Prepúšťanie učiteľov sme zastavili, tvrdia župy

Župám a mestám sa podarilo odvrátiť hroziace prepúšťanie učiteľov. Na rokovaní s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom sa dohodli, že budú môcť medzi školami presúvať časť peňazí, ktoré im vyčlenil štát. Novinkou je, že s tým budú musieť súhlasiť odborári. Minister pôvodne presúvanie peňazí odmietal.

13.02.2013 17:01 , aktualizované: 14.02.2013 08:00
angličtina, škola, žiaci, učenie, trieda, učiteľka Foto:
Ilustračné foto.
debata (28)

S návrhom, aby vláda opäť umožnila taký krok, ktorým zabráni prepúšťaniu učiteľov, prišli šéfovia samosprávnych krajov na rokovanie s ministrom školstva včera. Minister s nimi súhlasil s podmienkou. „Jedným zo záverov je to, že samosprávy musia naďalej pokračovať v racionalizácii svojej siete,“ povedal hovorca ministra Michal Kaliňák.

Mestá aj župy argumentovali, že ak nebudú môcť presúvať peniaze medzi školami, ktorých sú zriaďovateľmi, hrozí na niektorých školách prepúšťanie. Navyše na výplatných páskach učiteľov a nepedagogických zamestnancov sa v niektorých prípadoch nemusí prejaviť zvýšenie tarifných platov o päť percent, keďže pre šetrenie sa siahne na pohyblivú zložku mzdy a osobné príplatky. Podľa predsedu Prešovského samosprávneho kraja, ak by sa navrhnutá dohoda prijala, učiteľom by platy mohli stúpnuť až o sedem či osem percent.

„Pri tomto systéme garantujem minimálne sedempercentné navýšenie platov, nie päťpercentné, pri zachovanej prevádzke, čo sa týka Prešovského kraja,“ povedal po rokovaní Peter Chudík.

Zriaďovatelia škôl by podľa šéfa Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára mali po dohode s vedením školy vedieť vykryť rozdiely v platoch. Peniaze určené na mzdy by mali ísť skutočne na platy, presúvať ich na prevádzkové náklady školy by malo byť možné len vo výnimočných prípadoch a len so súhlasom odborovej organizácie na danej škole.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba