Rozhovorom Lajčáka s britskými predstaviteľmi dominovala budúcnosť EÚ

Ďalšie fungovanie Európskej únie a vzťah Veľkej Británie k nej dominovali v rozhovoroch slovenského šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka s britskými predstaviteľmi. Lajčák je na dvojdňovej návšteve Londýna.

13.02.2013 22:57
Miroslav Lajčák Foto:
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák
debata (1)

Na stretnutí so svojím rezortným partnerom Williamom Hagueom, ako aj poradcom britského premiéra pre európske a globálne záležitosti Ivanom Rogersom rozoberali nedávne verejné vyhlásenie premiéra Davida Camerona.

„Celý prejav a všetko to, čo s tým súvisí bolo iniciované s cieľom, aby Veľká Británia zostala v Európskej únii a zároveň, aby prispela k jej modernizácii, väčšej dynamike a efektívnosti,“ poznamenal Lajčák s tým, že podrobne diskutovali o vnútropolitickom pozadí a rozhodnutí Camerona iniciovať referendum v roku 2017. Predmetom referenda bude nový pakt o rozdelení právomocí medzi Britániu a EÚ. Britskí voliči budú mať na výber medzi členstvom Británie v únii za nových podmienok a vystúpením z nej.

Rovnako preberali minulotýždňovú dohodu na rozpočte únie na roky 2014 až 2020. Návrh, tak ako prešiel na summite EÚ, považujú obe krajiny za dobrý. Záväzky v rámci sedemročného rozpočtu predstavujú 960 miliárd eur a priame výdavky 908 miliárd eur. Pôvodný návrh hovoril o záväzkoch vo výške takmer 972 miliárd eur. Jednou z krajín, ktorá požadovala zníženie tejto sumy, bola práve Británia. „Británia je spokojná, tak vláda ako aj opozícia, lebo iniciovala tlak na zníženie, takže spokojnosť tam je,“ priblížil Lajčák.

Posledné slovo však bude mať Európsky parlament (EP). Mnohí jeho členovia už avizovali, že ho nepodporia. Minister pripomenul, že ho schválili európski lídri všetkých 27 členských krajín únie, a preto má svoju legitimitu. Premiér SR Robert Fico a aj Lajčák avizovali, že požiadajú slovenských europoslancov, aby za neho zahlasovali.

Druhou hlavnou témy jeho návštevy v Londýne bolo pripomenutie si 20. výročia vzniku SR a nadviazania diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami. Pri tejto príležitosti sa na pôde britského parlamentu uskutočnila slávnostná recepcia. Lajčák v tejto súvislosti vyzdvihol Hagueho prejav, ktorý ocenil pokrok Slovenska, ktorý dosiahlo za éru svojej samostatnosti. Minister si vypočul množstvo blahoželaní, a preto by podľa neho bolo dobré, keby si Slováci uvedomili, čo dnes ich krajina vo svete znamená. „Zároveň to bola to príležitosť stretnúť sa s ľuďmi, ktorí Slovensku pomáhali na jeho ceste,“ dodal Lajčák.

1 debata chyba