Nagy: Menšiny môžu na kultúru čerpať peniaze z viacerých zdrojov

Kultúra národnostných menšín nestojí a nepadá len na fonde, ktorý poskytuje Úrad splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny. Povedal to vládny splnomocnenec László Nagy, ktorý vysvetľoval okolnosti rozdelenia peňazí z jeho úradu medzi jednotlivé menšiny.

16.02.2013 18:27
debata

Nájsť vzorec, podľa ktorého by boli spokojní všetci, je podľa Nagya veľmi ťažké. Myslí si však, že menšiny majú niekoľko ďalších zdrojov, odkiaľ môžu čerpať peniaze na svoju kultúru.

Od marca bude na pôde splnomocneneckého úradu zasadať pracovná skupina zložená z predstaviteľov národnostných menšín. Jej úlohou bude príprava právnej normy či vyhlášky, ktorá by formulovala dobrý model na rozdeľovanie peňazí medzi kultúry. Nagy chce, aby vytvorili uspokojivý kľúč financovania svojich kultúr na rok 2014, ktorý by na jeseň odobrila aj vláda smernicou či inou legislatívnou formou.

Momentálne tu je okrem dotačného fondu z úradu splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny aj fond Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, ktorý má na ľudskoprávnu agendu vyčlenený zhruba milión eur, povedal.

Pre Rómov má vyčlenené financie aj Úrad splnomocnenca pre rómske komunity, vysvetľuje ďalej. Menuje aj dotačný fond pre krajiny Vyšehradskej štvorky, finančnú pomoc vyšších územných celkov, ktoré podporujú divadlá, knižnice ako aj peniaze od miestnych samospráv. Takmer všetky národnostné menšiny majú kultúrne strediská, ktoré podporujú existenciu národnostných kultúr na Slovensku a veľmi významne im pomáhajú, tvrdí Nagy.

„Keď to dám dohromady, tak si myslím, že tých finančných prostriedkov je významne viac ako tie, o ktorých hovoríme,“ dodáva splnomocnenec. Uznáva, že na opodstatnené požiadavky je aj pre krízu peňazí málo. Stále je ale podľa Nagya možné, že sa úradu podarí získať ďalšie peniaze, vypíše potom novú výzvu.

Na siedmom zasadnutí vládneho Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny 29. januára rozdeľovali členovia 4,25 milióna eur. Najväčšiu sumu získala maďarská menšina, vo výške 2,6 milióna eur. Poľská menšina, ktorá na projekty dostane 40-tis. eur, hovorí o likvidačnej sume. Pôvodne Poliaci žiadali viac ako jej trojnásobok.

„Úroveň dotácií nikdy nevychádzala z množstva, početnosti obyvateľov národnostných menšín, vždy vychádzala z ich aktivít, z toho, čo sa deje,“ povedal na Výbore zástupca Poliakov Czeslaw Sobek. Voči prideleným peniazom sa ohradila aj členka za českú menšinu Dagmar Takácsová, ktorej sa nepáči, že na najmenšiu zo štyroch najväčších menšín pripadá výrazne menej eur ako na ostatných.

Nagy tvrdí, že rozdeľovanie bolo transparentné, vyzdvihol, že sa členovia mohli prvýkrát rozhodnúť demokraticky sami. Ak by tak neurobili, hrozilo by, že peniaze dostanú až niekedy v novembri alebo decembri, ako sa stalo vlani. Teraz je systém nastavený tak, aby ich získali koncom júna, dodal.

debata chyba