraji, a to do 23.00. Silné sneženie môže byť veľmi nebezpečné pre vodičov, no pozor by si mali dávať aj chodci.

Okrem toho meteorológovia varujú aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov vo všetkých krajoch okrem Bratislavského a Trnavského. SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí do piatka 8. februára do 9.00. Snehové jazyky a záveje sú takisto nebezpečné predovšetkým pre vodičov.

Pre snehovú kalamitu sa premiér Robert Fico, ktorý je od štvrtka na summite EÚ v Bruseli, telefonicky spojil s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a ministrom obrany Martinom Glváčom. Informoval sa o situácii v oblastiach postihnutých kalamitou. „Zároveň požiadal oboch ministrov o maximálnu podporu a súčinnosť s miestnou samosprávou pri odstraňovaní následkov,“ povedala hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Hudáková.

Hasičom na východe dochádzali záchranné kapacity

Hasiči už na východe nemajú vzhľadom na ich počet dostatok síl a prostriedkov na odstraňovanie následkov, ktoré spôsobilo množstvo čerstvo napadnutého snehu. Počet výjazdov sa za 24 hodín zvýšil o polovicu. Na výpomoc preto do terénu vyrazí aj záchranná brigáda z Humenného. Informovala o tom Miriam Žiaková z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

„O pomoc záchrannej brigády požiadali z okresu Vranov nad Topľou. Na jej vyslanie bol vydaný súhlas, do terénu vyjde o 15.00. z Hu­menného päť príslušníkov HaZZ s motorovými pílami,“ uviedla Žiaková. Odstraňovať budú popadané stromy, ktoré tvoria prekážku na cestnej komunikácii III. triedy, v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá a obcou Detrík v okrese Vranov nad Topľou.

Husté sneženie spôsobilo na východe Slovenska...
Husté sneženie spôsobilo na východe Slovenska...
+23Husté sneženie spôsobilo na východe Slovenska...

V prípade, že by bola technika a počet príslušníkov na likvidáciu udalostí nepostačujúci, je Hasičský a záchranný zbor pripravený vyslať na východ Slovenska technické posily a posily z radov príslušníkov aj z Banskobystrického a Žilinského kraja.

Snehové zrážky by mali začať na večer ustávať. „Podľa telefonickej informácie zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu je predpoklad ustávania snehových zrážok v Žilinskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji po 19.00 h. a ukončenie sneženia do 23.00.,“ priblížila Žiaková.

Na východe kolabovala doprava a obce boli odrezané od sveta

Na východnom Slovensku spôsobil sneh veľké problémy, na viacerých úsekoch doprava skolabovala a viacero obcí ostalo odrezaných od sveta. Podľa odhadov napadlo na niektorých miestach od štyridsať centimetorv do pol metra snehu. Na Spiši ostali odrezané od sveta dediny Poráč, Rudňany, ale aj Vyšné Repaše.

V okrese Košice – okolie šlo o obec Zlatá Idka, kde nemali ani elektrinu, nakoniec sa podarilo úsek sprejazdniť, problémy tam nerobil len sneh, ale aj popadané stromy. Tie dokonca spadli na dve autá, jednu vodičku museli previezť so zraneniami do košickej nemocnice. Podľa hovorkyne Ladislavy Šustovej žena utrpela zlomeninu tretieho hrudného stavca, ztrvalé následky však našťastie mať nebude.

Hasičom spolu s pracovníkmi Štátnych lesov a cestármi popoludní sprejazdnili úsek cesty od Hýľova po odbočku na Rudník. „Od jednej hodiny sprejazdnili cestu od Hýľova v jednom pruhu a máme už aj elektrinu. Takže situácia sa pomaly dostáva do normálu,“ informoval starosta Zlatej Idky Štefan Rusnák.

Pri snehovej kalamite v Prešove zasahovali aj vojaci. Samospráva požiadala Vrtuľníkové krídlo v Prešove o techniku na odhŕňanie snehu v najviac postihnutých častiach mesta. Ozbrojené sily vyslali do terénu Tatru 815 s radlicou, informovala hovorkyňa rezortu Martina Balleková. „Na požiadavku mesta sme zareagovali bezprostredne po doručení oficiálnej požiadavky. Samozrejme sme pripravení pomôcť obyvateľom akejkoľvek postihnutej oblasti Slovenska, a to predovšetkým nasadením potrebnej techniky a vyčlením vojakov na jej obsluhu,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

Nasadenie vojakov v prípade kalamitných situácií je však podmienené oficiálnou požiadavkou krízových štábov. Na prvotný zásah pri odstraňovaní následkov mimoriadnej udalosti alebo krízovej situácie sú v každej vojenskej posádke pripravené pohotovostné jednotky v počte 20 vojakov, ktoré môžu zasiahnuť do 180 minút od požiadavky. Vojaci zostávajú naďalej v pohotovosti a sú pripravení plniť ďalšie úlohy podľa toho, ako sa bude vyvíjať situácia.

Veľké problémy boli aj v okrese Stará Ľubovňa i Poprad, či Spišská Nová Ves. Polícia dokonca odporúčala šoférom, aby ak je to možné, do Starej Ľubovne radšej nejazdili. Niektoré horské priechody boli určitý čas neprejazdné, kritická situácia bola aj na Soroške, ktorú nakoniec popoludní sprejazdnili, ale len pre osobné autá. Podobne aj v severných okresoch Prešovského kraja. Polícia v Košickom aj Prešovskom kraji vyzývala vodičov kamiónov, aby ich odstavili na najbližšom parkovisku a počkali, kým sa situácia nezlepší. Sneženie komplikovalo situáciu aj na cestách severného Zepmlína v okresoch Medzilaborce, či Svidník.

Košice zvládli nápor snehu relatívne bez problémov, istý čas nepremávali trolejbusy a do mestskej časti Kavečany sa spočiatku nedalo dostať, no popoludní už cestu sprejadznili. Kvôli popadaným stromom bola neprejazdná cesta na Bankova a od Čermeľa na Jahodnú a ďalej smerom na Folkmársky kopec, do jedného zo spadnutých stromov dokonca vrazil autobus s deťmi, ktorý ostal nepojazdný. Nikomu sa však našťastie nič nestalo.

Husté sneženie spôsobilo na východe Slovenska... Foto: Pravda, Boris Macko
Snehová kalamita na východe Husté sneženie spôsobilo na východe Slovenska kalamitu. Najhoršie obišli vodiči, niektoré cesty zneprejazdňovali popadané stromy.

Horské priechody blokovali väčšinou kamióny, úsek cesty medzi Rudníkom a Nováčanmi zase ťahač s návesom plne naložený pieskom. Prejsť sa dalo len v jednom pruhu a dopravu usmerňovali policajti. Iróniou je, že kamión viezol posypový materiál pre cestárov.

Podľa Jany Ujcovej z dispečingu Správy ciest Košického samosprávneho kraja popoludní sprejazdnili úseky medzi Malou Lodinou a Ružínom, uzavreté ostali úseky medzi Medzevom a Štósom, Štósky kopec a medzi Jaklovcami a Košicami. Doprava smerom na Slanec bola povolená len pre osobné autá.

Sneženie neskoro popoludní začalo ustávať, preto cestári, hasiči aj energetici dúfajú, že situácia sa pomaly stabilizuje.

Husté sneženie skomplikovalo aj železničnú dopravu

Železničnú dopravu na strednom a východnom Slovensku od skorého rána výrazne komplikovalo vytrvalé sneženie. Cestujúci musia počas celého dňa rátať s meškaním vlakov. Železnice vyzvali ľudí, aby zvážili cestovanie vlakom. Najhoršia situácia je na celej trati Brezno – Margecany. Na úseku Brezno – Červená Skala vyhlásili železnice tretí stupeň zimných opatrení a na úseku Červená Skala – Margecany druhý stupeň.

Trať a výhybky sú zafúkané, ťažký a mokrý sneh spôsobuje padanie stromov, pričom na viacerých úsekoch dochádza aj k poškodeniu trakčného vedenia. „Je nasadená všetka dostupná technika aj ľudia. V pohotovosti sú snežné pluhy a frézy,“ uviedla hovorkyňa Železníc SR Martina Pavliková. Na viacerých miestach nariadili železnice zníženú rýchlosť vlakov pre ohnuté stromy, ktoré zasahujú do trate a kvôli hrozbe padajúcich konárov.

Úplne neprejazdná pre popadané stromy na trať bola od 6.45 do 9.00 h trať Margecany – Krompachy. Od 6.30 h je úplne vylúčená trať Hronská Dúbrava – Banská Štiavnica pre vysoký stav snehu a ovisnutým stromom nad traťou.

Na Orave, kde je vážna situácia v cestnej doprave, vlaky zatiaľ premávajú bez výrazných obmedzení. Meškanie sa pohybuje maximálne do 15 minút. Pavliková spresnila, že komplikovaná situácia je aj v Maďarsku, kde je viacero úsekov neprejazdných. ŽSR preto upozorňuje cestujúcich, že na základe informácií z Maďarska, všetky EC vlaky môžu mať meškanie 60 až 180 minút.

Pre sneh vyhlásili mimoriadnu situáciu

Mimoriadnu situáciu pre sneh vyhlásili po deviatej hodine v Lome nad Rimavicou v Breznianskom okrese. Problémy majú s elektrinou, bez ktorej zostali už v noci aj s priechodnosťou obecných ciest.

Množstvo napadnutého snehu zasiahlo vážne do života ľudí. Obec o pomoc požiadala odbor civilnej ochrany a krízového riadenia breznianskeho obvodného úradu. „Sú tu úzke uličky, nemajú kde sneh vyhrnúť a priechodnosť je veľmi problematická. Navyše, bez elektriny sú všetky dôležité objekty,“ popísal situáciu vedúci odboru Zdenko Šándor po príchode do obce.

Bez elektriny zostali nákupné stredisko, pošta, obecný úrad, základná škola, škôlka aj škola v prírode. „Máme vyše metra snehu, aj na streche školy. Bojíme sa, aby nám to nepadlo, chlapi to idú zhadzovať,“ dodal starosta Vladimír Vetrák.

Žiaci základnej školy majú dnes skrátené vyučovanie. Podľa riaditeľky Petry Vetrákovej pre výpadok elektriny im nešlo kúrenie a nemohla fungovať ani kuchyňa. Školáci zajtra do školy nepôjdu, riaditeľské voľno vyhlásili aj pre škôlku.

Bez elektriny sú desaťtisíce odberateľov

Východoslovenské elektrárne počas uplynulých hodín, zvýšený počet poruchových udalostí na vedeniach vysokého a nízkeho napätia. Zasiahnuté sú najmä lokality Spišská Nová Ves, Prešov, Bardejov, Košice a Rožňava. „Príčinou porúch je nepriaznivé počasie, predovšetkým nárazový vietor v kombinácii s hustým snežením,“ informovala hovorkyňa spoločnosti Andrea Danihelová. V noci bola preto prerušená distribúcia elektriny do viac ako 30-tisíc odberných miest. V súčasnosti je zasiahnutých viac ako 80-tisíc odberných miest.

Na snímke ľudia odpratávajú sneh na Levočskej... Foto: TASR, Milan Kapusta
SR Prešov doprava sneh situácia Na snímke ľudia odpratávajú sneh na Levočskej na Sídlisku II v Prešove.

Zo zhruba 20-tisíc odberných miest na strednom Slovensku, kde bola ráno prerušená dodávka elektriny, sa do tretej hodiny popoludní podarilo odstrániť poruchu na asi 15-tisíc. Najviac trafostaníc bez obnovenia dodávky a distribúcie je v súčasnosti na vymedzenom území Stredoslovenskej energetiky – Distribúcie, a. s., v nasledovných lokalitách: Terchová, Michalová, Plachtince, Detva – Piesť, Čierny Balog, Lukavica, Krokava, Rovné, Lipovec, Ipeľský potok – Vlčovo, Lukovištia, Babinec, Hrušovo, Dobroč, Divín. „Naši pracovníci aj naďalej intenzívne pracujú na odstraňovaní porúch a dodávka elektriny je postupne obnovovaná,“ povedala hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky Jana Bolibruchová.

Na juhu stredného Slovenska boli niektoré cesty neprejazdné

Husté sneženie od rána zamestnáva cestárov na juhu stredného Slovenska. Regionálna správa ciest sa pri údržbe zameriava predovšetkým na cesty prvej a druhej triedy. V okresoch Lučenec, Rimavská Sobota a Revúca je množstvo úsekov ciest druhej a tretej triedy, kde sa vodiči pohybujú len s ťažkosťami, alebo sú dočasne úplne neprejazdné. Informovala o tom hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Monika Pastuchová.

Padajúce stromy bezprostredne ohrozili vodičov. Foto: TASR, František Iván
SR Košice Zlatá Idka doprava sneh Padajúce stromy bezprostredne ohrozili vodičov.

Cestári apelovali na vodičov, aby cestu autom radšej odložili. Mimoriadne komplikovaná situácia bola najmä v okrese Revúca. „Kritické úseky sú hlavne na ceste medzi Tisovcom, Muráňom a Prednou Horou. Tam sa s ťažkosťami pohybujú aj osobné autá. Vodiči kamiónov by mali cestu cez tieto úseky zvážiť. Najmä nákladná doprava má problémy aj na ceste I/50 v smere z Lučenca na Tornaľu. Najmä v úsekoch, kde sú zákruty a stúpania stačí centimetrová vrstva a kamióny sa šmýkajú. Vodičov tiež prosíme, aby boli maximálne ohľaduplní k cestárskym autám. Ak uvidia mechanizmy údržby, mali by sa usilovať čo najskôr uvoľniť cestu. Stávajú sa totiž situácie, že na ceste stoja za sebou aj dva sypače, ktoré nemôžu pokračovať v údržbe,“ povedala Pastuchová.

Mimoriadnu situáciu hlásia aj obce zo Žilinského kraja

Mimoriadnu situáciu kvôli snehovej kalamite vyhlásilo na území Žilinského kraja už viacero obcí v okresoch Námestovo, ale aj niekoľko v okolí Žiliny. Informoval o tom Jaroslav Suchopárek z Odboru civilnej ochrany a krízového riadenia Obvodného úradu v Žiline.

Druhý deň podľa neho trvá mimoriadna situácia v Mútnom, Oravskej Lesnej, Beňadove, Vavrečke, Lokci, Oravskom Veselom, Štiavniku, Lutišiach a Terchovej. Vo štvrtok k nim pribudla Oravská Jasenica, Klin a Babín. Samosprávy pokračujú v záchranných prácach, aby odstránili sneh a sprístupnili cestné komunikácie záchrannej zdravotnej službe, hasičom a zásobovaniu, spresnil Suchopárek.

Hlavné cestné ťahy sa správcom darí sprejazdňovať, oveľa väčším problémom je údržba množstva kilometrov miestnych komunikácií priamo v obciach. Neustále pribúdajúci čerstvý sneh sa po odhrnutí hromadí na okrajoch ciest a zužuje ich, dodal František Škorvánek z Obvodného úradu v Námestove.

29 debata chyba