Figeľ nepýta od Procházku mandát, on by ho však vrátil

Odchod Radoslava Procházku z KDH je ďalším trieštením pravice. Vyhlásil to predseda KDH Ján Figeľ, ktorý za odchodom vidí Procházkovo ego a možno aj úvahy o prezidentskej kandidatúre.

18.02.2013 16:20 , aktualizované: 16:57
KDH: Odchod R. Procházku Foto: ,
Predseda strany KDH Ján Figeľ (uprostred) reaguje počas tlačovej konferencie na odchod Radoslava Procházku.
debata (62)

„Nejde tu o Alfu ako návrh, ale o politické vymedzenie, ktorého vyjadrením je občianske združenie s politickým zadaním, politickými témami, ktorých zmysel je len vtedy, keď to má aj politickú koncovku. Toto môže mať koncovku len ako politická strana, alebo nosič pre prezidentské voľby na budúci rok,“ povedal Figeľ.

Šéf kresťanských demokratov neodkazuje Procházkovi, že sa má vzdať poslaneckého mandátu, ktorý získal na kandidátke KDH, ale tvrdí, že on by tak urobil. „Ak je človek presvedčený, že jeho konanie je oprávnené a že jeho alternatíva je tou podstatnou, tak by sa mandátu vzdal. Ja by som tak urobil, pretože to považujem za férové a korektné,“ povedal Figeľ.

Poznamenal, že Procházka mal v KDH „skôr výnimočné postavenie“, pripomenul, že v minulom volebnom období dostal post šéfa ústavnoprávneho výboru, dnes je jeho podpredsedom. Figeľovi sa nepozdáva spôsob, akým sa KDH dozvedelo o Procházkovom odchode. „Dozvedel som sa to cez médiá a nepovažujem to za korektné. Daniel Lipšic mi aspoň deň pre tlačovkou zavolal,“ uviedol.

Predseda KDH zdôraznil, že Slovensko potrebuje spoluprácu a nie trieštenie. Spolupracovať by podľa jeho slov mali štandardné politické strany. Zmysluplnou alternatívou voči triešteniu a konaniu jednotlivca je podľa Figeľa spolupráca hodnotovo blízkych strán a ľudí.

Procházka oznámil svoj odchod, predstavil aj ľudí, s ktorými spolupracuje vo svojom občianskom združení Alfa. Mieni sa usilovať o to, aby sa zo Slovenska stal poctivý a kompetentný štát. Kresťanských demokratov minulý rok opustil aj Daniel Lipšic a Jana Žitňanská.

Odídenec opustenie KDH naznačoval už pred rokovaním Rady KDH koncom januára. Tá napokon odmietla rokovať o ním navrhovaných zmenách a nesúhlasila ani so zapracovaním niektorých téz jeho platformy Alfa do budúceho programu KDH. Procházka vtedy vyhlásil, že už nikdy nebude kandidovať vo voľbách na kandidačnej listine hnutia.

Platforma Alfa je v súčasnosti už registrované občianske združenie, ktoré združuje mladých ľudí, predovšetkým odborníkov. Chce prinášať nové idey a program. Procházka predstavil programovú platformu Alfa 20. októbra. Ústredným mottom Procházkovej publikácie je heslo Silná spoločnosť, jednoduchý štát. Alfa má podľa Procházku už desiatky prívržencov.

Slosiarik: Odchod Procházku môže oslabiť KDH

Rozhodnutie poslanca Radoslava Procházku opustiť KDH môže opozičnú stranu poškodiť. Podpredseda parlamentného ústavnoprávneho výboru totiž mohol v očiach niektorých potenciálnych voličov prestavovať nádej na istú zmenu a obrodu v hnutí. Navyše na jeho osobe mohli byť viazané sympatie, ktoré voliči kresťanských demokratov predtým vkladali do Daniela Lipšica (NOVA). Pripustil to Martin Slosiarik z agentúry Focus.

V súčasnosti je však podľa neho otázne, či Procházka sám vie, ako bude ďalej pokračovať vo svojom pôsobení. Na stredopravom politickom spektre je totiž viacero ľudí, ktorí hovoria o potrebe ponúknuť alternatívu. Procházka však podľa neho má šancu sa pokúsiť medzi nimi presadiť, kým je poslancom parlamentu a dostáva sa do pozornosti médií. „Ak to skončí len na úrovni občianskeho združenia (Alfa), tak jeho hlas, alebo možnosť ovplyvniť veci verejné cez politiku a politické rozhodnutia, výrazne klesne,“ podotkol Slosiarik.

Sociológ pritom nevylučuje, že Procházka môže platformu združenia využiť ako „dobrú reklamu“ pred kandidatúrou na post prezidenta. Poslanec doteraz takú možnosť nevylúčil. Podľa Slosiarika však bude záležať na tom, či by Procházka išiel do volieb ako občiansky alebo stranícky kandidát. Poslednú možnosť pritom považuje za menej pravdepodobnú, vzhľadom na rozhodnutie opustiť KDH. „Ja nehovorím, že nemôže osloviť nejakú časť voličov (v prezidentských voľbách). Zdá sa, že kandidátov od stredu doprava bude viacero. Ja si myslím, že preferencie voličov sa medzi nich rozdelia a neviem teraz povedať, či stredopravý kandidát, ktorý postúpi do druhého kola, tak neurobí s desiatimi alebo ôsmimi percentami,“ podotkol.

Slosiarik, rovnako ako politológ Rastislav Tóth, predpokladá, že odchodom Procházku sa zrejme situácia vo vnútri hnutia upokojí. „Odišiel dosť významný kritik, takže tým pádom už žiadna vážna kritika nebude,“ myslí si Tóth.

62 debata chyba