Strelec z Hurbanova zrejme spáchal úkladnú vraždu, myslí si prokurátor

Výsledky prípravného konania nasvedčujú, že obvinený Milan J., ktorý vlani v júni zastrelil v Hurbanove troch ľudí, konal s vopred uváženou pohnútkou. Myslí si to dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

15.02.2013 14:55
debata (5)

To znamená, že sa okrem iných trestných činov dopustil aj úkladnej vraždy. Na piatkové rozhodnutie Najvyššieho súdu SR tým reagovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Vladimíra Gedrová.

Prokurátor špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Milana J. na Špecializovaný trestný súd. Ten však v januári povedal, že skutok bývalého mestského policajta nie je možné posúdiť ako úkladnú vraždu, ale len ako vraždu a prípad postúpil Okresnému súdu v Nitre. Voči tomu podal prokurátor sťažnosť a Najvyšší súd SR mu vyhovel. „Zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu a prikázal mu vo veci znova konať a rozhodnúť, keďže v súčasnom štádiu trestného konania a vzhľadom na výsledky vyšetrovania, ktoré predchádzali podaniu obžaloby prokurátorom, nemožno bez ďalšieho konania a dokazovania pred Špecializovaným trestným súdom konštatovať, že obvinený nekonal s vopred uváženou pohnútkou,“ vysvetlila Gedrová.

Milan J. z obce Svätý Peter strieľal v Hurbanove 16. júna minulého roka. Dráma sa začala krátko po 10.00 h, keď sa súkromným autom doviezol pred obytný dom, vystúpil z auta a začal strieľať. O život prišiel 44-ročný muž, jeho 19-ročný syn a 24-ročný zať. Druhý syn utrpel priestrel pľúc a jeho manželka mala poranenú nohu. O hodinu neskôr sa strelec pred domom primátorky vyhrážal, že sa zastrelí. Po dvoch hodinách vyjednávania s políciou sa vzdal. Pri vyšetrovaní prípadu skúmali aj jeho duševný stav.

5 debata chyba