Štátne tendre bude kontrolovať jeden úrad

Dohľad nad miliónovými zákazkami štátu sa už od budúceho týždňa zásadne zmení. Väčšie právomoci zasahovať do štátnych tendrov získa Úrad pre verejného obstarávanie. Podľa analytikov sa tým predstaviteľom úradu dáva veľká moc, ktorá nesmie zostať nezvládnutá.

15.02.2013 07:34
Táborská, Budišová Foto: ,
Vedúca služobného Úradu pre verejné obstarávanie Marta Budišová a šéfka úradu Zita Táborská tvrdia, že zmeny v zákone prispejú k stransparentneniu a zrýchleniu obstarávania.
debata (4)

Podľa novely zákona o verejnom obstarávaní bude úrad skúmať súťažné podmienky ešte pred vyhlásením súťaže, bude tiež posudzovať námietky uchádzačov o zákazku. V právomoci bude mať dokonca aj podpis zmluvy ešte pred vyhodnotením námietok. Urobiť tak bude môcť v prípadoch, „ak si to vyžaduje verejný záujem“.

Predsedníčka úradu Zita Táborská tvrdí, že zmeny prispejú k stransparentneniu a zrýchleniu obstarávania. „Úrad nastupuje na cestu lepšieho vývoja a postavenia,“ vyhlásila. Veľké nádeje si robí najmä od posilnenia úradu. Vláda totiž sľúbila, že pre nové kompetencie pridá úradu do rozpočtu o dva milióny eur viac a posilní ho o 39 ľudí. Tých chce úrad začať hľadať prakticky hneď.

„Je to pomerne veľká manažérska výzva pre celý úrad a pre jeho vedenie, lebo ľudské kapacity úradu sú nateraz pomerne slabé a majú vysokú fluktuáciu. Okrem iného si to vyžaduje vybudovať systém interného vzdelávania, ktorý tu de facto neexistuje,“ reaguje Emília Sičáková-Beblavá z Transparency International Slovensko.

Problémom úradu by mohol byť nárast administratívnej záťaže. Už dnes je totiž priemerná dĺžka riešenia jednej námietky asi šesť týždňov, hoci zákon hovorí len o 30 dňoch. „Je to spôsobené najmä z titulu vyžadovania odborných stanovísk k rozhodnutiam,“ obhajuje Táborská, ktorá podiel na lehotách pripisuje aj tomu, že v súčasnosti rieši námietky len 22 zamestnancov úradu. Ešte od októbra je neobsadený dokonca aj post podpredsedníčky úradu, jeho šéfka zatiaľ nevie, kedy vláde navrhne nové meno.

To, že úrad bude môcť kontrolovať súťažné podmienky, nie je podľa Sičákovej-Beblavej zlou inováciou. Na to, aby toto opatrenia v praxi fungovalo, musí mať úrad viac odborníkov a zaviesť interné vzdelávanie. Analytička podotkla, že úrad nesmie obmedziť možnosť obrátiť sa naň s námietkou . „V opačnom prípade by podľa mňa išlo o obmedzenie rýchleho a účinného preskúmania rozhodnutí a serióznej nápravy,“ dodala.

Podľa nej úrad s vlastnými zamestnancami nevystačí. „Časť kapacít sa bude musieť naučiť ,kupovať´ z externého prostredia a zaviesť systém, kde tento ,nákup´ nebude znamenať konflikt záujmov, ale vysokú odbornosť a profesionalitu,“ mi­eni.

Právnik a expert na verejné obstarávanie Ľubomír Púček hovorí, že výhodou kontroly súťažných podmienok bude aj jej kredit. Podľa neho totiž zvýši predpoklad toho, že Brusel bude minuté peniaze po realizácii projektov aj preplácať. „Ak úrad skontroluje nejaké oznámenie, je pomerne nízky predpoklad, že by tieto dokumenty napadol iný kontrolór v budúcnosti, či už z ministerstva financií, alebo aj z Európskej komisie,“ vysvetlil.

Prijaté zmeny nie sú jediné, s ktorými sa bude musieť úrad vyrovnať. Po prijatí veľkej novely o obstarávaní, ktorá by mala platiť od júla, má vzniknúť aj nový kontrolný orgán – osemčlenná rada, ktorú bude vymenúvať vláda, pričom by malo ísť o právnikov, ktorí nie sú zamestnancami úradu. Preskúmavať by mala rozhodnutia úradu, čo dosiaľ robili najmä súdy. Podobný model sa osvedčil napríklad pri Protimonopolnom ú­rade.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba