Prieskum: Lipšicovci pod prahom zvoliteľnosti, suverénom je Smer

V prípade, že by sa parlamentné voľby konali v prvej polovici februára, opozičná SaS by sa dostala do Národnej rady iba tesne, so ziskom 5,1 percenta. Víťazom by sa stal Smer, ktorý by získal 40,2 percenta hlasov. Obhájil by tak svoje vládne postavenie a v 150-člennom pléne by obsadil 78 stoličiek. Vyplýva to z telefonického prieskumu agentúry Polis pre spravodajskú televíziu TA3, ktorý sa uskutočnil v dňoch 8. až 13. februára na vzorke 1 404 respondentov.

14.02.2013 11:58
parlament, NR SR, poslanci, Paška Foto:
Ilustračné foto
debata (39)

O post lídra opozície by sa podľa týchto výsledkov mohli uchádzať dve parlamentné strany – SDKÚ a OĽaNO. Obe by vo februári volilo deväť percent respondentov, vďaka čomu by získali v parlamente 17 mandátov. Nasledovalo KDH so 7,5 percentami (15 mandátov) a Most so 6,9 percentami (13 mandátov).

Rovnako ako liberáli sa vo februári na hranici zvoliteľnosti pohybovala aj mimoparlamentná SNS. Pre prekročenie päťpercentnej hranice pre vstup do Národnej rady by jej chýbala iba jedna desatina percenta. Podobne skončilo aj hnutie Nová väčšina Daniela Lipšica, ktorému by svoj hlas dalo 4,8 percenta opýtaných. Nad hranicu štyroch percent sa dostala aj SMK, ktorá by získala 4,4 percenta.

Na voľbách by sa tento mesiac zúčastnilo 60 percent opýtaných, 21 percent by k voličským urnám neprišlo a ďalších 19 nebolo rozhodnutých.

39 debata chyba