Divadlo žiada ospravedlnenie od aktivistu aj poslanca

Banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí odmieta, že by svojimi predstaveniami propagovalo homosexualitu medzi deťmi. Výroky aktivistu Roberta Mátéffyho a poslanca Richarda Vašečku (OĽaNO), ktoré divadlo z toho obviňujú, považuje za osočovanie. Žiada preto od nich verejné ospravedlnenie. Obaja na to nevidia dôvod.

13.02.2013 17:00
debata (3)

Výroky odzneli minulý týždeň na brífingu, keď aktivisti odovzdali petíciu, v ktorej od vlády žiadajú, aby prestala finančne podporovať aktivity homosexuálov, bisexuálov či transrodových ľudí z daní občanov. Predseda Inštitútu Lev XIII. Mátéffy vtedy vyhlásil, že štát len za minulý rok dal na tieto rôzne záujmové skupiny pol milióna eur. Ako príklad uviedol Bábkové divadlo na Rázcestí, ktoré podľa neho „robí homosexuálnu propagandu medzi deťmi“. Poslanec Vašečka zase povedal, že si nemyslí, že „väčšina obyvateľov Slovenska by chcela zo svojich daní podporovať nejaké homosexuálne bábkové divadlo“.

Divadlo je pobúrené. „Sú to nezmysly a klamstvá. Iba človek, ktorý nevidel naše predstavenia, môže zneužiť divadlo a deti na podobné účely,“ zareagovala šéfka divadla Iveta Škripková. Divadlo má vo svojom programe podľa nej obhajobu záujmov dieťaťa. Množstvom projektov pre deti rôzneho veku už dávno presvedčilo verejnosť svojou humánnou orientáciou a cieľmi. Škripková označila vyhlásenia za tendenčné a prezrádzajúce nevedomosť a nekorektnosť autorov.

Zriaďovateľom divadla je Banskobystrický samosprávny kraj. O probléme vie a komunikuje priamo s vedením divadla. „Očakávame verejné ospravedlnenie, pretože bolo naozaj poškodené dobré meno divadla a všetkých jeho zamestnancov,“ tlmočila stanovisko župana Vladimíra Maňku hovorkyňa Monika Pastuchová.

Mátéffy sa ospravedlniť nemieni. Tvrdí, že divadlo samo pripúšťa rodový rozmer svojich hier, v ktorých sa, ako samo oficiálne tvrdí, snaží docieliť „scitlivenie“ detí aj dospelých pre životný štýl transsexualizmu, feminizmu a ostatných prejavov rodovej LGBT ideológie. „Nemáme sa za čo ospravedlňovať. Väčšina rodičov s podobným experimentovaním na ich deťoch nesúhlasí,“ uviedol. Divadlo hovorí o tendenčnom ponímaní a nepochopení témy.

Na verejné ospravedlnenie nevidí dôvod ani poslanec Vašečka. Tvrdí, že nepovedal nič, čo by mohlo banskobystrické bábkové divadlo urážať alebo osočovať. „Svojou účasťou som len podporil aktivistov, ktorí chcú vedieť, ako sa narába s verejnými zdrojmi,“ povedal. Divadelníkom plánuje záležitosť vysvetliť.

Podľa sociologičky Sylvie Porubänovej podobné verejné vyjadrenia môžu uškodiť, zvlášť keď ide o mimoriadne citlivú tému, akou je homosexualita detí. „Aj takéto nepravdivé narieknutie nejakého súboru môže mať preň veľké následky bez toho, že by bol mal možnosť nejako sa z toho vyviniť a zdôvodniť, že to nie je pravda,“ povedala.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba